22 Юни, 2015 05:00 4 130 2

R-2 - най-доброто изобретение на НАСА

  • наса-
  • r-2-
  • изобретение-
  • най-доброто

Хуманоиден робот астронавт, който пребивава на Международната космическа станция (МКС),  беше обявен за най-доброто изобретение на НАСА през 2014. При избора е натежал фактът, че "много технологии, използвани при създаването му, вече са пригодени за използване на Земята," уточняват от космическата агенция.

"Робоновт-2" или просто R-2, се появи преди няколко години, беше отнесен на части в МКС, но едва през последната година получи чифт механични крака (вж снимката вдясно) и се научи да ходи - или по-скоро, да се движи вътре в орбиталния комплекс. Под контрола на операторите на Земята и някои от членовете на екипажа, той започна да се движи по протежение на стените, държейки се за поставените там парапети.

След това той започва да помага на екипажа на станцията да изпълнява някои по-прости дейности, които за хората са доста досадни. Така напримел, R-2 в състояние да се провери работата на въздушния филтър, като дълго време държи в "ръцете си" измерителния уред.

При разработката на робота са патентовани 39 изобретения, като се очакват още няколко.

В земни условия хуманоида би могъл да замени хора, които изпълняват монотонни дейности на поточни линии, би могъл и да помага на хора, които а болни и е могат да се движат пълноценно.

Според плановете на учените някой ден той ще бъде в състояние да работи по външната повърхност на МКС, да остава там за няколко дни и да освободи астронавтите от опасни космически разходки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Terminator

    0 0 Отговор
    Доста още имат да се потрудят докато постигнат съвършенството на Терминатора!!!
  • 2 тцтц

    0 0 Отговор
    Тези роботи ще увеличат още повече безработицата ... :D