28 Октомври, 2014 13:32, обновена 28 Октомври, 2014 13:32 4 291 0

Първият частен свръхзвуков самолет излита през 2021 г.

  • aerion-
  • as2-
  • airbus

Airbus и базираната в Невада Aerion Corporation обявиха, че обединяват сили за създаването на първия свръхзвуков бизнес джет. Апаратът ще може да изминава разстоянието от Париж до Вашингтон за три часа. Двете компании ще си сътрудничат по оформянето на дизайна, производството и сертификацията на самолета. По план първият полет трябва да се състои през 2021-ва.

Aerion AS2 ще разполага с нов тип крила, които ще имат 20% по-ниско въздушно съпротивление. Така ще намалее разходът на гориво и ще се увеличи обхватът с едно зареждане. В деветметровата кабина ще могат да се возят до 12 пътници.

Проектът за първия частен свръхзвуков самолет струва около $100 млн. От Aerion се надяват за започнат тестови полети през 2019 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА