11 Юли, 2024 13:55 1 257 0

Българска спортна федерация по шахмат окончателно е единствен пълноправен член на ФИДЕ за България

  • шахмат-
  • българска-
  • федерация-
  • фиде-
  • българия-
  • шах

Решението е окончателно и влиза в сила незабавно

Българска спортна федерация по шахмат окончателно е единствен пълноправен член на ФИДЕ за България  - 1
Снимка: БГНЕС

С решение от 10 юли 2024 г. Спортният арбитражен съд в Лозана (САС) отхвърли жалбата на Българска федерация по шахмат 2022 (БФШ 2022) срещу приемането на Българска спортна федерация по шахмат (БСФШ) за член на FIDE - International Chess Federation.

В решението на САС изрично се посочва, че БФШ 2022 е имала право да обжалва пред САС недопускането до гласуване на кандидатурата им за членство във ФИДЕ от Общото събрание и е трябвало да обжалва това решение, което ги засяга пряко, вместо това БФШ 2022 е обжалвала приемането на БСФШ за член на ФИДЕ от Общото събрание, което решение ги касае само косвено. САС недвусмислено казва, че след като БФШ 2022 не е участвала в процеса на БСФШ по кандидатстване за член на ФИДЕ, няма право да обжалва резултата от този процес. В такъв случай, САС няма юрисдикция да разгледа жалбата на БФШ 2022, която не е пълноправен член на ФИДЕ и не може да се позовава на арбитражната клауза в Устава на ФИДЕ по отношение на спор с трети страни.

На второ място САС отбелязва, че БФШ 2022 е пропуснала да посочи БСФШ като втори ответник по арбитражното дело, което е фатален пропуск, който е щял да доведе до отхвърля на жалбата по същество при всички случаи.

Решението е окончателно и влиза в сила незабавно съгласно чл. 190, ал. 1 от Швейцарския закон за международното частно право.

Решението на САС слага край на съдебната сага по приемането на БСФШ за пълноправен член на ФИДЕ и на всички спекулации от страна на БФШ 2022. С оглед на това категорично решение и съгласно чл. 24, ал. 1, т. 12 от Закона за физическото възпитание и спорта, министърът на младежта и спорта е длъжен незабавно да отнеме лиценза на БФШ 2022 и да обяви процедура за издаване на лиценз по спорта шахмат. Сега Министерство на младежта и спорта е на ход, като трябва да подкрепи усилията на БСФШ, която обедини четири шахматни федерации и допринесе за завръщането на българския шахмат в международното шахматно семейство. Всяко забавяне от страна на държавата ще лиши нашите достойни шахматисти и клубове от заслужено държавно финансиране.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА