2 Октомври, 2018 18:53 16 955 19

Mazda разработва Ванкелов двигател на метан

  • mazda-
  • ванкел-
  • роторен двигател
Mazda разработва Ванкелов двигател на метан - 1

На салона в Париж Mazda обяви, че разработва ново поколение роторни двигатели. Те обаче няма да се използват в качеството на основни силови агрегати, а ще влизат в състава на електрически силови установки.

Новите Ванкелови мотори ще бъдат използвани единствено в ролята на "удължители" (extenders), които увеличават автономния пробег на електромобилите. Те ще се включват само за зареждане на батериите по време на движение.

В момента Mazda подготвя два електрически модела. Единият ще работи изцяло на ток и ще се зарежда от битовата мрежа, а другият ще бъде снабден с малък роторен двигател за удължаване на обсега.

Японците не споделят никакви подробности за силовите установки и самите електромобили. От компанията уточняват единствено, че новият им Ванкел ще може да работи и на метан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Електрошок

    4 2 Отговор
    Димов къде си?Коментирай!
    Абе верно,дека е Димов?

    Коментиран от #12

  • 2 Голям прос

    12 1 Отговор
    Ами няма да харчат повече бензин, ще харчат повече метан. Иначе са хубави
  • 3 Ванкел

    6 15 Отговор
    Страхотна новина още един автомобил който ще се кара събота и неделя само
  • 4 куку руку ку

    7 7 Отговор
    Чудесна новина, но кой ще поеме производството на ремаркето с бутилките за метан?
  • 5 гост

    12 0 Отговор
    Реално погледнато няма двигател, който да не може да работи на метан. Дизеловите автобуси ги преоборудват на метан, дори ракетите на СпейсХ използват силно охладен метан за гориво.
  • 6 Виктор

    8 0 Отговор
    Чудно как Мазда го е обявила в Париж, като марката не участва!
  • 7 Гост

    21 1 Отговор
    Ванкеловият мотор е компактен и лек. Идеален е за "помощник" на батериите, които от своя страна ще могат да се зареждат и от битовата мрежа, а ванкелът ще доудължава прехода, затова и бутилките за метана ще са компактни. Браво на Мазда.
  • 8 Електрошок

    6 5 Отговор
    Ванкеловият двигател е само един пример,че"и така може".Няма никакви предимства.

    Коментиран от #9, #13

  • 9 куку руку ку

    7 3 Отговор

    До коментар #8 от "Електрошок":

    Ванкеловият двигател си е много харен дори. От 650 куб. см. вади 140 коня. С лекота работи над 8000 об./мин., само дето е "лаком"

    Коментиран от #11

  • 10 гост

    6 0 Отговор
    Колко нескопосано е написано. Мазда разработва ванкел за употреба като рейнджекстендър, а не да работи на метан, но заглавието е, че Мазда разработва ванкел на метан. Ванкел е малък, да, прост е, да, но е твърде лаком, за да е логичен избор. Нисан използват трицилиндров 1.2л. двигател за хибридния Ноут, Форд също имат разработка на техния еднолитров 3ц. двигател, който да се побира на мястото на резервната гума, за да служи за генератор.
  • 11 Електрошок

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "куку руку ку":

    Беше една заигравка на Мазда навремето.Пълен боклук!Имаше и мотори,пак боклук.Руснаците също се хвалеха,че са го усъвършенствали.Пълна тишина!Литровата му мощност е по- малка от на двутактов двг,а е много по ненадежден,затова не се използва примерно за мотоделтапланери.
  • 12 Димов

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Електрошок":

    Оу! Тука съм. Ко стана? Какво да коментирам? Те не правят двигател за каране, а за прибиране. Да правят, тяхна им работа.
  • 13 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Електрошок":

    Така е, щото това, което те правят не е Ванкелов двигател, а двигател на Пашке. Само му викат Ванкелов. Ванкеловият двигател е доста по-съвършен, доста по-самобалансиран, доста по-високоооборотен и по-ефективен. Ето тук е оригиналният мотор на Ванкел: https://infernalcombustionmedia.files.wordpress.com/2017/07/dkm-54.gif?w=736
    А тук, преработеният от Пашке еквивалент, който светът познава: https://i.4pcdn.org/o/1485642635899.gif
  • 14 Голям Слон

    2 0 Отговор
    Само като чуя Ванкел и ме свива стомаха. Имахме Мазда 929 преди приблизително 30 години. Даже повече. Баща ми я беше купувал от Кореком. Пропуши още след първите две години. После гледах как хората купуват RX8 и се радват.. А то няма за какво. Виалка! 1.3 с 250 к.с. и какво от това? При нормална употреба караш най-много 180.000 км и след това в ретромузея, защото няма кой да ти направи читав (дори никакъв) основен ремонт. Мазда с този ванкелов двигател се запъна, като българско магаре на японски лед.

    Коментиран от #15

  • 15 Електрошок

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Голям Слон":

    Евалата!Коментар от препатил.Сега следва одата на радостта от Димов!!

    Коментиран от #17

  • 16 Електрошок

    0 0 Отговор
    Съпровожда хорът на любителите на двг.
  • 17 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Електрошок":

    Ти се е*аваш, ама аз съм съгласен с човека. Така и не успяха да ги направят тия мотори. Нито Мазда, нито руснаците, нито Мерцедес, нито НСУ. А статията само почива на името, на Ванкел. Щото, ако беше със заглавие "Мазда пуска поредният хибрид", никой нямаше да я чете. Но със заглавие "Мазда пак пуска Ванкел" - друга работа. Пък то.... две шепи помощен агрегат, колкото за динамо. Че и метан да му зареждаш. Пълен ташак. Иначе да - любител съм на ДВГ. В тия машини има красота, има характер, има усещане, има звук. Къв звук ще ми даде един електромотор?....колкото и да е съвършен.
  • 18 Електрошок

    1 0 Отговор
    Димов,съгласен съм с теб.Без майтап!Още от дете висях с часове на гарата в Димитровград и зяпах парните локомотиви,а по късно и дизелите.Електрическите бяха пълна скука.
  • 19 незнайко

    1 0 Отговор
    Кога ще ги стигнем, японците ??? НИКОГА !!!