Last news in Fakti

18 Декември, 2013 17:12 24 502 0

Футболната карта на Стария континент, 2013 година

  • европа-
  • карта-
  • обзор-
  • футбол-
  • стария континент-
  • висша лига-
  • серия а-
  • бундеслига

Голямото разочарование в Холандия е ПСВ, който освен от Лудогорец, редовно губи от тимове като НАК Бреда, Рода и Гронинген

Футболната карта на Стария континент, 2013 година - 1
Снимки: ЕПА/ БГНЕС

Краят на 2013 година е близо. Футболната 2013 също е към своя завършек. В последите дни на един много интересен полусезон е редно да погледнем към петте най-силни първенства на Стария континент и да видим къде има най-много интрига и от кой шампионат може да очакваме най-много през следващата година.

Английската Висша лига запазва реномето си на атрактивно и любопитно първенство. Тя е и единствената от „големите 5“, в която повече от 3 отбора могат да спорят за приза крал на Острова. За разлика от предходни сезони, то през този Арсенал показва амбиции за нещо повече от място в четворката. Възпитаниците на Арсен Венгер са първи с 35 точки, следвани от Ливърпул и Челси с по 33. Подобно на „артилеристите“, „мърсисайдци“ също „стегнаха“ боеспособен отбор, който да атакува титлата. Челси на Жозе Моуриньо по традиция е сред фаворитите, въпреки че на моменти показва колебливост.

Огромен интерес предизвиква представянето на Манчестър Сити. „Гражданите“ имат 47 отбелязани гола в 16 срещи, което прави средно по 2,9 на мач. Въпреки това тимът е колеблив като гост и трябва да наблегне именно на този си недостатък след Нова година, ако иска да спечели за четвърти път в своята история титлата на Висшата лига. След Сити се нареждат Евертън, Нюкасъл и Тотнъм, които са симпатични отбори, но и в най-смелите си мечти не биха погледнали към нещо повече от Топ 4 в крайното класиране. Въпреки че „шпорите“ хвърлиха над 100 милиона за трансфери, записаха катастрофални загуби, което коства и стола на Вилаш-Боаш. Голямото разочарование на полусезона се нарича Манчестър Юнайтед. Шампионите започнаха нова ера през лятото с Дейвид Мойс, която обаче е всичко друго, но не и успешна. Въпреки това „червените дяволи“ притежават едни от най-класните футболисти в първенството и не бива да бъдат подценявани и за секунда.

В немската Бундеслига водачът е лесно разпознаваем – Байерн (Мюнхен). Баварците са първи с 44 точки (14 победи и само 2 равенства) и спокойно могат да съсредоточат силите си в Шампионската лига в опит да защитят „ушатата“ купа, спечелена през лятото. Към момента единственият отбор, който диша във врата на Байерн, е Байер (Леверкузен). „Аспирините“ са втори с 37 точки, следвани от Борусия (Дортмунд) с 32. Това изоставане на „жълто-черните“ с 12 точки много трудно може да бъде наваксано, имайки предвид факта, че в Бундеслигата играят 18 отбора, което прави четири мача по-малко в сравнение с другите първенства.

Италианската Серия „А“ по традиция е едно от най-трудните за печелене първенства. В последните две години Ювентус е тотален хегемон на Апенините. „Старата госпожа“ е на първа позиция с 43 точки и аванс от 5 пред втория Рома. Наполи е трети с 35. По всичко изглежда, че след Нова година битката за скудетото ще се води между тези три отбора, като фаворит за титлата е Ювентус най-вече заради своята обиграност и самочувствие.

Интер и Фиорентина ще спорят за останалите евроквоти. Голямото разочарование на полусезона е Милан. „Росонерите“ са на десета позиция с едва четири победи от началото на сезона. Кризата, в която се намира клубът от няколко години насам, се вижда най-отчетливо именно в края на 2013 година – изоставане на 24 точки от Юве, което не дава много поводи за радост на тифозите. Въпреки това Милан е единственият италиански тим, който ще играе на осминафиналите в Шампионската лига.

За първи път от години насам трети тим ще спори за короната в испанската Примера дивисион освен Барселона и Реал (Мадрид). Атлетико (Мадрид) дели първата позиция с каталунците с актив от 43 точки. Реал е трети с 38. Борбата тук ще се води до последния кръг.

Същото важи и за френската Лига 1. ПСЖ и Монако ще се борят със зъби и нокти за трофея. Парижани са първи с 43 точки, следвани от Монако с 41 и Лил с 39.

Извън „петте големи“, има първенства, които също предизвикват интерес. В Холандия лидер изненадващо е Витес с 36 точки. Аякс е втори с 34, следван от Твенте с 33 и Фейенорд с 30. Голямото разочарование е ПСВ (Айндховен), който освен от Лудогорец в Лига Европа, редовно губи от тимове като НАК Бреда, Рода и Гронинген. „Филипсите“ са девети във временното класиране.

В Русия Зенит е първи с 40 точки, колкото има и Локомотив (Москва). Спартак обаче дебне на трета позиция само с точка по-малко. Шансове за титла има дори петият ЦСКА, който изостава на само 6 от лидерите. Интерес тук ще има до края!

Изпращаме една интересна година, наситена с горещи футболни спектакли. Дано 2014 ни предложи също толкова, ако не и повече, зрелища!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА