29 Ноември, 2022 18:37 720 1

Наказанието на WADA над Русия изтича скоро, но изолацията на страната в спорта - не

  • русия-
  • wada-
  • олимпийски игри

Санкцията на допинг-ченгетата е най-малкият проблем на руските атлети в момента

Наказанието на WADA над Русия изтича скоро, но изолацията на страната в спорта - не - 1
Снимка: БГНЕС

Наказанието на Международната антидопингова агенция (WADA) над Русия изтича на 17 декември 2022 г., което принципно означава, че всякакви санкции над местните атлети за големите форуми отпадат, но въпреки това страната ще остане в най-сериозната си изолация в историята, благодарение на войната в Украйна, пише The Washington Post.

Допинг-скандалът след Олимпийските игри в Сочи бе считан за най-големия скандал в спорта изобщо, тъй като бе доказано, че държавните власти умишлено са стимулирали своите спортисти с вещества за подобряване на физическите им показатели. Първоначално WADA спря правата им за цели 4 години, но обжалването пред Арбитражния съд в Лозана (CAS) намали този период наполовина.

Международният олимпийски комитет (МОК) трябваше да се готви в момента за възстановяване правата на руските атлети в момента, но вместо това сигналите от централата са за много по-строги ограничения към федерациите под негова шапка и влияние. Основните аргументи са свързани с войната, но също така се взема предвид и ареста на американската баскетболистка Бритни Грайнър за притежание на масло от канабис.

Междувременно Руският олимпийски комитет протаква цели 9 месеца решението си за отнемането на състезателните права на младата фигуристка Камила Валиева, която придоби скандална популярност по време на Зимната олимпиада в Пекин, благодарение на употребата на забранени вещества със знанието на треньорския ѝ екип. WADA дори даде случая на CAS през ноември, защото чисто формално Валиева е носител на олимпийските титли, въпреки нарушението на правилата.

Един от козовете на WADA е, че падането на санкцията на 17 декември не може да се случи автоматично. Причината е, че специална комисия ще провери дали руснаците са подобрили контрола и превенцията срещу употребата на допинг. Ако резултатите не отговарят на нужния критерии, забраната ще остане в сила. Президентът на антидопинговата агенция - Витолд Банка, дори заяви, че доверието към руския клон остава доста ниско към днешна дата.

Началото на квалификациите за Олимпийските игри в Париж през 2024 г. се очаква да започне през пролетта на идната година. За да могат руските спортисти да се включат в тях, то трябва войната в Украйна да е приключила и допинг-ембаргото да е отстранено. Изгледите за това обаче не изглеждат никак добри.

Припомняме, че руските атлети на този етап участват в доста международни надпревари, но под егидата на Руския олимпийски комитет и без изпълнение на националния химн. По този начин дори бяха спечелени 26 златни медала на Игрите през миналото лято.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голем смех

    3 8 Отговор
    Абе, не виждам рушляците на Световното. Нали се бяха класирали май?