4 Април, 2014 19:00 8 256 7

Каква всъщност е причината Кличко да не иска да се бие срещу Пулев

  • кубрат пулев-
  • владимир кличко-
  • бокс

Парите, а не страха от загубата, спират украинеца да срещне българина

Каква всъщност е причината Кличко да не иска да се бие срещу Пулев - 1
Снимка: БТА

Мач между Кубрат Пулев и Владимир Кличко за световната титла на IBF е мокрият сън за българският фен на спорта. Изглежда обаче, че към този момент Кличко няма никакво намерение да се бие с официалния претендент номер едно за титлата  в тежка категория.

Водени от твърде патриотарски подбуди, много от българските почитатели на бокса и спорта като цяло, смятат, че могъщият украинец отказва мача с Кобрата, защото изпитва някакви дълбоки страхове от него. Те си представят как Кличко едва ли не е решил, че стъпи ли на ринга срещу българина, е обречен на загуба. За съжаление истината е доста по-банална и не представляваща голяма причина за национална гордост. Истината е, че световният шампион по бокс във версиите на  IBF, WBA, WBF и IBO отказва да се бие с Пулев, само и единствено заради пари. Колкото и на нас да не ни се иска, българинът все още не е достатъчно доказано име в бокса, че да може само с появата си да привлече спонсори, готови да налеят милиони, за да го видят как се бие за световната титла.  Истината е, че до този момент Пулев няма победа над някое от големите имена на професионалния ринг. Най-елитната му победа до този момент бе над Александър Устинов, на който нанесе първа загуба, след 27 поредни победи.  Но тук е интересно да се замислим и над това, че Устинов не бе получил мач за световната титла, въпреки сериозния си рекорд.

Пулев към този момент има 19 поредни победи, като тази събота той ще ги закръгли на 20. Истината е обаче, че няма как да привлече вниманието към себе си с победи над анонимни боксьори като Джоуи Давейко или Дани Хюз.  Тази победа просто ще закръгли сметката му на 20, но няма да му донесе какъвто и да е престиж. Истината е, че към момента в професионалния бокс, освен Владимир Кличко, има само няколко наистина големи имена. Това са тези на Дейвид Хей, Дерек Чисора, Александър Поветкин и Франческо Пианета. До някъде в това число влиза и британецът Тайсън Фюри. Ако иска да срещне Кличко, то Пулев ще трябва да победи някой от гореспоменатите. Една победа над който и да е от тях, веднага ще привлече интереса на боксовия свят.

Не казвам, че нашият сънародник е по-слаб от останалите звезди на професионалния бокс. Неговият проблем е, че е най-слаб като маркетингов продукт. Истината е, че мач с всеки един от останалите би докарал на Кличко огромна сума. За да се бие с Поветкин преди няколко месеца, Кличко получи 13 млн. долара. Просто руската държава бе направила всичко възможно, за да представи Поветкин като максимално голяма опасност за Кличко, както и да осигури нужните спонсори, които да финансират срещата. Нищо чудно, че веднага след мача украинецът изрази желание да даде реванш на своя противник.

Сумата, която получи за мача си срещу Дейвид Хей през 2011 г. не беше по-малка. Британецът обаче знае много добре как да привлича интерес към мачовете си, като в един дълъг период преди това,  устата му не спря да отправя закани срещу украинеца. Той така добре нажежи напрежението, че в един момент целият свят искаше да види въпросния мач. Победата му  над Николай Валуев за световната титла на WBA пък само повдигна реномето му. Подкрепата на английската държава, която го превърна в световна знаменитост, подпомогна допълнително интереса към мача.

Истината е, че днес боксът е до голяма степен шоу. Можеш да достигнеш до мач за някоя от световните титли по два начина. Или ако направиш нечуван рекорд от поредни победи и имаш силна държава зад гърба си, която да финансира подобен мач, или ако успееш да се превърнеш в знаменитост, умееща да кара публиката да иска подобна среща и най-вече спонсорите да я подкрепят. По подобен начин британецът Дерел Чисора се добра до мач с брата на Владимир, Виталий, в който бе заложена световната титла на WBF. Трябва да се каже, че неговият рекорд до тогава хич не бе толкова впечатляващ: 15 победи и 2 загуби. Той дори загуби последната си среща преди мача за титлата. Чисора обаче успя да подгрее публиката за двубоя. Непрестанни словесни атаки във всякакви списания и предавания. Скандал след скандал, дори опити за физически сблъсък с големия брат Кличко. Всичко това привлече вниманието на спонсори и рекламодатели. Чисора просто направи мача продаваем, накара хората да искат да го видят. Превърна го в добър маркетингов продукт. Така и Виталий нямаше как да откаже, просто защото парите вече бяха твърде добри.

Така или иначе, за да срещне Владимир Кличко в мач за някой от световните му пояси, Кубрат има два пътя. Единият е да направи сериозна серия от поредни победи. Те ще трябва да са поне над 30 и задължително сред победените имена да фигурира името на някой между Хей, Чисора и Поветкин. Мач срещу тях обаче би бил изключително рисков, защото наистина са боксьори от класа, можещи и да победят Кобрата. За съжалени нашата родна България не е страна, която може да осигури финансирането за подобен мач или да застане достатъчно силно зад Пулев. Просто на наша територия няма големи спонсори, които да застанат зад гърба му. Иначе ако от някъде се намерят поне едни 10 млн. долара за хонорара на Владимир, той без проблеми би дошъл да се бие с българина и в зала „Арена Армеец“. Другият вариант е Кубрат да се превърне в продаваем продукт. Тоест всячески да предизвиква Кличко. Да дава провокативни интервюта в колкото се може повече световни спортни издания. Да бъде груб, лош, дори да се прави на клоун. Това може и да не звучи добре, но е част от спорта. По този начин той ще превърне мача в продаваем продукт. Ще насочи вниманието на феновете към него и ще ги накара да искат да го видят. Колкото повече световните медии го обсъждат, толкова повече спонсори ще се появяват, докато накрая не бъдат удовлетворени финансовите претенции на Кличко. Истината е, че в днешни дни боксът е комбинация между шоу  и политика. За да се биеш за шампионската титла трябва да имаш финансов гръб зад себе си, а този гръб се постига по един от двата пътя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    ДОБЪР ДЕН

    Коментиран от #7

  • 2 Иван Иванов

    1 1 Отговор
    росене (с малка буква не заслужаваш голяма) по голям хейтър от тебе в Европа съм сигурен че няма то бива бива опллюване на един от малкото хора останали в държавата които дават нещо за нея и я прославят с нещо хубаво твоето на нищо не прилича моля те скрий се някъде дълбоко и завиждай на успехите на хората без да даваш глупави коментари
  • 3 Ivailo Vrachovsky

    0 0 Отговор
    Като цяло е хубаво да се прави опит за обективен анализ.Наистина в момента тежката категория е в дълбока криза.Но в статията има няколко фактологически грешки,които дори и аз забелязвам.Първо от изброените големи имена за такива може да считат Поветкин и Кличко.Хей е контузен и не се знае дали изобщо ще се качи на ринга отново.Чисора не може да се нарече утвърдено име,понеже е загубил всички сериозни мачове до момента.Пианета пък не знам изобщо как е попаднал в този списък.Тайсън Фюри също,въпреки че ми е симпатичен като държание извън ринга,до момента е повече един дърдорко,отколкото утвърдено име.А и също държавата никъде не дава пари за профи бокс.Парите идват от спонсори и тв права.В това отношение британците и американците са по-привилегировани,понеже там и пазара е голям,а и е традиционна системата pay per view от която идват основните приходи.
  • 4 Рашко Ломския

    0 0 Отговор
    Значи тази статия е писана от човек, който ама хабер си няма от профи бокс. Всичко било за пари?!? Като е за пари защо ще се бие с Алекс Лиапай? Като не бил доказан боксьор Кубрат, защо кличко ще се бие с Лиапай? Който е извън топ 40 в ранклистата а "недоказания" Пулев е номер 2 като номер едно е Кличко? Какви спонсори има Лиапай? Никакви. Защо се лъже че Кубрат не се е бил срещу силни? Томи Томпсън какъв е та той е най-силния американец в тежка категория, Той се би два пъти срещу Кличко а нашия го смаза а вие пишете за Устинов!?!? А Димитренко слаб ли е? И кобрата не само ги би той тотално ги надигра и преби. Страх го е Кличко и не толкова че ще яде бой а че ще изгуби шампионските титли, които му носят толкова много пари и слава. В цял свят специалистите смятат, че това ще е най-интересния двубой Кличко-Пулев. Кубрат не бил доказан, страшна глупост преди Витали Кличко да се откаже, когато още бе световен шампион той бе №3 в ранк листата а номер две бе Пулев. Така, че некомпетентните хора да не се опитват да пишат за неща, които са им тъмна Индия.
  • 5 Рашко Ломския

    0 0 Отговор
    А между другото Устинов не стигна до мач с Кличко, защото братята са му промоутъри а е и спаринг партньор на Кличко. Такъв мач никой не би искал да гледа. Кличко знаят и кътните зъби на Устинов, както и те му уреждат мачовете и противниците.
  • 6 Милева

    0 0 Отговор
    истината е че Господин Пулев е по- добрият и те ще се отдръпнат
  • 7 илия

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Vasik Atanasova":

    И какво стана накрая....