Last news in Fakti

28 Октомври, 2023 18:06 716 3

Победихме Турция в първия си мач от Конференция Ръгби Европа

  • българия-
  • турция-
  • ръгби

Националите са на второ място с 5 точки

Победихме Турция в първия си мач от Конференция Ръгби Европа - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Националният отбор на България по ръгби постигна победа в първия си мач от група "С" на Конференция Ръгби Европа, третото ниво на европейския шампионат по ръгби, предава БТА.

Пред около 5000 зрители на Националния стадион "Васил Левски" воденият от французина Ромен Балмис български тим надигра Турция с 40:24.

В началното на срещата играта бе напълно равностойна, като до десетата минута двата отбора си размениха по три точки от наказателни удари чрез Петър Николов и Еюп Даш.

Постепенно обаче българският отбор започна да налага своя бърз стил на игра и това доведе до две последователни есета.

В 17-ата минута на мача хубаво раздаване на топката по ширината на игрището позволи на капитана Петър Николов да я заложи в точковото поле на турците, а след това и да отбележи при допълнителния изстрел за 10:3.

Само пет минути след това Рикардо Атия увеличи преднината на България с още едно есе, след като завърши бърза контраатака, започнала от 22-метровата линия на домакините.

Българският тим контролираше играта, като единствените проблеми за националите идваха при схватките, където първата линия на Турция разчиташе на трима играчи от по над 120 килограма.

Игровото предимство явно приспа вниманието на българските ръгбисти и в последните секунди на първото полувреме Айкут Канаклар успя да пробие през средата на българската отбрана и да отбележи есе за Турция.

Двата отбора се оттеглиха на почивката при резултат 17:10 за домакините.

В първите десет минути на второто полувреме чрез капитана Николов България отново успя да възстанови двуцифрения си аванс. Десетката на националите вкара два наказателни удара, за да доведе резултата до 23:10.

В средата на второто полувреме двата тима си размениха по едно есе. Резервата Костадин Петков завърши многоходова акция на българите, за да вдигне на крака зрителите на Националния стадион, но в ответната атака Еюп Даш също преодоля отбраната на домакините, за да намали до 17:30.

Десет минути преди края на мача Рикардо Атия записа второто си есе в мача. Пловдивчанинът надбяга по дясното крило турската отбрана и стигна до крайната линия, за да донесе четвърто есе за България и допълнителна точка.

Турция обаче отново намери отговор моментално. Този път Мустафа Каплан бе изпуснат от защитата на домакините за 24:37.

В последните секунди на двубоя се стигна до неприятни сцени и картони, след като играчите на двата отбора се сдърпаха заради нарушение на Хюсеин Шашмаз. След тях Петър Николов оформи крайното 40:24 с изстрел от наказателен удар от средата на терена.

Следващият мач на националния отбор на България е на 20 април 2024 година срещу Сърбия, като мачът отново е в София. Възпитаниците на треньора Балмис завършват участието си в групата с гостуване на лидера в групата Молдова през май. Досега Молдова има две победи от два мача и 9 спечели точки. България е на второ място с 5.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 име

    0 0 Отговор
    Гледам световното по бнт ,,ма тоя коментатор е за .. е.ба.хи и лаладжията.
  • 2 Без теб Сърби

    1 0 Отговор
    Така не може ! Българите винаги трябва да падат от Турция.
  • 3 Иванов

    0 0 Отговор
    Тия тя,Ани карабини нали го бихме веднъж ,защо пак с тях се паднахме и защо със сърбите ще играем никой не казва излязахме ли от групата предния път колко мача се играят оня лаладжия дето разбирал от ръгби защо не ги обяснява тези неща и защо подведе зрителите за мача за излъчването не каза и думичка а го даваха по платен канал,а нали искат до повече хора да се стигне.