Last news in Fakti

19 Ноември, 2022 09:33 2 996 6

53 години, откакто Пеле вкара 1000-я си гол (ВИДЕО)

  • пеле-
  • футбол-
  • голове-
  • годишнина

Много по-рано той вече бе наречен Крал на футбола, но това е мигът, който сякаш разделя играта на "преди" и "след"

53 години, откакто Пеле вкара 1000-я си гол (ВИДЕО) - 1
Снимка:

На 19 ноември 1969 г. футболът се промени завинаги с постижение, считано за немислимо. То звучи като такова и днес.

В този ден великият бразилски виртуоз Пеле вкара гол №1000 в епохалната си кариера. Много по-рано той вече бе наречен Крал на футбола, но това е мигът, който сякаш разделя играта на "преди" и "след". Вододелен момент, който се случи в мача между любимия му Сантош и Вашко да Гама, пише corner.dir.bg.

Този емблематичен гол отпреди 53 години идва от дузпа. Даже изпълнена два пъти. И довежда до нахлуване на магическата трева на "Маракана" както на репортерите около терена, така и на феновете.

Пеле е вдигнат високо от своите съотборници, а 25 минути са нужни, за да се поднови играта. Сцени, които обикалят света дори в онази 1969-а, в която телевизията далеч не е превзела все още планетата.

Пеле отдавна вече е национален герой по това време, тъй като е помогнал на Бразилия да спечели световните първенства през 1958-а и 1962-а. Гол №1000 дойде едва, когато бе на 29 години!

Решението за дузпата е спорно и самият Пеле наскоро се пошегува, че ако тогава имаше ВАР, едва ли щеше да изпълни такава. Точно 65 157 души са си закупили билет за този исторически мач, в който Сантош спечели с 2:1, но на трибуните, считат медиите тогава, са около 80 хиляди човека.

И до ден днешен се води спор за реалният брой голове на Пеле, защото немалко от попаденията са из градски и щатски първенства на Бразилия, а през 50-те и 60-те статистиките далеч не са били това, което са днес.

Но две мнения няма, че бразилецът бе един от най-великите реализатори в историята на футбола.

"Не се нуждая от специално парти, за да празнувам този гол. В името на Бога, хора, нека помогнем на децата и онези, които са в нужда. За мен днес те са много по-важни и сега си мисля каква ще е Коледа за тях.

За първи път в кариерата си бях нервен. Вратарят Андрада е в страхотна форма. Никога не съм чувствал такова напрежение, треперих. Но зависеше от мен и вкарах. Невероятно чувство, стадионът експлодира", казва Пеле след края на мача. Думите му звучат на живо в ефира на националните радиа и се чуват в цяла Бразилия. И разтърсват всички. Той е националното богатство, идолът.

Години по-късно Краля на футбола разказва за среща с деца от Сантош и посланието, което е дал преди своя гол №1000. Посланието е не по-малко силно от самия акт на реализиране на паметния гол.

"Няколко дни преди да вкарам гола, бях в Сантош и видях как деца се опитват да крадат коли. Попитах ги какво правят, а те се опитаха да се оправдаят с факта, че крадат само коли от Сао Пауло. Казах им, че изобщо не трябва да крадат и това бе посланието ми за гол №1000", спомня си бразилецът.

Уточнява, че е трябвало да чака вкарването на този гол, защото е държал да се случи на най- голямата сцена - на "Маракана". Две седмици по-рано той бележи два на Ботафого в приятелска среща, за да докара головете си до 999. После идва мач срещу Баия на 16 ноември.

"Не искам да ядосвам хората от Баия, но желанието ми бе голът да е в официален мач, така че не стрелях към вратата. Страхувах се, че нарочно ще ме оставят да вкарам", добавя легендата.

Мненията дали наистина това е гол №1000 са различни и до ден днешен не може да се каже със сигурност. В статистиката пише, че Пеле има 1281 гола в 1363 мача, като в това число влизат много приятелски срещи на Сантош. Отборът е предприемал немалко турнета из Южна и Северна Америка, а и Европа. И там попаденията на Пеле не са малко.

И ако това е хилядното попадение в кариерата му, то гол №1000 само за любимия му клуб идва през 1972-а в мач срещу Универсидад де Мексико.

В противоречие с приетото броене в Бразилия, според сайта за официална футболна статистика RSSSF, Пеле има точно 767 гола в 831 официални мача. Тези в приятелски срещи не се броят тук.

Това го оставя на трето място във вечната ранглиста. Пред него са само чешкият нападател Йозеф Бицан, който има 805 гола в 530 мача, както и Ромарио, който е със 772 гола в 994 срещи.

Ако приемем тази статистика за истина, то в момента заплаха за третото място на Пеле са само Кристиано Роналдо със своите 724 гола в 1018 мача и Лео Меси със 708 в 890 двубоя.

Теории сочат, че хора като Роналдо и Меси са вкарали далеч по-малко голове срещу слаби отбори и в незначителни мачове. Но само преди дни португалецът вкара на Люксембург. Седем от головете му с националната фланелка са срещу Литва, по пет срещу Андора, Армения, Латвия и отново Люксембург. Четири са срещу Фарьорските острови. Дали тези противници са по-слаби или по-силни от онези, които Пеле е наказвал в своята ера?

Трудно е да се правят такива сравнения на играчи от различните епохи. Общото е, че головете носят еднаква наслада, най-вече когато са по много.

А Пеле с гол №1000 на днешния 19 ноември остава послание, което футболът никога не забравя.

Кадрите с нахлулите репортери, прекъснатия мач и народната любов към Краля, остават завинаги в историята на играта.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мъжете

    4 0 Отговор
    Бяха мъже.....
  • 2 12343211

    3 0 Отговор
    Този беше истински. К

    Коментиран от #3

  • 3 12343211

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "12343211":

    Извенете за к.
  • 4 един

    1 4 Отговор
    Мисля,че много от головете му са отбелязани когато не е имало официална статистика и вероятно са постигнати срещу махленски отбори или неофициални срещи!С това не искам да кажа,че Пеле не е Колос във футбола,но че тия 1000 гола са малко като мит,без доказателства!
  • 5 Гонзо

    3 1 Отговор
    Само на тренировките в Рен вкарваше по 500 гола. Да не говорим в официални мачове.
  • 6 Aлфа Bълкът

    0 1 Отговор
    Роналдо има 818 гола в официални мачове, Меси 785.
    Тази статия писана по информация отпреди 3г сигурно, когато било юбилей. Само само добавили +3г!