Last news in Fakti

18 Май, 2014 13:00 973 0

Лил и Лион взеха безценните победи и са в евротурнирите

  • франция-
  • лига 1-
  • лион-
  • монако-
  • шампион-
  • лига европа-
  • шампионска лига

ПСЖ разбива рекорди, Монако пак не взе максимума, Евиан отказа Сошо и се спаси

Лил и Лион взеха безценните победи и са в евротурнирите - 1
Снимки: БТА/АП

Френската "Лига 1" стигна своя дългоочакван край. Последният кръг на френското първенство не бе белязан от липса на драма.

Лил се пребори за третото място и ще играе в Шампионската лига

Отборът на Лил победи с 4:1 като гост Лориен и запази третото си място в крайното класиране на френското първенство.

По този начин футболистите на старши треньора Рене Жирар заслужиха правото да участват в Шампионската лига.

Конкурент на Лил за третата позиция беше Сент Етиен, който безпроблемно се наложи срещу изпадналия Аячо с 3:0, но това не беше достатъчно, за да измести "песовете".

Успехът на Лил беше изкован през второто полувреме с голове на Нолан Ру и Саломон Калу. Бившият нападател на Челси се разписа и преди почивката, когато изравни резултата, след като Жереми Алиадиер бе открил резултата в полза на домакините от Бретон.

В самия край на двубоя пък Грегори Бурион си отбеляза автогол. Въпреки загубата, Лориен изпраща добър сезон, в който заъвршва на 8-о място в Лига 1.

Лион се измъчи но все пак ще има своя шанс в Лига Европа през следващия сезон

Отборът на Олимпик Лион инфарктно се класира за Лига Европа, след като финишира на пета позиция в крайното класиране на Лига 1.

В последния кръг "хлапетата" победиха с минималното 1:0 като гост Ница и това бе напълно достатъчно за съхраняване на позицията, даваща квота за ЛЕ.

Единственото попадение бе дело на бранителя Бакари Коне в началото на мача.

Така Лион не допусна грешна стъпка и изпревари с една точка Олимпик Марсилия за последната позиция, даваща право на участие в евротурнирите догодина. Играчите на Реми Гард финишират с 61 точки, докато ОМ е с 60.

Марсилци от своя страна днес победиха Гинган след гол на Андре Аю, но това не се оказа достатъчно за евробилет. Другите отбори, които ще представят Франция във втория по сила турнир на Стария континент са Сент Етиен, който завърши четвърти и Гинган, който спечели Купата на Франция.

Отборът с най-много сезони в Лига 1 изпадна

Отборът на Сошо изпадна от Лига 1 за сметка на Евиан Тонон Гайяр, който ще бъде в елита и догодина. Двата тима излязоха един срещу друг в решителен мач за спасение в последния кръг на френския шампионат. Гостите от Савоя постигнаха категорична победа с 3:0 и се поздравиха с големия успех.

Сошо беше много близо до невероятно спасение, след като в средата на сезона изпадането изглеждаше неизбежно. Благодарение на отлична серия в последните месеци играчите на Ерве Ренар стигнаха до директен сблъсък за спасение, но не успяха да довършат започнатото. Два гола за Евиан отбеляза Даниел Вас, а един добави Алдо Ангула.

По този начин Сошо приключва с 40 точки - на две от спасението и догодина ще играе в Лига 2 заедно с Аячо и Валансиен, които по-рано през сезона изпаднаха. По този начин отборът с най-много сезони в елита няма да бъде в Лига 1 догодина. Отборът от Източна Франция има цели 65 години в най-високото ниво, а последно бе във втория ешелон преди 13 години.

ПСЖ счупи рекорд и завърши сезона по шампионски

Отборът на Пари Сен Жермен завърши сезона по шампионски.

Парижани разбиха с 4:0 Монпелие в последния кръг на Лига 1.

Езикиел Лавеци откри още в началото на мача, а в средата на първата част Златан Ибрахимович отбеляза дежурния си гол. Веднага след почивката Лукас Моура вкара за 3:0, а в края на мача младият Адриен Рабио оформи крайното 4:0 за ПСЖ.

По този начин парижани приключват с рекордните 89 точки шампионата - постижение, което никой отбор досега в историята на Лига 1 не е правил. ПСЖ записа 27 победи в 38 мача, осем равни и само три загуби. Головата разлика на тима също е впечатляваща - 84:23.

Ибрахимович пък печели за втора поредна година голмайсторския приз на първенството. С гола си днес шведът записа 26 попадения на сметката си, което е с цели десет повече от вторите, които са с по 16. Преди година Ибра вкара с четири гола повече - 30.

Монпелие от своя страна приключва на 15-а позиция и осъществява целта си за изминалия сезон - оставане в елита.

Бербо не стигна на Монако

Отборът на Монако завърши сезона с равенство 1:1 срещу Бордо на своя "Луи ІІ". Гостите първи откриха резултата в мача чрез Гийом Оаро в 15-ата минута, но Лукас Окампос изравни в 70-ата.

Димитър Бербатов игра цял мач за домакините и имаше няколко добри шанса в мача. Той дори успя да прати топката в мрежата на съперника, но хитрува като игра с ръка, а попадението не бе зачетено.

Това бе и последният мач на вратаря Флавио Рома, а с равенството бе продължена серията от 8 поредни срещи без домакинска победа на "монегаските" над "жирондинци".

Така Монако завършва сезона на 2-ото място в крайното класиране с актив от 80 точки. Бордо пък остава 7-ми с 53 точки.

Бербо пък определено възроди кариерата си във Франция и ще имаме удоволствието да го гледаме и през следващия сезон, след като само преди дни преподписа с френския гранд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА