9 Юли, 2024 22:57 1 192 1

Волейболистките ни под 18г. допуснаха първа загуба, но продължават напред на ЕП

  • българия-
  • европейско първенство-
  • волейбол-
  • жени-
  • загуба-
  • обрат

Съперникът ни стигна до успеха след обрат от 2:0 до 2:3

Волейболистките ни под 18г. допуснаха първа загуба, но продължават напред на ЕП - 1
Снимка: YouTube

България бе близо до това да стане единственият отбор на Европейското първенство за жени под 18 години (1-13 юли, Румъния и Гърция) без загуба, но не успя да удържи победната си серия срещу Унгария в последен мач от груповата фаза. Съперникът ни стигна до успеха след обрат от 2:0 до 2:3 (25-12, 25-17, 18:25, 26:28, 13:15).

Тимът ни си осигури участие в Топ 4 ден по-рано. В Група II, която се игра в Ираклион, постигнахме шест победи и една загуба, като имаме 20 спечелени гейма и 7 загубени.

Антонина Зетова започна с традиционния си стартов състав: Никол Окоро, Димана Иванова, Калина Венева, Вяра Парапунова, Деница Ангелова, Дарина Нанева и либеро Виктория Нинова.

Мачът започна с леко предимство за състава на Унгария, а ние изравнихме при 7:7. След това нашите момичета тотално доминираха над съперника. Унгарският щаб поиска прекъсване при 18:11, но след него последва серия за нас от 4 точки, като две от тях бяха грешки на Унгария. Пореден аут за съперника и се стигна до геймбол, а още в следващото разиграване направихме двойна блокада на унгарската атака и Ангелова реализира за 25:12 за 18 минути игра. Всички състезателки без либерото ни се разписаха в първия гейм, като четири момичета имаха по четири точки – Парапунова, Окоро, Венева и Ангелова. Имахме отлични проценти на посрещане (58% позитивно посрещане, 42% перфектно посрещане), за които основно помогнаха Нинова (80%, 40%) и Парапунова (67%, 67%). Записахме и 5 точки на блокада.

Младите ни "лъвици" трудно влязоха и във втората част – 0:3. Парапунова донесе равенство при 5:5, а в следващите минути играта вървеше точка за точка. Никол Окоро с удар по диагонала ни изведе напред при 12:9, а щабът на Унгария поиска таймаут. Те успяха да се върнат до 1 точка и в игра влезе Божидара Иванова. Излязохме напред с 4 т. (16:12). Разликата започне да расте и при 20:14 унгарският щаб взе ново прекъсване. Ас на Деница Ангелова доведе до геймбол, а той бе реализиран с точка на Венева за 25:17.

Силно начало за Вяра Парапунова и този път поведохме на старта на гейма, но пък унгарките успяха да изравнят и да обърнат при 9:10. Последваха оспорвани разигравания и крехък аванс за съперника. При 12:15 Зетова използва таймаут. След него по-добрата игра на Унгария се запази и при 13:18 нашият щаб поиска второ прекъсване. Стопихме до 2 т. (17:19), но унгарките отвърнаха със серия от 0-5 и взеха частта при 18:25. В нея не бяхме толкова агресивни в атака и не записахме нито една точка от начален удар, като допуснахме 3 грешки на сервис.

Размени на точки белязаха първите няколко разигравания в четвъртия гейм. Ас на Калина Венева ни даде преднина при 6:3 и унгарският щаб се възползва от първото си прекъсване. След него серията ни продължи до 4 поредни точки. Допуснахме да ни доближат отново (10:8) и Зетова веднага реагира. Стигна се все пак до равенство при 14:14 и в игра влезе Една Тодорова. Тази част бе изключително оспорвана с игра точка за точка. При 23:23 Стефани Дянкова влезе на полето. Мощен удра на Елисавета Сариева по диагонала бе спасен от националките на Унгария, който реализираха успешно своята контра за геймбол. Успяхме да го спасим, а ас на Ангелова ни даде предимство. Тя обаче сбърка при следващото изпълнение и се стигна до ново реми. Защитата ни не се справи със следващата атака на Унгария, а Зетова взе таймаут. Нанева заби през центъра за 26:26, но следващите две точки бяха за унгарките, които успяха след 31 минути да измъкнат срещата до тайбрек.

Драматична и оспорван бе тайбрекът. При 5:5 Зетова пусна Дянкова и Сариева в игра, но унгарките записаха серия от 3:0. Не се предадохме и Окоро изравни за 10:10. Унгария отвърна с две точки и нашият щаб поиска прекъсване. Топка на Унгария в аут и на два пъти двойна блокада ни даде преднина при 13:12. Унгария обаче спечели мача с три поредни точки, заключителната дойде от начален удар за 13:15 и 2:3.

Никол Окоро бе топреализатор в срещата с 24 точки. Калина Венева добави 17, а Вяра Парапунова – 14. Допуснахме 23 грешки (12 на сервис) и записахме 13 точки от начален удар и 12 на блокада.

Полуфиналите ще се играят в Блаж (Румъния) в петък, 12 юли. Все още не са обявени часовете им, а двойките ще стана ясни след изиграване на останалите срещи от днешния ден.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лост

    1 0 Отговор
    Жени до 18 са от един друг етнос.