1 Февруари, 2013 12:24 8 884 1

Красимир Кръстев: Основното предизвикателство е развитието на материалната база

  • красимир кръстев-
  • материалната база-
  • хокей

Интервю на Факти.бг с председателя на Федерацията по хокей Красимир Кръстев

Красимир Кръстев: Основното предизвикателство е развитието на материалната база - 1
Снимка: Факти.бг

Г-н Кръстев, на какво ниво се намира българският хокей спрямо останалите страни?
 

На 32-о място сме в света. Участваме във всички световни първенства в отделните групи, Имаме отбор за мъже, жени, младежи до 20 години и юноши до 18 години. Имаме и подготвителен национален отбор за 16 годишните, както и 12 годишни, на които през септемри им предстои да участват в първенството за Балканската купа.
 

В България има ли интерес към хокея? Как върви работата с подрастващите, с бъдещето на този спорт у нас?
 

Както разбирате, всичко е свързано с материалната база. Аз съм от 2 години във Федерацията. Заварих две арени - една на Зимния дворец и другата на Славия. Основен приоритет за нас като Федерация и ръководство е подобряването на базите и откриването на нови центрове. Такива направихме във Варна и в Хасково. Следователно нараснаха и клубовете, които се занимават с Детско юношеската школа /ДЮШ/, а и интересът на младите.

Какво трябва да се направи за да се подобрят условията за развитието на хокея у нас?
 

Проблема е, че базите не са достатъчно на брой, иначе нивото на действащите е прилично. В близката  1 година в Бургас и Сливен ще се изградят нови пързалки. Минипързалките пък въобще ги изключвам като места за подготовка на подрастващото поколение, защото там могат да се карат кънки повече за удоволствие, отколкото да се тренира професионално.
 

Хокеят е тежък, мъжки спорт и местата трябва да отговарят на всички условия, изискани от Световната Федерация. Това са хокейна пързалка, с размери 60 на 30. Децата.
 

Може да се похвалим, че  децата, трениращи хокей са нараснали със 150 за последните две  години. Знаете, че преди мъжките отбори бяха само 2, сега предлагаме по-оспорвано първенство. В момента имаме 4 отбора.
 

А има ли сред тях изявен фаворит?
 

Отборите на ЦСКА и Славия.
 

Входът за мачовете е свободен. Има ли посещаемост, събира ли се публика?
 

Да, интерес има, по 300-400 души стига посещаемостта на мъжките срещи. При децата обаче идват основно родители, семейство и приятели.
 

Има ли проблеми с реда и хулиганството по време на и след мачовете?
 

Има, но се взимат мерки за тяхното предотвратяване. Нарушителите биват наказани. Наскоро имаше 2-3 такива случая, но всичко това е в реда на нещата.
 

На какво ниво се намират националният ни отбор за мъже?
 

През 2012 станахме трети в Група 2. Според моето виждане, това е едно добро представяне. Сега състава се обновява и няма как да очакваме повече за текущия момент. Състезателите водят подготовка по клубовете си и ни предстои участие в групата ни месец април, което ще се проведе в Турция.
Надеждата ни се крие в  подрастващото  поколение- 14, 15 , 16 годишните. Пак повтарям, че основното предизвикателство, което стои пред нас е развитието на материалната база. Ако тя се надгражда и отбора ще върви напред.
 

За проблема с треньорските кадри се погрижихме с помощта на НСА. Очакваме 10-12 треньора да излязат оттам в близките 2 години. Ще им дадем възможността да се занимават с детски хокей.
В момента, за съжаление, повечето ни треньори не спазват изискванията на наредба № 2. Готвим се да направим една треньорска школа към Федерацията , съвместно с НСА, където ще изчистваме техническите въпроси и предстои еднообучение на всички наши треньори за да могат да вземат лиценз за треньор по хокей.
 

През 2012 България прие две световни първенства. Как се отрази това на развитието на хокея и интереса към този спорт у нас?
 

Чрез световните първенства, хокеят се популяризира и се гради интерес и желание у младите, както  и у зрителите. Имаше по 1000 до 1200 фена на някой от мачовете ни.
Може би самото първенство е предпоставка за това повече деца да се запалят по този спорт и да започнат да тренират сериозно –това обаче трябва да стане не по-късно от 6-8 годишна възраст. 4-5 клас вече е късно да се захванат с професионален хокей.
 

Кой беше най-големият успех за хокея ни през изминалата година?
 

16 годишните се представиха много добре и станаха първи в групата си. Този успех е предпоставка за бъдещото им израстване. Когато се изправяме срещу други страни, дори и по силни от нас, това е начинът да сверим часовниците си и да видим какво е нивото ни спрямо останалите страни.
 

Очаква ли се страната ни да приеме други подобни първенства в близко бъдеще?
 

Да, за 20 годишните. Приемаме отборите на Китай, Турция, ЮАР, Нова Зеландия. Вярвам, че нашите ще се представят доста успешно.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трибал

    0 0 Отговор
    Не материалната база бе г-н Кръстев!Развитието на материала е важен,за чиф ти е база без материал?