Last news in Fakti

12 Май, 2012 10:54 1 347 0

Основател на Facebook не ще паспорт от САЩ

  • facebook-
  • едуардо саверин-
  • едуардо саверин

Едуардо Саверин, един от четиримата създатели на социалната мрежа Facebook, изненадващо се отказа от американското си гражданство, съобщи Си Ен Ен. Решението на бразилеца идва непосредствено след плановете на мрежата да пусне акции на фондовата борса. Така акционерите на интернет компанията ще трябва да платят подоходен данък, който в САЩ е миниум 15 процента.

Възможно е именно това да е подтикнало Саверин към отказа му. Той притежава дял от 5%  в социалната мрежа към 2009 година, но е възможно да е продал част от собствеността си.

Очаква се Facebook  да привлече на борсата около 10,6 милиарда долара, като самата компания бъде оценена на 96 млрд. долара.

Саверин е американски поданик от 1998 година, а от 2009 година живее в Сингапур. Законите на САЩ изискват гражданите да плащат подоходен данък, независимо от страната, в която живеят.

Той има принос в първоначалното финансиране на компанията, но от години не е активен. Саверин е един от четиримата студенти в студентското общежитие в Харвард, които създават първата социална мрежа, която в момента има над 800 милиона потребители по цял свят.

Негов говорител съобщи, че отказът от американско гражданство няма нищо общо с данъците, а бил „логично решение”, взето преди месеци. Самата процедура и доста дълга и сложна, но това не спира Саверин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА