23 Март, 2015 14:17, обновена 23 Март, 2015 14:21 3 637 3

Пещерите на Луната можели да приютят цели градове

  • луна-
  • пещери-
  • бразди-
  • вулкан

Под повърхността на Луната има кухини с вулканичен произход, които могат да подслонят колонии с големината на цял град, твърди изследване на Университета в Пърдю. Пещерите са формирани от лавата, която се е оттичала след изригвания в далечното минало на спътника.



Размерите на подобни формирования на Земята достигат 14-15 метра в диаметър и дължина до 50 км. Учените смятат, че на Луната тези кухини са много по-големи. На повърхността й се забелязват открити траншеи със същия произход с широчина до 10 км.

Най-известната от тях е браздата Хадли, изследвана по време на експедицията "Аполо 15" през 1971 г. Тези траншеи приличат на пресъхнало речно корито и според учените са срутили се пещери, които дават добра представа какво може да се крие под повърхността.

Гравитацията на Луната е шест пъти по-слаба от земната, а процеси на ерозия не съществуват, което е допълнителен аргумент в полза на теорията за огромни кухини. Изследвания от 60-те и 70-те години на миналия век предполагат съществуването на вулканични канали с широчина 300 метра на дълбочина 40 метра под повърхността.

Силуетът на гр. Филаделфия на фона на теоретично съществуваща вулканична кухина на Луната

Ако на Луната съществуват канали с формата на арки, каквито има на Земята, те биха могли да формират кухини с диаметър до 5 000 метра, смятат от Университета в Пърдю. На нашата планета такива размери не биха били възможни заради гравитацията, но на спътника с лекота биха приютили голям град. Според американските учени при добра изолация в тунелите може да поддържа постоянна температура от -20 градуса, което ще ги направи обитаеми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Само ни лъжат и заблуждават по отношение на Луната. Никой учен не е доказал, защо луната не се върти около оста си. Излагат различни необосновани и измислени предположения. Защо не покажат какво има от другата страна. ЗАЩОТО НЕ СМЕ ДОРАСЛИ ДА ГО АСИМИЛИРАМЕ.

    Коментиран от #2

  • 2 Ники

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    Барем едно нещо от казаното да беше вярно :) Луната се върти, но в синхрон със Земята, затова е невидима от винаги от едната страна. Ако искаш да видиш какво има там, виж в уикипедия. Има снимка. А четох наскоро, че въз основа на снимките е направен и триизмерен модел на цялата луна и е някъде в нета.
  • 3 [email protected]

    0 0 Отговор
    От край време е доказано и се знае че луната е искусвено създадена,за кви вулкани пишете