Last news in Fakti

11 Август, 2023 15:43 1 593 1

Напусна ни Николай Маринчешки - един от най-добрите и титуловани фехтовачи на България

  • николай маринчешки-
  • фехтовка-
  • починал

Той беше част от златното поколение български сабльори, възпитани от треньора Николай Свечников

На 65-годишна възраст ни напусна Николай Маринчешки - един от най-добрите и титуловани фехтовачи на България. Той беше част от златното поколение български сабльори, възпитани от треньора Николай Свечников, а пред 90-те години на миналия век оглавяваше федерацията.

Маринчешки е член на легендарния отбор на сабя от 80-те години, в който са Васил и Христо Етрополски, Георги Чомаков и Марин Иванов с треньор Никола Свечников. Състезава се в отборната дисциплина на сабя на Летните олимпийски игри през 1980 г. в Москва и в индивидуалните и отборните дисциплини на сабя на Летните олимпийски игри през 1988 г. в Сеул.

Печели десетки отличия на големи първенства – има два сребърни медала от световни първенства (от 1985 и 1987 г.) и едно трето място (през 1986 г.), напомня БНР.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 3 Отговор
    Бог да Прости......Бяхме в една стая в казармата.после съм го засичал беше качил килограми.Времето ще ни изяде всички.Задавам си въпросът......не е ли по добре един спален чувал една раница ........И далече от имоти ,коли,хора,които те оковават в пранги........