Last news in Fakti

30 Април, 2023 16:35 1 319 2

Перес спечели пред Верстапен за двойна победа на Ред Бул в Баку

  • перес-
  • верстапен-
  • азербайджан-
  • писта-
  • формула 1-
  • алонсо-
  • ферари

Шарл Льоклер от Ферари допълни подиума

Перес спечели пред Верстапен за двойна победа на Ред Бул в Баку - 1
Снимка: БГНЕС

Серхио Перес (Мексико) спечели Гран при на Азербайджан от Формула 1 пред Макс Верстапен (Нидерландия) за двойна победа на състезателите на Ред Бул, които продължават доминантната си серия в най-престижната автомобилна надпревара след четири кръга, предава БТА.

Двамата пилоти на австрийския конструктор си разделиха по две победи през сезона. Верстапен обаче води в класирането с 93 точки и шест повече от Перес, а Фернандо Алонсо (Испания, Алпин) запази третото място, въпреки че наруши серията си от подиуми.

Шарл Льоклер (Монако, Ферари) взе старта на уличната писта в Баку, но победителят в квалификацията не се задържа дълго на първото място. Верстапен го натисна още във втората обиколка и постепенно влезе в DRS обсег от съперника си. Нидерландецът направи лесно изпреварване в четвъртата обиколка и следващ на опашката беше вторият пилот на Ред Бул.

Чеко Перес не се забави. Той влезе в петата обиколка зад болида на Льоклер и бе пред него още преди завой №1 на следващия тур на 6.003-километровото трасе. Така битката стана твърде позната за феновете - Перес срещу Верстапен за двойна победа за Ред Бул.

Световният шампион направи първия си бокс в 11-ата обиколка, а секунди по-късно на пистата се появи автомобил на сигурността заради инцидент с Ник де Фрийс (Нидерландия, АлфаТаури), който си счупи окачването. От това се възползва Перес, който спря в този момент за смяна на гуми и се завърна на първото място пред Льоклер. Пилотът на Ферари обаче отстъпи на Верстапен след подновяването на състезанието, а четвърти се нареди Фернандо Алонсо (Испания, Астън Мартин).

Атаките на Верстапен към Перес не се осъществиха до преполовяването на дистанцията. Двамата бяха внимателни с гумите с твърда смес и чакаха второ влизане в бокса за подновяване на свирепата надпревара.

Спиранията обаче така и не дойдоха и Ред Бул предпочете предпазлива стратегия на опасното трасе в Баку. Така преднината на Перес срещу Верстапен нарасна на над две секунди и мексиканецът стигна до втора победа от четири състезания.

Перес спечели с 2.137 секунди пред Верстапен, а Льоклер зае третата позиция пред Алонсо. Пети завърши Карлос Сайнс (Испания, Ферари) и Люис Хамилтън (Великобритания, Мерцедес) се нареди шести.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бойко асвалта пак иска да краде

    10 1 Отговор
    и в баку има хората пътища не като нашия лунен пейзаж, правете сметка колко сме назад инак магистрали сме имали ха ха ха
  • 2 Риба цаца

    8 3 Отговор
    Като пада е просто Верстапен, ама като бие е Лудия????? Набивате на хората измислен герой,, !!!