18 Юли, 2018 14:05 3 579 2

Виртуален светофар в колата

  • светофар-
  • витруален светофар-
  • интернет на нещата

Изследователи от университета "Карнеги Мелън" в Питсбърг изпробваха успешно система за обмен на информация между автомобили, която позволява регулиране на движението без помощта на светофари, съобщава CNN. Според учените разработката има потенциала да намали значително времето за изчакване на кръстовища.

Новата система позволява на автомобилите да споделят GPS-координатите си, скоростта и посоката на движение. Бордовият компютър на всяко отделно превозно средство анализира получената информация и показва на водача персонален виртуален светофар.

Разработката е тествана на кръстовище на изхода на Питсбърг и е показала отлична ефективност. Авторите на проекта са изчислили, че системата спестява 20% от времето за изчакване на нерегурилани кръстовища, а в някои случаи икономията достига и 30%.

Същевременно от "Карнеги Мелън" признават, че технологията има е недостатъци. За момента тя игнорира пешеходците и освен това работи добре само на кръстовища, на които пътищата се пресичат под прав ъгъл.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Петко

    1 1 Отговор
    Нищо ново!
  • 2 Я. Петров

    1 0 Отговор
    Пепчо с трби няма софтуер, а на Гогата му показва зелена стрелка. Така ша се налютат и после кой е виновен за пред Кат. Виртуалния или реалния. За да работи отопично всеки трябва да я качи я на телефон, я на кола.