Last news in Fakti

23 Февруари, 2014 12:00 1 679 0

Скиор се замеси в допинг скандал в Сочи, Бьорген също заподозряна

  • допинг-
  • сочи-
  • скандал

Йоханес Дюр даде положителна допинг-проба и стана 5-я заловен спортист на Зимните игри

Австрийският ски-бегач Йоханес Дюр даде положителна допинг-проба на Олимпийските игри в Сочи. 26-годишният Дюр, който завърши осми в скиатлона на 30 километра на 9 февруари, е използвал забранения кръвен допинг ЕПО. Той е тестван на 17 февруари в Австрия, където се е подготвял за днешния последен старт на Олимпиадата на 50 километра класически стил.

"Днес е черен ден за нас. Бяхме шокирани от новината, но веднага взехме необходимите мерки. Информирахме състезателя за неговите права и го извадихме от олимпийския отбор на Австрия. Дюр вече не е в Сочи", коментира президентът на НОК на Австрия Карл Щрос.

Дюр е петият спортист, заловен с допинг в Сочи, след латвийския хокеист Виталис Павловс, ски-бегачката Марина Лисогор (Украйна), биатлонистката Еви Захенбахер-Щеле (Германия) и италианския състезател по бобслей Вилиам Фрулани.

На Игрите във Ванкувър преди четири години имаше само един положителен тест.

Шесткратната олимпийска шампионка Марит Бьорген (Норвегия) също е заподозряна в употреба на допинг и може да бъде лишена от медалите, които спечели на Игрите в Сочи, съобщават медиите в родината й.

Според информациите, в теста на Бьорген е открит забранения стимулант "метилхексанамин", а от МОК вече са информирали олимпийския комитет на Норвегия за положителната проба.

В Сочи тя спечели три златни отличия - в скиатона на 15 километра, в масовия старт на 30 километра свободен стил и в отборния спринт. През декември Бьорген получи официално разрешение от световната антидопингова агенция УАДА да използва препарати за лечение на астма.

След триумфа си на 30 километра вчера норвежката стана най-успешната състезателка по ски-бягане в историята на Олимпийски игри с 10 медала, от които 6 златни, 3 сребърни и 1 бронзов, изпреварвайки руската легенда в този спорт Любов Егорова, която завърши кариерата си с 6 златни и 3 сребърни отличия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА