Last news in Fakti

22 Август, 2016 14:40 2 021 0

Симулатор на старческа деменция

  • симулатор-
  • старческа деменция-
  • старческо слабоумие
Симулатор на старческа деменция - 1

Студент от британския Колеж за изкуства и дизайн "Сейнт Мартин" конструира шлем, който имитира симптомите на старческото слабоумие. Смята се, че в момента от различни форми на заболяването страдат повече от 48 млн. възрастни хора по света.

Според Ди Пенг младите не разбират страданията, на които са подложени болните от деменция, и по тази причина не им съчувстват. Симулаторът, който той е създал, показва на здравите хора какво чувстват и усещат засегнатите от старческо слабоумие.

Симулатор на старческа деменция

Изобретението обхваща изцяло главата като скафандър. Шлемът е изработен от полупрозрачна матова пластмаса. Тя пречи на сетивата да функционират правилно и всичко, което се случва наоколо, изглежда като мъгла. Точно така виждат света болните от деменция, които трудно разпознават дори най-близките си. В шлема звуците също се чуват изкривено, често се появяват и плашещи слухови халюцинации. Речта минава обработка с гласов модулатор, който "орязва" отделни думи.

Целта на Ди Пенг е да демонстрира в колко изкривена и страшна действителност живеят болните стари хора. Според студента симулаторът ще привлече вниманието на обществеността към проблемите на страдащите от деменция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА