Last news in Fakti

7 Февруари, 2014 17:24 8 577 0

10-те най-велики момента в историята на Зимните олимпиади

  • зимна олимпиада-
  • сочи-
  • шампиони

Олимпиадата в Сочи започва днес, а спомените от предишните игри са все още незаличими

10-те най-велики момента в историята на Зимните олимпиади - 1
Снимка: БТА

Днес започват Зимните олимпийски игри в руския град Сочи. Най-големият спортен форум в света е мечта за всеки атлет, занимаващ се със зимни спортове. Тази мечта обаче е създадена от няколко велики момента, запечатали се в историята като определящи за значението на самата Олимпиада. По този повод и Си Ен Ен публикуват класация на 10-те най-паметни събития в историята на Зимната олимпиада.

Чудото на леда

На Олимпиадата в Лейк Плесид през 1980 г. САЩ се явява в олимпийската надпревара по хокей, с отбор съставен от колежани и непрофесионални играчи. Въпреки всичко хокея е игра, залегнала в спортните традиции на американската нация, като непрофесионалният тим успява да достигна до полуфиналите на олимпийския турнир. Там той се изправя срещу тимът на Съветския съюз, който е спечелил златните медали в последните 4 олимпиади. Мачът остава в историята като може би най-великият в историята на американския хокей, тогава отборът постига изключително драматична победа с 4:3. Американската публика възприема победата като събитие от национално значение, тъй като тя става в разгара на Студената война. В последствие американският отбор печели златните медали, след като побеждава Финландия на финала. Мачът със Съветския съюз обаче е този, който остава в спомените на американците, като бива избран за най-значимото спортно събитие на 20-ти век, в анкетата на сп. „Спортс илюстрейтед“.

Враждата на брачните халки

Шест седмици преди старта на олимпиадата в Лилехамер, американката Нанси Кериган бе сочена за абсолютен фаворит в състезанието по фигурно парзаляне. Тя беше златното момиче на Америка, като всички погледи бяха насочени към нея. Точно тогава обаче, след като излизаше от тренировъчния център, тя бе наръгана с нож, малко над коляното от неизвестен извършител. Впоследствие се оказа, че престъпникът е нает от бившия съпруг на нейната основна съперничка - Тоня Хардинк. Събитието шокира света, а специалистите смятаха, че Кериган няма да може да се състезава на олимпиадата. Въпреки това фигуристката прояви нечувана воля и се яви на състезанието в Лилехамер. Въпреки контузията, там тя грабва среброто, докато Тоня Хердинк едва се добра до осмото място.


Великото избавление

Легендарният скиор Херман Майер оцеля след един от най-ужасяващите инциденти в историята на Зимната олимпиада. При спускането в Нагано през 1998 г., Херман Майер губи контрол и прелита във въздуха около 10 метра от пистата. След това се срива върху шлема си и излиза извън пистата. Падането е съпроводено от множество натъртвания, но като по чудо Майер се отървава от сериозни контузии. Само няколко дни по късно австриецът печели златото в Гигантския слалом и  Супер G.

Ямайският колорит

Зрителите на Олимпиадата в Калгари през 1988 г. бяха омагьосани от цветнокожите представители на отбора по бобслей на Ямайка. Екзотичната страна, чието население не е виждало сняг през живота си, събира отбор от четирима лекоатлети, които тренират с изкуствена шейна по местние лекоатлетически писти. Впоследствие те се явяват на олимпиадата в Канада, където реално за пръв път виждат сняг. Въпреки, че отборът катастрофира в още първото си спускане на официалните състезания, той грабва сърцата на зрителите по света и се превръща в символ  на романтиката, обгръщаща Олимпийските игри. През 1993 г. „Дисни“ филмира случая в касовия хит „Леден болид“.

Да грабнеш всичкото злато

На игрите в Лейк Плесид през 1980 г. американецът Ерик Хейдън шокира света, печелейки златните медали и в петте дисциплини, свързани с надбягванията с кънки. Освен това той поставя и рекорд в състезанието на 10 000 м. Той е първият състезател в историята, успял да спечели всички състезания в една дисциплина, в рамките на само една Олимпиада. В последствие той се впуска в състезания с велосипеди, като през 1985 г. печели Американския шампионат по велосипедизъм. На следващата година участва в Тур дьо Франс.


Толкова близо и толкова далеч

На Олимпиадата в Торино през 2006 г. американката Линдзи Джакобелис бе само на няколко метра от спечелването на първото състезание по сноуборд за жени в олимпийската история. Малко преди финала, обаче тя опитва ефектен скок, с който да впечатли публиката. Резултатът е ужасяващ, като тя губи равновесие и пада на снега. В последствие гледа с ужас как швейцарката Таня Фрийман грабва златото. В крайна сметка тя се добира до среброто. Джакобелис обяснява инцидента с простите думи: „ Сноубордът трябва да е забавен. Аз просто се забавлявах.“

Егати късмета

На Олимпиадата в Солт Лейк Сити през 2002 г., австралиецът Стивън Бладбъри се превръща в най-невероятния шампион в историята. В състезанията по шоттрек на 1000 метра, той отпада още на четвърт финалите, но след дисквалификацията на друг състезател, се добира до полуфиналите. На полуфиналите пък двама състезатели падат, което му дава шанса да се добере до финалната надпревара. Там той се движи последен, на голяма дистанция от останалите участници. На финалните метри обаче четиримата водачи се сблъскват един в друг и се сриват на леда. Така те оставят победата на Брадбъри, който носи първия златен медал от Зимни олимпийски игри на своята Австралия.

Трагичният път до триумфа

Дан Янсен е фаворит в състезанията по шоттрек на дисциплините от 500 и 1000 метра на олимпиадата в Калгари, през 1988 г. Часове преди първия старт обаче, майка му се обажда и му казва, че сестра му е в болница, страдайки от левкимия. Лекарите смятат, че тя няма да изкара денят. Американецът е толкова шокиран, че прави фалстарт в надпреварата на 500 м. и пада в надпреварата на 1000 м. Той е фаворит в дисциплината на 500 м. и по време на Олимпиадата в Лилехамер. Там обаче той се подхлъзва на последния завой и остава 8-ми. Единствената му надежда остава спринта на 1000 м. Тази дисциплина никога не е била сред любимите му, но на старта той направо лети, печелейки златото и поставяйки нов световен рекорд. По време на награждаването той прегръща своята дъщеричка Джейн, която е кръстена на покойната му сестра.

Абсолютно съвършенство

На Зимната олимпиада в Сараево през 1984 г., британската двойка по фигурно пързаляне- Джейн Торвил и Кристофър Рийд правят невъзможното и разбиват съветската доминация в този спорт. Със своята волна програма, в която изпълняват Болеро от Равел, те постигат първата в историята на Олимпиадата перфектна съдийска оценка. Двойката получава максимални оценки за артистизъм и от деветимата членове на журито. Публиката полудява от възторг, хвърля рози по леда, а в последствие самата английска кралица им изпраща специално поздравително съобщение.


Летящият Франц

Франц Кламер бе най-добрият скиор през 70-те години на миналия век. На Олимпийските игри в Инсбрук през 1976 г. той вече бе двукратен световен шампион, като златния медал бе задължителен за събитието, провеждащо се в родната му Австрия. На финалното състезание той се спуска последен от всички 15 състезатели. 60 000 души около пистата чакат с притаен дъх да видят как техният герой ще грабне олимпийската титла. По време на своето спускане Кламер поема редица невиждани рискове. На няколко пъти той прелита по няколко метра с разперени ръце и разкривени ски. На няколко пъти изглеждаше, че ще падне, но винаги запазваше равновесие и поддържаше правилната посока. В крайна сметка Кламер се добра до златния медал, изпреварвайки времето на Бернхард Руси с 33 стотни от секундата. Това е вероятно най-вълнуващият медал, който Австрия е получавала от Зимна олимпиада.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА