Last news in Fakti

28 Юни, 2014 10:47 1 535 0

Южна Америка превзе Европа

  • европа-
  • южна америка-
  • мондиал

Бразилия, Аржентина, Коста Рика, Колумбия, Уругвай и Чили на осминафинал

Южна Америка превзе Европа - 1
Снимки: БТА/АП

Груповата фаза на Мондиал 2014 завърши. Изводите – отборите от Южна Америка се превърнаха в доминантна сила на Световното в Бразилия и безкомпромисно погълнаха европейските звездни тимове.

Доказателство за това е, че играчите на Бразилия, Аржентина, Коста Рика и Колумбия спечелиха еднолично в групите си. Към тях прибавяме и Чили – отбора, който детронира настоящия световен шампион Испания и го прати вкъщи след категорично 2:0. Единствено Еквадор от групата на южноамериканските отбори изпусна влака за осминафиналите на първенството, след като завърши трети в групата си, а равенството с Франция при последната среща предопредели съдбата му. Ужасът за евротимовете се допълни от изключителния успех на Уругвай и Коста Рика. Двата отбора спореха в групата си с Англия и Италия, а в края успяха и да ги елиминират.

Аржентина събра пълния актив от точки в своята група F. Без да блестят, „гаучосите” победиха последователно Босна и Херцеговина, Иран и Нигерия и станаха първи. Още един отбор от зона Европа се прости с Мондиала, след като „суперорлите” победиха балканския тим с 1:0 и заеха второто място.
Най-логичното също се случи – Бразилия триумфира на върха в група А. Големият фаворит за титлата победи Хърватия и Камерун, подели точките с Мексико и стана първи. В директен спор за второто място пък обещаващият тим на хърватите бе надигран от Мексико и елиминиран от надпреварата.

Най-голямото евроразочарование несъмнено дойде от Испания. Шампионът бе слаб и безпомощен и записа трагични загуби от Холандия (1:5) и Чили (0:2). Победата над Австралия (3:0) частично даде шанс на иберийците да си заминат с капчица достойнство, но играта им бе на много ниско ниво. В крайна сметка Холандия се оказа приятната изненада и спечели в група B. Чили обаче също оцеля и напред ги чака тежък сблъсък с бразилците.

Колумбия безпроблемно оглави своята група C с три успеха – над Япония, Кот д’Ивоар и Гърция, и голова разлика 9 – 2. Тук след сериозна драма и спорна дузпа в 93-ата минута гърците шокираха отбора на Дидие Дрогба и останаха втори след драматично 2:1.

Определено група E е тази, която ще отсрамва европейците – Франция и Швейцария надвиха конкуренцията на Хондурас и Еквадор и дадоха добра заявка за високо представяне в следващата фаза на турнира. „Пет­лите” взеха 2 победи и равен (срещу Еквадор) и впечатлиха с играта си. Очакванията от Германия и Белгия също са сериозни, но в крайна сметка Световното в Бразилия се оказа твърде трудна задача за голяма част от европейските суперсили.

Добавяме и факта, че на върха при реализаторите личат имената на Меси (4) и Неймар (4) – моторите на Аржентина и Бразилия. Каквото и да стане обаче занапред, предстои ни още много страхотен футбол, още много голове и още много от Мондиал 2014.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА