Last news in Fakti

22 Декември, 2013 10:31 5 186 0

Как да бием правилно дузпа?

  • дузпа-
  • вратар-
  • заставане-
  • ъгъл-
  • съвети

5 съвета за това, как да изпълняване наказателни удари

Как да бием правилно дузпа? - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Често във футбола се стига до най-любимия момент за всички запалянковци на играта - дузпите. Но те са и най-напрегнатата част за играчите. Ето няколко полезни съвета за това, как да изпълняваме правилно наказателни удари:

1.Практикувайте изпълнение на дузпи като част от редовните си тренировки. Като всеки друг аспект от играта, дузпите също могат да се тренират. Това спомага за фокусирането и запазването на хладнокръвие. Тренировката е и за това, да се обучим как да запазваме спокойствието си под натиск.

2.Знайте вашите силни страни при изпълнение на дузпа. Преди да излезете очи в очи с вратаря, вие трябва да сте тренирали достатъчно много пъти изпълнението на дузпи. След като знаете предварително най-силните ви удари при заставането срещу вратаря, вие ще сте уверени и спокойни в удара, който ще изпълните. Ако биенето на дузпи е тренирано достатъчно, то то ще е като ваша втора природа и дори натискът, няма да успее да ви спре.

3.Научете се да "лъжете" вратаря. Противниковият страж ще направи всичко възможно да предугади вашето изпълнение. Той ще наблюдава ъгъла, под който сте застанали, очите ви, ще се опита да ви отвлече вниманието. Избягвайте прекия контакт с очите на вратаря, тъй като той се опитва да ви разсея, което е умишлена тактика.

4. Изберете къде ще биете дузпата, преди изпълнението й. Не се опитвайте да лъжете вратаря с поглеждането към другия ъгъл, тъй като ако стражът е наясно с нещата, дузпата ви ще бъде отразена. Винаги трябва концентрацията ни да е на топката. 

5. Изберете начин по който да насочите топката. Тук има 2 варианта - точност и сила. Ако използвате точността, то тя трябва да е на голяма висота, тъй като силата ще липсва. За тази цел ритнете топката с вътрешната част на крака. Силата също е добър начин за изпълнението на дузпи. В повечето случаи, тя ще е достатъчна за да прокарате топката през вратаря. При избирането на силата, също така, намалявате времето за реакция на вратаря. И двата начина са подходящи, стига да са тренирани и практикувани.

 
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА