29 Ноември, 2022 15:47 1 130 3

Иран има шпиони в Катар, за да следи поведението на жените по трибуните

  • катар 2022-
  • иран

Голяма част от иранките се страхуват от последствията след световното първенство

Иран има шпиони в Катар, за да следи поведението на жените по трибуните - 1
Снимка: БГНЕС

Борбата за равноправие в Иран продължава да се разраства с оглед международния отзвук срещу репресиите на Техеран срещу жените. Държавните власти обаче предприемат нова агресивна тактика, за да упражняват натиск върху своите граждани дори извън пределите на страната. Една от тези тактики е изпращане на шпиони по време на световното първенство в Катар, които да следят за поведението на своите съграждани, съобщава The Athletic.

Изданието се среща с група жени от Иран, чиито имена остават в тайна, за да не бъде изобличени от местните власти.

Голяма част от тях твърдят, че са забелязали държавни служители с камери и бинокли, които посещават стадионите по време на турнира заедно с тях, но вместо да се наслаждават на събитията на терена те фокусират вниманието си изцяло върху публиката.

Един от големите протести в Катар в момента е насочен именно срещу човешките права на жените. Има кампания, наречена „Жени, живот, свобода“, която е забранена от организаторите на футболната надпревара, но все още се забелязват хора, които успяват да се промъкнат покрай охраната с тениски с подобен надпис, въпреки случаите на арести.

Снощната среща между Португалия и Уругвай за кратко бе прекъснат от мъж, който нахлу на терена именно с лозунга за равноправие, но и със знаме в цветовете на дъгата, което пък е в подкрепа на хората с различна сексуална ориентация.

Арабският свят е разтърсван сериозно от протести в последните години, но Мондиалът в Катар насочи всички погледи от света именно натам. Това обаче съвсем не се харесва на местните власти в региона, които правят всичко по силите си, за да наложат нужната цензура, но присъствието на хиляди чуждестранни медии на място прави задачата невъзможна.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12343211

    1 0 Отговор
    Всичко зависи за някой от този мач.
  • 2 Самир

    0 2 Отговор
    Браво на иранците. Не трябва да позволяват на жените си да се разхайтват и да пощуряват по амориканско- английски модел.

    Коментиран от #3

  • 3 8976597598

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Самир":

    Явно не ти върви с жените , това е примитивно мислене. Въобще не мога да си представя свят , в който аз ще казвам на някой дали да си слага чаршафи по лицето , щото съм от страна на мъже комплексари. Тотално откачено , китайците вече колонизират Марс , а персите още се чудят кое да си резнат и коя жена да облекат с 20 метра чаршаф. Къде е Бог в тази супер идиотия отвсякъде?