Last news in Fakti

20 Юли, 2018 23:00 3 777 8

Една гигантска стъпка за Motorola

  • motorola-
  • луна-
  • аполо 11

Преди четиридесет и девет години устройства на Motorola предават първите стъпки на Нийл Армстронг на Луната до милиони по света

Днес се навършват 49 години от първото кацане на Луната. В ранните зори на 16 юли 1969 г. астронавтите Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин „Бъз” Олдрин са изстреляни от планетата Земя заедно с космическия кораб Apollo 11, за да напишат първата страница от златната си история. Своята важна роля в този значим момент заема радиопредавателят на Motorola - S-Band Transponder, с който е оборудван кoмандният модул на Apollo 11. Той е единственият комуникационен сигнал, свързващ космическия кораб със Земята и е предавал всички звуци, биомедицински данни, телеметрики и телевизионни сигнали. Именно благодарение на радиопредавателя завинаги остават запечатани думите на Нийл Армстронг: "Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството...".

Това важно събитие е резултат от години на иновативни разработки в центровете на Motorola, посветени на космическата програма на САЩ. Започвайки от сателита Explorer I през 1958 г., Motorola предоставя технология на Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (NASA), за да подпомогне комуникацията и предаването на данни и да подобри безопасността. През 1969 г. Apollo 11 е първата планирана мисия за кацане на Луната, а служителите на Motorola работят в тясно сътрудничество с НАСА, за да гарантират, че програмата ще бъде успешна.

Радиоприемникът на Motorola на борда изпраща радио сигнали до три наземни станции, разположени в Испания, Австралия и Калифорния, където FM-Band демодулаторите на Motorola преобразуват радио и телевизионните сигнали, изпратени от Луната.

Освен всичко това, Motorola предоставя хиляди полупроводникови устройства, наземно оборудване за проследяване и проверка и 12 бордови устройства за проследяване и комуникация. В командния модул на Apollo има връзка за актуализиране на данни, която получава сигнали от Земята за препредаване към други бордови системи. По този начин транспондерът на борда на Apollo 11 предава телеметрични, проследяващи, гласови и телевизионни сигнали между Земята и Луната и те достигат до повече от 500 милиона души, превръщайки стъпването на Луната в едно от най-гледаните събития на живо за всички времена.

След това НАСА използва оборудването на Motorola в много космически полети в продължение на десетилетия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 зомби килър

    21 19 Отговор
    "Кацането на луната" е първата фалшива новина,виж острова на боко ми се струва далеч по правдоподобна информация.Кацнали биле на луната,ХАХАХАХАХАХА,тия една читава кола немогат да направят тръгнали да покоряват космоса а и МКС е само SGI и блу скрийн абе цирк и сапунка в едно на зомбитата каквото и да им кажеш по телето ще повярват.Сега зомбитата ще ме нападнат но аз не случайно се казвам ЗОМБИ КИЛЪР.

    Коментиран от #5

  • 3 ГГГГГ

    23 7 Отговор
    И сега Моторола е собственост на ...... китайците от Леново.

    Коментиран от #4, #7

  • 4 Бесен Язовец

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "ГГГГГ":

    А тойта руска ВАЗ-ЛАДА е собствност на омразните ви джендъри-французи от Рено ? Как можахте това да го допуснете бе каскет, ко ша прайм ся ?? Нищо лично просто бизнес !
  • 5 Въпрос

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "зомби килър":

    Интересни никове си избираш. Всички, които разбират и имат повече обща култура, вярваме че човек е стъпвал на луната. Правилния въпрос, който трябва да си зададем е Защо са спрели да ходят?
  • 6 чичо

    3 0 Отговор
    Още тогава руснаците направиха изявление ,че кацане на луната е осъществено
  • 7 да ама не

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "ГГГГГ":

    Моторола е американска компания и сега.
    2011 г. компанията се разделя на 2 независими части: Моторола Мобилити, която произвежда мобилни телефони и Motorola Солюшън – произвеждаща техника за големите фирми и корпорации, вкл. и за военните. Същата година Гугъл купува Моторола Мобилити за 12.5 млрд. долара, а през 2014 год. я продава на китайците (Lenovo) за сумата от 2,91 млрд. долара?!?. 17 хил. патента (17 000 !!!!!) на Моторола остават при американците откъдето идва огромната разлика в цената при продажбата й.

    пп
    Статията касае по-скоро сегашната Моторола Солюшън, какви китайци те гонят, както и тея чели недочели дето са ти наслагали плюсчетата.....
  • 8 Алфа Ромео

    0 3 Отговор
    Кво кво кацане, на луната ли, ааа ши ма обидиш....