1 Август, 2024 13:54 818 2

Световният шампион Оливер Цайдлер счупи световния рекорд на скиф

  • скиф-
  • гребане-
  • олимпиада

Нидерландия триумфира с олимпийската титла по гребане в дисциплината четворка без кърмчия при жените, американците - при мъжете

Световният шампион Оливер Цайдлер (Германия) направи световен рекорд на скиф на олимпийския турнир по гребане в Париж, след като записа време 6:35.77 минути в полуфиналите, предаде БТА.

Той подобри с повече от четири секунди предишното върхово постижение от 6:40.45 минути, записано от гърка Стефанос Дускос, който спечели титлата на Игрите в Токио 2020.

Под световния рекорд слезе и беларусинът Евгени Залати, състезаващ се под неутрален флаг. Той завърши с 6:39.01 минути и също продължава към финала, а Дускос се нареди трети с 6:40.78 минути и ще защитава титлата си.

В първия полуфинал най-бърз бе Симон ван Дорп от Нидерландия с 6:42.39 минути, а топ 3 бе оформен от новозеландеца Том Макинтош и белгиеца Тим Брис. Именно тази шестица ще гребе на финал А, а в събота на финал С ще стартира българинът Кристиан Василев.

Десислава Ангелова пък ще гребе на финал А при дамите, след като даде време 7:27.16 минути в полуфиналите. Тя завърши зад Каролин Флорайн (Нидерландия) и Тара Рини (Австралия), а в другия полуфинал олимпийската шампионка Ема Туиг записа впечатляващите 7:17.19 минути за първото място. Зад нея финишираха Виктория Сенкуте (Литва) и Кара Колер (САЩ).

Световният шампион Нидерландия триумфира с олимпийската титла по гребане в дисциплината четворка без кърмчия при жените на Игрите в Париж.

Марлус Олденбург, Хермейнте Дрент, Тинка Оферейнс и Бенте Боонстра спечелиха финала с 6:27.13 минути.

Те водеха оспорвана битка за първото място с квартета на Великобритания по цялото трасе, но в крайна сметка успяха да удържат лидерската позиция, финиширайки на 18 стотни от секундата пред световните шампионки от Рачице 2022.

Трети за 6:29.08 минути завършиха новозеландките, които се пребориха за бронза, изпреварвайки световните вицешампионки от Румъния с 44 стотни от секундата.

Защитаващият титлата си от Токио 2020 квартет на Австралия не успя да се класира за Финал А и остана девети в крайното класиране.

Световният вицешампион САЩ спечели олимпийската титла по гребане в дисциплината четворка без кърмчия при мъжете на Игрите в Париж.

Ник Мийд, Джъстин Бест, Майкъл Грейди и Лиам Кориган спечелиха финала с 5:49.03 минути.

Четворката на Нова Зеландия завърши на второ място с 5:49.88, за да спечели сребърния медал, а бронзовите медалисти от световния шампион Великобритания взеха бронза с 5:52.42 минути.

САЩ стигнаха до първо отличие в надпреварата по гребане, след като изобщо не спечелиха медал в Токио.

Защитаващият титлата си от Токио 2020 отбор на Нидерландия спечели финал Б и зае седмо място в крайното класиране.

Крайно класиране, гребане, четворка без кърмчия, жени:
1. САЩ (Ник Мийд, Джъстин Бест, Майкъл Грейди и Лиам Кориган) - 5:49.03 минути
2. Нова Зеландия - 5:49.88
3. Великобритания - 5:52.42


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сандо

    2 0 Отговор
    Доколкото знам в гребането няма официални рекорди и това е лесно обяснимо.За любителите на статистиката може да се ползват такива данни,няма нищо лошо,но това е само да се събуди някакъв интерес сред публиката.