Last news in Fakti

5 Ноември, 2023 14:00 3 553 10

Илиан Илиев направи нещо невиждано в националния отбор от 16 години насам

  • илиан илиев-
  • национален отбор-
  • футбол

А именно – националният селекционер, паралелно с тази длъжност, да си работи и като треньор в клубен отбор

За първи път от 16 години насам ставаме свидетели на нещо, което отдавна е забравено като практика. А именно – националният селекционер, паралелно с тази длъжност, да си работи и като треньор в клубен отбор. Това се случи, след като Илиан Илиев бе официално обявен за треньор на България и остана на същия пост и в Черно море.

За последно такова нещо видяхме през 2007 година. След равенството с Албания в европейска квалификация на „Васил Левски”, отборът бе поет от Станимир Стоилов. Мъри стана селекционер само за двата следващи мача с Беларус – в Минск спечелихме с 2:0, а в ответния двубой в София успехът бе минимален – 2:1.

Случаят с Мъри е и единственият през XXI-и век, в който треньор в България е съвместявал и двете функции. Последният за 20-и век бе Христо Бонев, който през сезон 1997/98 водеше както държавния тим, така и Локомотив София, припомня „Мач Телеграф“.

В исторически план човекът, който се е справил най-добре, е Рудолф Витлачил. Чешкият специалист прави Левски шампион през 1965 година, а по същото време класира и България на световното първенство в Англия през 1966-а.

Интересното е, че в годините, в които имаме елитна дивизия (1937-1940, както и от 1948 година насам), първият специалист, водил паралелно клубен наш тим и националния, е чужденец. Става дума за австриеца Франц Кьолер. През 1940-а той поема България, а година по-рано извежда Славия до титлата в националната футболна дивизия. След това с него „белите” стават шампион и през 1941-а и 1943-а, когато първенството се провежда под формата на турнир с елиминации.

Извън клубовете в София, национални селекционери са били треньори на Марек и Ботев Пд. В няколко мача в началото на 60-те “лъвовете” са водени от наставника на „канарчетата” Георги Генов. Малко след като стават шампиони през 1967-а, техният треньор – легендата на Левски Васил Спасов-Валяка – води в един мач олимпийския ни отбор срещу Полша, който печелим с 3:2. В края на 70-те и легендарният наставник на Марек – Янко Динков – има честта да е и национален селекционер – понякога сам, понякога в модерните за онова време, дуети, тричленки или даже квартети.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    6 3 Отговор
    какво да се очаква от човек с осми клас

    Коментиран от #9

  • 2 Фен

    12 0 Отговор
    БФС ще го използват за бушон
    Той ще изгори и те пак няма да са виновни за НИЩО

    Коментиран от #7

  • 3 Тома

    9 0 Отговор
    Ами като му намажат ските от националния отбор на илиан да не остане на сухо без заплата
  • 4 Коко

    8 0 Отговор
    Нещо невиждано помислих си че е успял да го добута до равен на Андора
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Артилерист

    8 0 Отговор
    Написах за левскарщината в българския футбол при Михайлов и среднячеството на Илиев, като придобит манталитет, футболист и треньор, и ме изтриха. Кога истината стана обидна?
  • 7 Хаха

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Фен":

    Как ще са "виновни" перуканчовци!? Я питай Лечков - от 2005 г. винаги "само" треньорите са виновни за резелите... и Бербатов, щото се отказа да играе, дори още е "виновен"! Ръководство работи "перфектно" - осигурява на отбора чартъри, хотели, топки, терени, храна, забавления,... вероятно и други пикантерии! Те за спорт "не отговарят", а са нещо като туроператори...
  • 8 Мнение

    2 0 Отговор
    Алчност.
  • 9 Сандо

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "пешо":

    Сигурно защото пък Кройф имаше пет висши образования!?
  • 10 така ли

    1 0 Отговор
    Дребен?!Мислиш като мислител?!За сега 2 мача -две загуби пътуват....