Last news in Fakti

21 Юли, 2017 15:29 10 566 13

Защо китайците мразят миризмата на нова кола

  • ford-
  • миризма
Защо китайците мразят миризмата на нова кола - 1

"Американците толкова много обичат мириса на нов автомобил, че дори си купуват ароматизатори с такива ухания за старите си коли. В Китай обаче е точно обратното. Там смятат, че миризмата предупреждава за заплаха за здравето", твърди Анди Пан, шеф на отдела за подбор на материали във Ford.

Заключението на Пан не е голословно. Изследователският център на Ford в Китай е наел 18 експерти по миризмите. Т.нар. "златни носове" са били натоварени със задачата да установят как мирисът може да привлече или отблъсне местните купувачи.

Изследване на J.D. Power показва, че неприятната миризма в салона е основният фактор при избора на кола, който влияе на избора на китайците с по-голяма тежест, отколкото дори механичната надеждност или разхода на гориво. Те смятат, че ако нещо в интериора мирише, то несъмнено ще навреди на здравето им.

Експертите на Ford по миризмите провеждат по около 300 теста годишно. Те душат всеки елемент от вътрешното оформление на автомобилите от стелките до волана и го оценяват по скалата от "недоловимо" до "отвратително". За референтни понятия служат "ухания" като горяща гума, развалено месо и мръсни чорапи. Неподходящите детайли се връщат на доставчиците.

За да отговорят на специфичните вкусове в Китай, автомобилите Ford, предназначени за тамошния пазар, се оборудва със специални седалки от перфорирана материя, която "диша". Компанията се надява новият подход да даде тласък на продажбите, които са спаднали със 7% през миналата година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вярващ Путинист

    19 27 Отговор
    Путин ще ми даде ароматизатор със мирис на нов танк. Обичам също мирис на нов АК-47

    Затова Путин е велик. Няма друг бог освен Путин и Медведев е неговия пророк

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 гост

    32 1 Отговор
    Вижте сега как целият свят им кляка на Китайците и работи за тях. До преди 20г. им се присмиваха, че те били робите, а сега всички производители се борят за пазарен дял с модели по техен вкус и , в случая, мирис. Колко европейски компании останаха само с централните си офиси в европейски страни, а фабрики, складове и дистрибуция е в и от Китай? Мнозинството. Така че Китай командва сега.

    Коментиран от #7

  • 4 no name no face no number

    2 5 Отговор
    Браво China, обещавам следващата оферта за работа от вас да я приема.
  • 5 Нюшко

    21 0 Отговор
    А в България кола в която "не се пуши" и "не се слуша чалга" е с поне 10% по-скъпа от аналогична в която тези неща се случват ! За съжаление такива коли рядко излизат на пазара ;)
    А китайците не обичат мирис на нова кола, защото им е писнало по цял ден на това да им мирише на работа, кой мислитенги произвежда тези пластмаси и интериори. Вие ако бачкате в месарница, като седнете в колата, ще искате ли да ви мирише пак на месарница .
  • 6 Гост

    14 3 Отговор
    На днешно време всичките нови автомобили ухаят еднакво гадно на евтина пластмаса и като цяло материали.Работата ми е такава,че често се качвам във нови,нерегистрирани коли.Да не говорим за сглобката им тип еднодневка.Изключение правят само флагманите на някои марки.
  • 7 стуянчулайномета

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Абсолютно точно! тянка, нещо да споделиш..... ??? Или пак ще се направиш че не си видял статията и коментар №3 ?
  • 8 1234

    5 2 Отговор
    Ако на китайците новите коли миришат като столчетата за децата в колата напълно ги разбирам.Това е абсолютна СМРАД.Вече шеста година го ползваме и още мирише отвратително,така,че......
  • 9 айде бе

    6 14 Отговор
    Е точно па тия жултури ли ще ми говорят за миризми? Китайско яке от Метро отида на боклука, защото след безброй пранета без да е носено така и не се отмириса - най-вероятна причина е, че хастара бе лепен (а не шит) към външната част с някакво гнусно лепило. Китайски куфар за инструменти (пак от Метро) след над две години престой в отворено положение на терасата и почистване с какви ли не препарати продължава да вони отвратително вече може би пет години. Не ми се изрежда, няма край китайските боклуци които се трошат и смърдят освен ако не са на доказани некитайски марки, които просто ползват на безценица жълтурската работна ръка......

    Коментиран от #10

  • 10 гост

    17 1 Отговор

    До коментар #9 от "айде бе":

    То си има и китайски доказани марки. Проблема е там че Ганьо е напазарил стока десето качество от Китай (отпадъците, най тънкач), домъкнал я е до тук, умножава цената по 20 и я пуска в магазина за да стане за 5 дена милионер. После балъци като теб се набълбукват и почват да псуват.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Kitaec

    7 1 Отговор
    В Китай има 36 качества. Определят се от това колко искаш да ти струва крайния продукт. Казваш 100 и ти го правят за сто. Казваш 1000 и ти го правят за 1000. Казваш 10 и после да му мисли потребителя.
  • 13 Vasik Atanasova

    1 1 Отговор
    ВЯРНО Е ЧЕ Е ВРЕДНО