21 Октомври, 2011 11:25 1 308 0

Англичани разработват робот-берач на ягоди

  • ягоди-
  • робот

Учени от британската Национална лаборатория по физика твърдят, че са съмвсем близо до създаването на роботизиран берач на ягоди. Изследователите вече били разработили система, която разпознава узрелите плодове.

Работата по проекта започнала през 2009-а, когато бил конструиран робот за бране на карфиол. Той се оказал ефективен, но спадналото търсене на зеленчука замразило работата по системата. Сега учените смятали да се насочат към други насаждения.

Най-перспективен кандидат сред тях била ягодата. Сочните червени плодове били особено подходящи за технологията, понеже съдържали много вода, която системата засичала с лекота между сухите листа.

Роботизираният берач щял да може да "вижда" във вътрешността на ягодите чрез електромагнитен спектрометър. Преценка за степента на зрелост щяла да се съставя въз основа на данни, получавани посредством радиочестотен и микровълнов анализ, терахерцова радиация и инфрачервени лъчи.

Внедряването на подобен робот несъмнено ще остави на улицата немалко берачи на ягоди. Учените от Национална лаборатория по физика обаче смятат, че така ще се повиши производителността и ще спадне бракът. Технологията можела да се използва и за сортиране на смет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА