Last news in Fakti

13 Май, 2015 10:04 4 638 2

Автоматичен контрол на сцеплението и при камионите

  • volvo-
  • камиони
Volvo Trucks e първият в света производител на товарни автомобили, който предлага автоматично задвижване на всички колела на камионите за строителство. Функцията „Автоматичен контрол на сцеплението“ най-общо казано работи като задейства автоматично задвижването на предния мост, когато задните колела губят сцепление при хлъзгава или мека почва.
 
Иначе е установено, че много от водачите стартират задвижването на предните колела или блокирането на диференциала доста преди достигането до труден участък, за да избегнат риска от засядане. С автоматичния контрол на сцеплението това става по време на самото движение и само за краткото време, за което е необходимо.
Автоматичният контрол на сцеплението на Volvo Trucks се предлага като стандартно оборудване за Volvo FMX със задвижван преден мост и се използва от Volvo Construction Equipment при съчленените им машини. Решението включва софтуер, свързан със сензори за скоростта на колелата, които детектират и управляват задвижването им.
 
Когато някое от задните колела започне да се хлъзга, мощността преминава автоматично към предните, без камионът да губи мощност или скорост. Задвижването на предните колела се задейства от зъбчата муфа само за половин секунда. Съединителят е по-лек и има по-малко движещи се части от традиционното решение с непрекъснато задвижване на всички колела.
 
Ако водачът попадне върху особено неравен терен, той може ръчно да блокира другите диференциали както отпред, така и отзад. Автоматичният контрол на сцеплението се концентрира върху управлението при критични ситуации, позволява по-добра маневреност и води до намаляване разхода на гориво и износването на силовата линия и гумите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кобрата

    0 0 Отговор
    VOLVO-то e уникална машина!
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    детектират - няма такава дума