Last news in Fakti

10 Юни, 2013 11:20 1 873 0

Фетел с блестящ триумф - покори Канада!

  • formula1-
  • себастиан фетел-
  • канадал-
  • алонсо-
  • фелипе маса
Фетел с блестящ триумф - покори Канада! - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трикратният световен шампион Себастиан Фетел спечели за първи път в своята кариера Гран при на Канада.  Това бе 29-та победа за пилота на Formula 1 и 3-та за този сезон.  Всъщност победата за Фетел е наистина сладка, тъй като това е първи трофей в Канада за него.

Себастиан , бе абсолютно безпогрешен на пистата в Монреал и съвсем заслужено спечели триумфа, който все му се изплъзваше през последните години.

"Тук сме имали добри състезания. Все нещо, обаче, не ни се получаваше и не можехме да стигнем до победата.

Преди две години бях много близко до този триумф, но всичко свърши в последната обиколка. Днес се чувствах страхотно, а колата беше фантастична. Успях да се откъсна напред и се наслаждавах на всеки тур. Единственото ми затруднение беше с трафика.

Контролирах темпото си така, както ми беше удобно. Имахме дори време за спирания в бокса без излишно напрежение. За мен и за нас, като екип, беше много важно да спечелим това състезание. Направихме го и продължаваме напред", коментира Фетел, след края на състезанието.

В класирането при пилотите Фетел вече води пред Алонсо с 36 точки, а Кими Райконен изпадна до трета позиция. Себастиан успя да превърне полпозишъна си в така желаната и чакана победа.

Световният шампион и неговият Red Bull бяха чувствително по-добри през цялото състезание, и след като тръгна от полпозишън, Фетел дръпна още от първата обиколка, и повече не изпусна контрол върху нещата. Германецът  изгуби лидерската си позиция едва за няколко обиколки, след първото си спиране в бокса. Но, след това, той натрупа убедителна преднина от 19 секунди, които впоследствие намали до 14.4 на финала.

Фернандо Алонсо успя да направи наистина шеметно състезание и заслужено  финишира втори.

Испанецът направо летеше във втората половина на състезателната дистанция, изпреварвайки  Нико Розберг, Марк Уебър и Люис Хамилтън.

Най-голяма бе битката между Алонсо и Хамилтън, тъй като пилотът на Mercedes се движеше почти през цялото време на втората позиция. Благодарение на подвижното си крило, Алонсо успя да излезе пред британеца в 63-та обиколка.

"В събота определено не направихме най-добрата квалификация. Не се ориентирахме достатъчно добре в трудните условия и така и не успях да направя добра обиколка. Още от петък обаче знаехме какво ще бъде темпото ни на суха писта, така че таяхме надежди.

Борих се с най-добрите пилоти. Направихме страхотни битки с Люис, Марк и Нико. Дори да притежаваш скорост, това не е достатъчно, когато пред теб са състезатели с техния талант.
Това второ място има вкуса на победа, защото спечелихме много точки в един доста тежък уикенд. Искам отново да похваля пилотите в челото, с които имах честта да се боря. С такива като тях човек спори за позицията гума до гума с 320 км/ч и се чувства сигурен", бе коментарът  на Нандо.

Марк Уебър остана четвърти, следван от Нико Розберг, а Жан-Ерик Верн и Пол ди Реста завършиха съответно шести и седми, следвани от Фелипе Маса.

И въпреки, че записа 8-ма позиция,  трябва да се признае, че бразилецът направи много силно състезание,  тъй като той стартира едва от 16-то място.

Лошият късмет на Кими Райконен и този път взе превес. Финландецът стартира десети, след като бе наказан от стюардите за неправилно излизане от бокса.  В  23-та обиколка рейс инженерът посъветва пилота да смени настройката на двигателя си на "MIX1", тъй като от питуола са отчели твърде висок разход на гориво.Освен това, Кими бе забавен и от механиците в бокса на Лотус, които не успяха да сложат своевременно задна лява гума при първото му спиране.

С победата си в Гран При на Канада , Фетел прибави името си  към тези на Шумахер, Нелсън Пикет, Люис Хамилтън, Педро Родригес, Джеки Икс, Джеки Стюърт, Алън Джоунс и Айртон Сена.

След седмия кръг от сезон 2013, Фетел заема лидерската позиция  със 132 точки, а втори е  Фернандо Алонсо, който записа нови 18 точки от неделния ден или общо 96 в класирането. Кими Райконен се изстреля на  трето място с 88 точки.

Крайно класиране - Гран При Канада:


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА