Last news in Fakti

12 Май, 2023 07:00 1 110 0

Уест Хам близо до първи еврофинал от 47 години след обрат

  • уест хам-
  • аз алкмар-
  • футбол-
  • лигата на конференциите

"Чуковете" бяха по-добрият отбор през първата част, но допуснаха гол след удар от далечна дистанция на Тижани Райндерс и лоша намеса на Алфонс Ареола

Уест Хам близо до първи еврофинал от 47 години след обрат - 1

Уест Хам направи първата крачка към финала в Лигата на конференциите, след като стигна до обрат и победа с 2:1 над АЗ Алкмаар на "Лондон Стейдиъм". "Чуковете" бяха по-добрият отбор през първата част, но допуснаха гол след удар от далечна дистанция на Тижани Райндерс и лоша намеса на Алфонс Ареола. Домакините имаха сериозни претенции, че в началото на тази атака е имало нарушение срещу Лукас Пакета. След почивката Уест Хам успя да стигне до пълен обрат в рамките на девет минути. Саид Бенрама (67') изравни от дузпа, а Микаел Антонио (75') направи пълния обрат. Така Уест Хам остава без загуба в турнира, като има 12 победи и 1 равенство. Това дава оптимизъм на тима на Дейвид Мойс, че след като през миналия сезон отпадна на полуфиналите на Лига Европа, тази година ще успее да стигне до първи еврофинал от 47 години. Реваншът в Алкмаар е след седмица.

Мениджърът на домакините Дейвид Мойс бе направил две промени в сравнение с победата над Манчестър Юнайтед през уикенда, с която до голяма степен лондончани си гарантираха оставането в Премиър лийг. Курт Зума се завърна в центъра на защитата, след като успя навреме да се възстанови от своята контузия в глезена. Той замени Анджело Огбона. Алфонс Ареола, който по принцип е титуляр в мачовете от Лигата на конференциите, застана на мястото на Лукаш Фабиански на вратата.

В състава на АЗ Алкмаар очаквано Меес де Вит замени наказания Керкеш отляво на отбраната. Ван Бредероде отново стартира на мястото на контузения Карлсон като ляво крило.

Лондончани очаквано започнаха по-добре, а в 13-ата минута създадоха и първата голова ситуация. Мат Райън обаче се намеси много добре и спаси чудесен изстрел на Бенрама, насочен прецизно към далечния ъгъл. Топката тупна пред австралиеца, но той се разтегна максимално и изби в корнер. Малко след това стражът на гостите отрази и удар на Пакета с глава след центриране от статично положение.

Гостите опитваха да убиват темпото, задържайки при всяка възможност топката, без да се опитват обаче да градят кой знае какви атаки. В случаите, в които пък трябваше да вкарват топката в игра, се бавеха възможно най-много, като стражът на АЗ Райън си навлече гнева на феновете, след като на няколко пъти изпълняваше начален удар с голямо закъснение. Играта бе доста накъсана, но в 41-вата минута, при една от редките си атаки, гостите стигнаха до гол след изстрел на Райндерс от над 30 метра. Ареола също не се намеси добре и позволи на топката да влезе в близкия му ъгъл. Домакините обаче имаха доста основателни претенции, че това нападение на Алкмаар започна след нарушение на Бойкема срещу Пакета. Такова обаче не бе отсъдено и попадението бе признато.

Уест Хам не успя да наложи очаквания от феновете на "чуковете" натиск в началото на втората част. Гостите се чувстваха доста комфортно в първия 1/4 час на втората част. В 61-вата минута лондончани все пак организира добра атака. Бенрама, Пакета и Боуен комбинираха, а последният стреля малко след границата на наказателното поле, но встрани от вратата.

В 65-ата минута домакините получиха дузпа, след като Райън закъсня и стовари ръкавиците си в лицето на Боуен, който пръв стигна до топката при едно центриране. Бенрама изпълни добра наказателния удар, пращайки топката на средна височина до дясната греда. Райън улови ъгъла, но остана далеч от топката - 1:1.

В 76-ата минута "чуковете" направиха пълен обрат. Зума отклони с рамо топката след центриране от корнер, тя стигна до Райс, който центрира. Агер засече с глава, но топката бе изчистена от голлинията, след което Антонио реагира най-добре и от два метра я прати във вратата.

До края Уест Хам бе осезаемо по-добрият отбор, но "чуковете" така и не успяха да вземат по-удобен аванс преди реванша след седмица.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА