30 Юли, 2024 18:41 598 0

България ще участва в световни и европейски хандбални квалификации

  • хандбал-
  • бфх-
  • федерация-
  • българия-
  • квалификации-
  • жени-
  • мъже

БФХ подаде заявка за участие в квалификациите за Световното първенство при дамите през 2025 година и Европейското първенство за мъже през 2028-ма

България ще участва в световни и европейски хандбални квалификации  - 1
Снимка: shutterstock.com

Българската федерация по хандбал /БФХ/ продължава да предоставя възможност за изява на националните ни отбори на международната хандбална сцена. С решение на Управителния съвет, БФХ подаде заявка за участие в квалификациите за Световното първенство при дамите през 2025 година и Европейското първенство за мъже през 2028-ма.

Жребият за първата фаза на квалификациите за 27-ото СП при жените, което ще се проведе през 2025-та в Нидерландия и Германия, беше изтеглен днес в централата на Европейската хандбална федерация във Виена. В първенството на планетата ще участват 32 отбора. Тимовете от Европа ще се борят за 11 квоти. В това число не са включени домакините Нидерландия и Германия, актуалният шампион Франция, както и трите най-предно класирани отбора от ЕВРО 2024, което ще се проведе в Австрия, Унгария и Швейцария, изключвайки вече споменатите три тима. Участниците на ЕВРО 2024 ще се включат в квалификациите директно от втората фаза. България и още 11 тима се започват пресявките от първата фаза. В нея отборите бяха разпределени в четири групи. Срещите в групите ще се играят на турнирен принцип и за втората фаза ще се класират само първенците.

Жребият изпрати България в група 4, заедно с тимовете на Италия и Люксембург. Фортуна отреди на страната ни и правото да бъде домакин на квалификационния турнир. Той трябва да се проведе в периода 25-27 октомври 2024. В другите три групи жребият събра: Група 1 – Гърция, Литва, Великобритания; Група 2 – Косово, Босна и Херцеговина, Белгия; Група 3 – Финландия, Израел, Естония.

Четирите първенци от групите заедно с още 18 отбора участници на ЕВРО 2024 ще оформят 22 двойки във втората фаза на квалификациите. Тези дуели на разменено гостуване ще се проведат през април 2025-та и 11-те победители ще се класират на Световното първенство в Нидерландия и Германия.

Мъжкият ни национален отбор ще участва в квалификациите за Европейското първенство в Испания, Португалия и Швейцария, което ще се проведе през 2028-ма. Съставът ни ще се включи в първия кръг на пресявките. В първенството на Стария континент ще участват 24 държави. Освен през първата фаза на квалификациите, отборът ни ще има шанс да стигне до т.н. Промоционален кръг за втората фаза и през турнира IHF Emerging nations, ако такъв бъде организиран от Международната федерация по хандбал (IHF). Жребият за първия кръг на квалификациите предстои. Планирано е срещите от него да се играят в периода 6-12 януари 2025-та.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА