Last news in Fakti

23 Март, 2017 14:31 3 136 1

Първият в света тунел за кораби

  • тунел-
  • кораби-
  • норвегия
Първият в света тунел за кораби - 1

Напълно възможно е, в съвсем скоро време в Норвегия да започнат да се правят тунели за кораби. Идеята за прокопаване на водни канали под многобройните полуострови на страната датира от 70-те години на миналия век, а през 1985 беше приет първия пилотен проект.

По този начин ще се съкрати водния път от Северно до Норвежко море. Сегашният път, освен, че е значително по-дълъг е и много опасен заради непрекъснатите бури и урагани. За строителството на подобен тунел ще са нужни 2.3 млрд норвежки крони, което е около 272 млн. долара.

Сега, норвежкия парламент одобри нов проект, който е наречен Stad Ship Tunnel. Тунелът ще е с дължина 1.7 километра и ще е с височина над водата - 45 метра. Широчината му ще е 36 метра, а през него ще могат да преминават кораби с дълбочина на газене 12 метра. Тунелът би трябвало да е готов през 2029 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Jacques Y Moineau

    19 3 Отговор
    Стига бе.....272 млн. евро. За толкоз пари, Павлова 10 км. магистрала не може да построи......