Last news in Fakti

11 Декември, 2017 11:47 28 858 56

Краят на ръчните скорости наближава

  • механична трансмисия-
  • ръчни скорости-
  • автоматик
Краят на ръчните скорости наближава - 1

Това решение е взето от ръководството на концерна заради изключително ниското търсене на механични трансмисии от страна на клиентите. Мярката важи за всички бъдещи модели на Alfa Romeo, Maserati и Ferrari. Те няма да бъдат налични с механични трансмисии. Решението беше потвърдено от шефа на инженерния отдел на Alfa Romeo и Maserati Роберто Федели.

Като пример мениджъра даде историята с роудстъра Ferrari California. По неговите думи за разработката на версия с механична скоростна кутия са похарчени не по-малко от €10 млн и в същото време са били продадени само два такива екземпляра. Ще припомним, че скоро за подобни планове намекнаха и от BMW. В частност, вицепрезидента на BMW M намекна, че най-вероятно бъдещите M3 и M4 няма да се предлагат с механични скоростни кутии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фмчър

    256 19 Отговор
    То освен на ръчките се вижда края и на педалите, волана и т.н. Хората само, ще се возят, като чували с по един чип в главата за да ги командва Брадъра и това е !
    Затова пичове кефете се докато още има как, защото после кефа, ще е само каквото ви пуснат през чипа в мозъка и то ако са ви останали крипто койни! Тъжно, но натам вървят нещата !

    Коментиран от #6, #25, #34

  • 2 Фишьор

    127 13 Отговор
    Искам аз да казвам на колата какво да прави!

    Коментиран от #52

  • 3 Driving pleasure

    140 14 Отговор
    Значи да се преориентирам към някоя запазена 124ка и да знам че ще се пенсонирам с нея, че от модерните шитляци нищо не става!

    Коментиран от #5, #33

  • 4 Multi

    69 70 Отговор
    Бе кеф е да караш автомат, особено ако е читав... То и там има ръчен режим, само където не се разхожда лоста из половината салон.

    Коментиран от #13

  • 5 Кобрата

    46 7 Отговор

    До коментар #3 от "Driving pleasure":

    Прав си, ама 124-ките повечето вече са издухани моргаляци на по половин милион километра и вече само поддръжката е останала на Mercedes... Всичко друго е леш.

    Коментиран от #12

  • 6 Колев

    33 5 Отговор

    До коментар #1 от "фмчър":

    Абе то ако можеш да си сложиш чип, няма да ти ограничат свободата на шофиране защото ще имат рефлекси и точност на робот и няма да е проблем безопасността и смущаването на останалия трафик. Така че когато искаш ще може да караш за кеф.

    Тъпото е ако наистина забранят шофирането или просто спрат да произвеждат ръчно управляеми автомобили. Тогава вече си е отнемане на свобода и принудително притъпяване на интелекта и умението на хората
  • 7 бббббб

    44 13 Отговор
    Щом не се търсят.Значи не се развалят.
  • 8 Тираджията

    39 54 Отговор
    Това който ми кара със автоматик ... за какво да си развалям кефа да сменя някой компютър вместо мене и да ми дига разхода ей така . . . Това е 100% направено само за да се харчи повече гориво и да им пълним гушите на тея със бензиностанциите що няма лади и жигулита автоматик а ? Щото руснаците знаят как се правят автомобили ! И не само това те знаят толкова много неща ей ! ! ! Не сте ходили в русия да видите какво е някой ден някой от вас може да иде и ще си смените коренно мнението . Там всичко е различно има работа какво да се яде имат си хората бензина е евтин да евтин е и руските машини не го прахосват ей така руснаците са голяма работа ей! Не забравяйте че те са единствените които има оръжие в космоса ... и дърпан конците на американците НИКОЙ ДРУГ а сега ви пожелавам приятен де !!!

    Коментиран от #9, #28

  • 9 Грамотен

    20 30 Отговор

    До коментар #8 от "Тираджията":

    Г-н Тираджия, а бе много правописни грешки, бе! Направо срамота. Вие на училище хич ли не сте ходили? Вярно, че за ТИР не ти трябва кой знае колко. Между другото, моята кола е полуавтоматик или секвенциална, или роботизирана, както искаш я наречи. Ако веднъж се качиш на такова чудо, ще забравиш за ръчката! Италианска глезотийка, формула 1, Магнети Марели.

    Коментиран от #19

  • 10 Driver

    78 6 Отговор
    Пичаги - автоматика е за возене , а ръчката е за каране ...

    Коментиран от #11

  • 11 Driving pleasure

    17 14 Отговор

    До коментар #10 от "Driver":

    Твойта човече е по-зле и от автоматика щото е тройно по-чуплива :) Автоматика ако не друго при правилна употреба и поддръжка е практически вечен, а твойта наистина неща да съм човека който ще и плаща ремонтите :D

    Коментиран от #14

  • 12 Driving pleasure

    38 7 Отговор

    До коментар #5 от "Кобрата":

    Факт, трудно е да намериш свясна 124ка, но примерно вчера ми излезе реклама на ново Шкоде Рапид... цъкнах отлюбопитство и си поиграх с конфигуратора им - с най-малкия двигател с няколко елементарни екстри като ел стъкла и огледала и 15 вместо 14 цола джанта тая дивотия чукна 32 000 лева...
    Е аз с 30 бона и най-продънената 124ка ще я докарам до шоурум състояние и то с оригинални части и Мерцедес ще ме молят да им я дам за музея :)

    Коментиран от #16, #24, #35

  • 13 Driving pleasure

    35 7 Отговор

    До коментар #4 от "Multi":

    Освен, че не ти се разхожда лоста ти автомата и няма какво да правиш с дясната рука ти липсва и един педал и няма какво да правиш с левия крак...
    Дефакто автомата е за блондинки, щото броя на педалите отговаря на броя на краката... а аз блондинка още не съм станал :)
    Вярно ако целта ми е мерцедес S класа или БМВ 7 няма да я взема с механика... ама спортно купе, вуобще кола за сериозно каране с автомат е супер яката тъпотия - клечиш вътре като макак на шипков храст и се чудиш що ти боде на з**ника ;)
  • 14 до Driving pleasure

    11 5 Отговор

    До коментар #11 от "Driving pleasure":

    Ти от де разбра каква е мойта бе калъф ? :)

    Коментиран от #15

  • 15 Driving pleasure

    11 4 Отговор

    До коментар #14 от "до Driving pleasure":

    Ааа имаше още 1 коментар на некъв пич дето обясняваше полуавтоматика му колко е добър - а полуавтоматика е роботизирана ръчна и е най-куция и ненадежден вариант на трансмисия.
    Та не беше към твоя пост насочено с него съм съгласен
  • 16 Azzzzzzzzz

    22 7 Отговор

    До коментар #12 от "Driving pleasure":

    Аз моята 124-ка като я купувах 2011 година, знаех че нещата са тръгнали на зле в авто-мото света и че ще я карам докато се разпадне... Какви са тия сувове с 1.2 тубро прахосмукачки двигатели, които ги продават в момента? То като качиш семейството и малко багаж и трябва да се надяваш да няма стръмни изкачвания по пътя, че трябва да слизаш да буташ... Трагедия!!! За жалост, хората стават все по-мързеливи, а автоматите все по-добри и уместни в "градската джунгла". Във всеки случай, аз моята 124-ка не си я давам за тези нови "коли-играчки"...

    Коментиран от #18

  • 17 BILL

    23 4 Отговор
    Спокойно, ръчката няма да умре толкова лесно. Не и по нашето време.
    Иначе, далечното бъдеще ще е кошмар от технологична гледна точка на малкото нормално мислещи хора, дето ще останат.
  • 18 Пушилка

    13 4 Отговор

    До коментар #16 от "Azzzzzzzzz":

    ХаХа ти не се притеснявай той автомата ще го изкачи на втора, ама ще слезеш да гледаш после резервоара дали не е пробит :).
  • 19 Зорлем

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Грамотен":

    Има китайски скутери със скорости без съединител, които са и секвенциални, както при всички мотори. Това означава ли че и тях ги броим за "роботизирани" и "полуавтоматик"?

    Коментиран от #21

  • 20 Гост

    21 25 Отговор
    Дано. Айде, че ми писна от мрънкачи и пишман "експерти", дето истинския шофьор бил с ръчни скорости; автоматици били за жени и не знам си какво си.
    Такава досада е това постоянно включване на скорости. Особено в града. Да живее Автоматика.
  • 21 333

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Зорлем":

    Човека няма представа какво е секвнциална кутия.
  • 22 инструктор

    26 1 Отговор
    споко бе, прочетохте ли за какви коли става дума Ferari,Mazerati, Veiron.........то не можете да се снимате с тея коли камо ли да седнете.........
  • 23 east

    9 7 Отговор
    Споко, в близките 5 г. масовите коли ще са автоматици. Наближва и времето на автономните коли. Ще се возим, няма да караме. Който много иска да кара, ще ходи на специални писти, а не по улиците

    Коментиран от #45

  • 24 Кобрата

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "Driving pleasure":

    Всеки си има собствено мнение, като цяло всичко опира до това какъв бюджет имаш и какви са ти изискванията.
    Успех!
  • 25 Патриот

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "фмчър":

    Като гледам п...лите как на изпълнили Европа скоро няма де се свършат.
    Ръчните скоросто няма да свършат скоро.
    Пореднага глупост написана за коментари.
  • 26 Гост

    20 11 Отговор
    Като чета тук какви професори са се навъдили, съм сигурен, че никога не са карали читав автомат.
    Не знам за нормален човек, веднъж качил се от ръчка на автомат, да се връща пак на ръчка!
    Кой каквото иска да кара, но такова избиване на комплекси, че автоматите били за блондинки, е меко казано идиотско!
    Аз повече никога не бих си купил кола с ръчни скорости, защото нямам намерение да си сменям колянна става, заради постоянното натискане на съединителя в софийските задръствания!
  • 27 Дръндьо

    4 1 Отговор
    Най добре да имате и от двете. Като ти писне от едната се качваш на другата. Така правя аз. Затова ви казвам че съм съгласен с всички вас
  • 28 Автомобилът е автомобил, когато е Автома

    5 6 Отговор

    До коментар #8 от "Тираджията":

    Само дето сега в Русия се карат повече автомати отколкото тук.И да време е съединителят да отива в историята без билет за обратно връщане.Същото трябва да се случи и със задното предаване.Мили "автомания и" има една думичка наречена прогрес,приемете я!
  • 29 незнайко

    8 5 Отговор
    Отново САЩ диктуват това което искат ! За тях да караш с ръчни скорости е наказание ! По Дискавъри обаче, всички наточени възстановени автомобили са с ръчни скорости, защо ??? Лошото е, че ако производителите наложат автоматите ще страдаме ние покупателите ! Не искам да мисля, какъв пълен автомат може да има във формула 1 !!!
  • 30

    7 4 Отговор
    Мазерати и бмв,ами сложете им по една перка отпред и става самолет защото да караш БМВ е диагноза много отдавна.
  • 31 Жоро

    14 10 Отговор
    Който се качи в автоматика за първи път после забравя за ръчката!!Това е истината
  • 32 Бучката

    7 5 Отговор
    господин Грамотен
    , ти си голям хапльо.Аз сим тираджия от 30 години, минал съм над 3. 000. 000 километра. А ти като те гледам и следя изказа, караш кьопаво БеЕмВе.Просто си личи.За да караш тир, трябва акъл и дупе, не празни приказки.

    Коментиран от #48, #56

  • 33 Антон 1

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Driving pleasure":

    Мечта ми е !
  • 34 777

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "фмчър":

    Пий си хапчетата редовно, че явно пропускането на това действие крие сериозни рискове за тебе и околните...

    Коментиран от #40

  • 35 Антон 1

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Driving pleasure":

    От 15-20 Хил . евро на горе , има много добри 124 !
    В диапазона 10-15 евра също има попадения , но трябва да се внимава за измами !
  • 36 ДЮна

    4 5 Отговор
    Под всяка статия четем за 124ки. Те ви мойте 5 стотинки по тоя повод.
    80% от каращите 124-ка сте бедняци, и не можете да карате нещо различно. Затва карате, не щото е много убаво.
    Може да се напънете най-много за прогнила 210-ка Класик, ама преди фейса. И после да и сипвате масло от 28лв 5литра.
    Прехласвате се по тая ракла с механичен инжекцион, която след 20-тата година почти няма кой да я вкара в час, и се молите газовата да не гръмне, че кръглата клапа ще застане в горно положение и трябва да я натискате с отвертка, а оня маркуч от стъпковото моторче до инжекциона направо пада на пътя и го губите, ама в шоферската врата сигурно си носите още един.
    Или натискате педала на чистия дизелак, всякаш, стадо волове на баир.
    Изпреварване на камион или колона, мисията невъзможна.
    Вярно, че поне дизела е надежден и няма да ви остави на пътя, за разлика от чудесния механичен инжекцион.
    Съвършенството не се нуждае от промяна, бълвай мех. инжекцион до 1992 включително.
    После прекрасния 2.0 16в. с ел.инсталация правена в Тетевен, която се напуква и си гори ECU-то или "комутатор" по нашенски.
    Уникално.
    Дараци, ама дараци.
    Само 420Е и 500Е могат да бъдат коли, достойни за възхищение, уважение, и носещи истинско удоволствие.
    Всичко друго е скрап.
    В повечето случай дърта, амортизирана, нямаща компресия, неподдържана, гнусна, гнила, с наковани с рапидки широки лайстни, всеки момент готови да се скъсат шарнири, щото ги къса като на Лада. Те ако не вервате, и н

    Коментиран от #37, #38, #47

  • 37 Антон 1

    4 4 Отговор

    До коментар #36 от "ДЮна":

    Виж сега умник /позволявам си квалификация , защото според теб ние които харесваме 124 , повечето сме бедняци / !
    Имал съм 14 коли от които две 124 . Сега шофирам кола за 68000 евро , а жена ми има Рав -4 . Не знам бедняк ли съм , ама с кеф ще заделя някой ден 10 евро за да си направя кефа !!
    Вида на мотора е личен избор . Аз с удоволствие бих притежавал 320 бензин или 3000 дизел ! Харесва ми звукът му . Не ме интересува динамиката . Харесва ми да седна на шофьорското място , да си наместя седалката и да изпитам удоволствие от уникалната ергономия !! Сега имам Ф 11 , не мисля , че е по ергономично ! Харесва ми как се движи предницата при маневра , кефиме колко е маневрен . Аз тая кола я харесвам и който не я харесва си е негова работа . Ама да плюеш е лесно .
    Дано да си я притежавал поне , след като се изказваш така компетентно !

    Това ,?колко са бедни хората във форума и кой какъв е , много трудно би се разбрало . Така че квалификациите са глупави !
    Говорим за коли все пак .
    И знаете ли , много интересно ще бъде , да прочета коментари , поне веднъж , по каквато и дар тема ,без някой да хейтва !
  • 38 Патриот

    10 1 Отговор

    До коментар #36 от "ДЮна":

    Типично изказване на БГ-комплесар(злобен, завистлив и социопат), който е дръпнал 10-15 заплати за заем за автомобил и ще го изплаща следващите 8-10 години, за да е вървежен и да се издига в очите на околните, защото иначе няма с каво да блесне, нито с човещина, нито с интелект, нито с пари, нито с физически данни. Нищо, че ако се прецака два месеца ще трябва да стиска кълки за ремонт.
    Странно явление, че богатите в България не карат такива "биещи на очи", автомобили. Това разни келемета, които карат скъпите возила, но то е с определена цел.
    Какво лошо има в това, човек са си харесва, кара и подържа стар автомобил?
    Аз не виждам.

    Коментиран от #39

  • 39 ДЮна

    3 2 Отговор

    До коментар #38 от "Патриот":

    Много се обърка.
    Не съм теглил никога кредит, камо ли за кола.
    Автомобила ми е достатъчно хубав, и не ми струва 10-15 заплати, а една и половина.
    И по-точно не заплата, а месечни печалби.
    Никога нещата не са черно бели.
    Точно затова написах, че 80% от хората, каращи 124-ки са бедняци.
    Просто такъв е профилът им, и това си личи.
    По много неща. От останалите 20% на половината е семейната реликва от време оно, а другата половина, си ги кефи по някаква там тяхна причина. Като тоя дето го кефи как мърда предницата.
    Но това не я прави по-малко извънземна, нито променя фактите, които написах. Те, естествено са от опит.
    Продължавайте да се дразните. :)

    Коментиран от #41

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Антон 1 или Оня

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "ДЮна":

    Ако целта ти е да дразниш хората , успял си !

    Ако пък се мислиш за много умен , ами постави си по-високи цели ! :):)

    Самия факт , как коментираш “Оня , как мърдала предницата “ , показва нивото ти и опита !
    Ти от коли разбираш толкова , колкото треторазряден монтьор , според мен !
    А подробностите с който описваш поддръжката показва , че най - вероятно това е преживяно лично от теб !
    Много си на “ти “ с нескопосаните ремонти .
    Ако пък не си случил на читава 124 - ка ,си е твой проблем .
  • 42 некойси

    2 3 Отговор
    То дойде края на ДВГ-тата комай.
  • 43 Azzzzzzzzz

    2 2 Отговор
    Е, аз съм вероятно от тези 20%, които не сме "бедняци" - ако се понапъна мога да си позволя и нова кола за около 40 000 лв, но няма да го направя... Трябва да призная обаче, че имах проблема с "комутатора", който обаче се реши за точно 180 лв. Та, за моята 124-ка, за почти 7 години съм дал около 1500 лева по груби сметки за поддръжка (масла, филтри и гуми, не включвам). По окачването - О лева. Колата има всички екстри, от които имам нужда, вози мазно по софийските кратери и има голям багажник за до морето и вилата. Единствения й минус е, че е малко тромава за купето си (2.0 16V 136 кс) - пълно щастие обаче няма. Пак повтарям, за 1.2 или 1.5 турбо прахосмукачки, не я сменям... Тези с механичните инжекциони наистина са архаични вече, но големите бензини плюс 2.5 и 3.0 дизелите са си абсолютно ОК!!!

    Коментиран от #44

  • 44 Azzzzzzzzz

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Azzzzzzzzz":

    До 36 кометар от ДЮна
  • 45 Колев

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "east":

    А това е много тъпо. Веднага давам обяснение защо:

    Моторите колкото и кеф да носят, трябва да признаем, че са 1000 пъти по-опасни от автомобилите (по-бързи, по-голяма мощност за 1-ца тегло, по-високи максимални скорости и т.н.).

    Обаче и до ден днешен моторите никой не ги е забранил. В бъдеще се говори, че моторите ще се оборудват със системи, предотвратяващи катастрофи, така че да се максимализира безопасността докато се запазва удоволствието от карането.

    Едновременно с това, дори с всички системи за безопасност, пак искат да забранят автомобилите, които са много по-безопасни.

    А моторите ще си останат ръчно управляеми, макар и със задължителни системи.

    Е не е ли парадокс !? Не парадокс, а много по-просто - всичко е пари!

    На никой не му дреме за безопасността. Даже искат да има катастрофи заради застрахователната сфера и общия й бизнес с авто-мотото.

    Всичко е пари, не се лъжете. На никой не му дреме за вашата безопасност, друга е причината за забрана на шофирането :)
  • 46 Язе

    2 3 Отговор
    Ръчните скорости ако изчезнат няма да ми липсват.На малка кола обаче автомата или ще е смотан в повечето случаи или колата ще е по-скъпа.Няма пълно щастие.
  • 47 The Black Cat

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "ДЮна":

    Извинявай "колега" ама двете нямат нищо общо >>>
    "която се напуква и си гори ECU-то или "комутатор" по нашенски"
    по "вашенски" може и да имат де , колкото коня и овцата ...
  • 48 До тиражията

    0 2 Отговор

    До коментар #32 от "Бучката":

    Ти да не си от ботевград че на един с такъв ник жена му докато той върти милионите километри и тя ги върти :)
  • 49 гощо

    6 8 Отговор
    Чета ви тука коментарите и не мога да повярвам,че има още индианци които искат ръчни скорости?!?!? Автомата е по бърза колата пак можеш да и казваш какво да прави за което се тревожи един тук?!?!? Зимно време автомата е по добре изобщо който не е карал не разбира! Ма говедото си е говедо то едно си зна едно си бае!!!

    Коментиран от #50

  • 50 Педал

    3 1 Отговор

    До коментар #49 от "гощо":

    Като не можеш да караш ръчка или се чувстваш неуверен карай си автомата никой не те спира. Аз карам и двете(на жената е автомат) и не виждам някаква разлика добрият двигател прави разликата а не автомата.
    И да дори и автомата трябва да натискаш постоянно педала на спирачката така че не е голяма разликата.
  • 51 Бати Злати

    3 0 Отговор
    Аз пък най-откровено си признавам, че съм бедняк :)
    Стана ми смешно, че хората се обиждат от тази дума.
    От няколко години нямам кола...и се чувствам пи-богат
  • 52 KAT

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Фишьор":

    Ми ти си ву казвай пък той ще кара
  • 53 Тодор

    1 0 Отговор
    Много тъпо да обиждат хората че не могат да карат кола,след като харесват автомат.А пък за тировете с ръчка направо да ги забранят. Добрият и лошият шофьор нямат нищо общо с какви скорости карат кола.Само за комплексарите разбира се има значение.Пича с тира нека да дойде да му дам един дръгляв Ман с ръчка и да го видя. Айде че му писна от разбирачи.
  • 54 ОбективноМнение

    2 1 Отговор
    Говоря от личен опит.За 10 години не съм видял човек който да покара автоматик малко по дълго и да не го предпочита.Човек който има стаж в шофирането над 30 години (в момента на 50 годишна възраст) ми споделя,че след като си е взел кола автоматик се е родил.Сами си направете изводите.

    Коментиран от #55

  • 55 Колев

    2 0 Отговор

    До коментар #54 от "ОбективноМнение":

    За едни удоволствието от карането е в простотата и комфорта при управление.

    За други е в максималния контрол.

    И за едните и за другите има място под слънцето и не виждам драма да се карат...

    Това е като окачването - едни предпочитат твърдото, за да им е спортно и да имат максимален усет към пътя и сцеплението, други предпочитат мека, тиха и комфортна возия.

    Не виждам защо трябва да се "забранява" кое и да е
  • 56 Грамотен

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Бучката":

    Alfa Selespeed