Last news in Fakti

23 Февруари, 2014 16:37 1 370 0

Канада отнесе Швеция и е олимпийски шампион

  • канада-
  • швеция-
  • хокей-
  • финал-
  • сочи
Канада отнесе Швеция и е олимпийски шампион - 1
Снимка: БТА/AP

Отборът на Канада защити титлата си при мъжете от пред 4 години и е новият стар олимпийски шампион по хокей на лед за мъже.

Това стана факт, след като "Кленовите листа" се наложиха безпроблемно с класическото 3:0 над отбора на Швеция във финала на надпреварата от Зимните олимпийски игри в Сочи.

Срещата се игра в леден дворец „Болшой” и донесе рекордното 9-о олимпийско злато на родоначалниците на хокея. Канадците са първият тим, който запазва титлата си на зимен форум от 1992 година насам.

Първият гол падна в края на 13-ата минута. Джеф Картър от дясното крило подаде към стоящия пред вратарското поле Джонатан Тейвс и той записа точен удар през корите на Лундквист за 1:0.

Резултатът бе удвоен в 36-ата минута, когато шведски бранител не можа да задържи шайбата на синята линия на „кленовите листа” и тя му беше открадната от Сидни Кросби, който с прекрасен пробив и удар от бекхенд наказа съперника за 2:0. Това беше първи гол за мегаталанта на Олимпиадата. При този резултат завърши вторият период.

Точна на сблъсъка пък бе сложен в 50-ата минута, когато Крис Куниц пое шайбата в неутралната зона, навлезе от дясно наляво и със силен китков удар под напречната греда вкара за 3:0.

Тоталната доминация на „кленовите листа” продължи до самата сирена, а очакванията за много равностойна битка така и не се оправдаха.

С днешния си успех, Канада взе и символичен реванш от "Тре Крунур" за поражението си в олимпийския финал преди 20 години в Лилехамер, когато скандинавците надделяха с 3:2 след наказателни удари.

Ден по-рано Финландия спечели третото място и завоюва бронзовите медали, наказвайки с 5:0 тима на САЩ.

Американците като че ли бяха единственият по-сериозен конкурент на канадците тази година, но на 1/2-финал "Кленовите листа" отново демонстрираха класата си, печелейки с минималното 1:0 и доказвайки още веднъж, че са своеобразен хегемон в този спорт.

Друго нещо, което потвърждава това твърдение е, че и в турнира при жените Канада взе своето, защитавайки и там трофея си, след драматичен финал със САЩ, завършил 3:2 в полза на канадките след късен обрат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА