11 Октомври, 2018 11:08 6 883 13

Ford предлага алтернатива на светофарите

  • ford-
  • intersection priority management-
  • ipm-
  • светофар-
  • кръстовище-
  • автономен автомобил

Статистиките сочат, че средностатистическият водач прекарва два дни от живота си на червен сигнал всяка година. Въпреки това 60% от катастрофите стават именно на регулирани със светофари кръстовища.

Инженерите на Ford смятат, че са разработили ефективна технология, която може да замести познатите светлинни системи за сигнализация, при това още сега. Intersection Priority Management (IMP) използва протокол за връзка между превозните средства.

Когато два автомобила се приближат към едно и също кръстовище, системата автоматично избира най-подходящата скорост, с която да преминат безопасно. Идеята е изобщо да не се налага спиране.

Демонстрационното видео, разпространено от Ford, изглежда леко плашещо. Автомобилите се разминават съвсем близо помежду си и сякаш ще се ударят, но това не се случва.

От американската компания твърдят, че IMP може да влезе в експлоатация веднага, въпреки че колите са управлявани от хора. Разбира се, технологията може да се използва и за автономни автомобили.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДВГ

    17 19 Отговор
    Тези убиха тъпомера!!!!
    Пречели им светофарите, вие наред ли сте на кривата ракета космоса им пречи. Който много бърза до никъде не стига.
  • 2 индийците са го измислили вече

    5 1 Отговор
    тва е измислено отдавна да ви кажа: https://www.youtube.com/watch?v=GErEbUXCpiM
  • 3 ааа бъркъш съ

    35 0 Отговор
    Това, как ли ще го въведат у нас някой с мангалмобила Е36 няма да има такова и, ще има джан джун всичко на чугун ! Да не говорим, че батките веднага, ще си чипосат "модула за светофар", че да ги пуска с предимство, след тях и коврите с претенции и т.н. до последния от маалата !
  • 4 sra

    20 0 Отговор
    а сега си представете тази същата технология в час пик на кръстовището на бул. България и Гешов в София...
    А какво правим при регулирани кръстовища с пешеходни пътеки? Или и на пешеходците ще инсталираме тази систем?
    Защо не вземат да инвестират това време, ресурс и усилия в нещо, което ще реши реален проблем?
  • 5 брутален нерез

    11 0 Отговор
    е това наистина е супер тъпня
  • 6 Колоездача

    10 5 Отговор
    А мен ще ме разпознават ли, или ще ме газят?
  • 7 hmhmhm

    16 1 Отговор
    За две коли бива - направо гениално !
    Я дайте сега демото с по 20 коли от всички 4 страни и 10-тина пешеходци тук таме - да видим как е!!!
  • 8 Driving pleasure

    9 0 Отговор
    Това може и да работи на пусто селско кръстовище, на което днес я се засекли два автомобила я не, но в натоварен трафик, в който колите са една след друга лепнати броняя в броня няма как да стане. Дори да има техническата възможност и колите да "правят дупка" ще е толкова близко разминаване, че пътниците ще изпоизцапат пейзажа всеки път и нормалната рекция на шофьора ще е да скача на спирачката и мазалото е готово... а когато добавим 2ра и 3та лента и "разминати" коли вече става абсурно да се постигне... просто още 1 ненужна система за която да те чарджат като 90% от електрониката в модерните коли
  • 9 Да да

    11 1 Отговор
    Холандците са го измислили - Умни светофари! Всички светят червено - идва кола - пусйа зелено. Минават 10 коли, от другата страна чакат 4,пуска ги. Стъпили са 2 за ляв завой, пуска ги. Идва, натруоали са се по първия път 4 коли, пуска ги! Сама кола завива на ляво - пуска я. Идват 4 коли едновременно - пуска най-първите! Камион приближава светофар на който няма чакащи коли - светва знак Зелена вълна за каниони. Дори да дойде кола от страничния път, чака! Датчиците работят отлично и засичането е безгрешка.Това не е проект, това е в цяла Холандия

    Коментиран от #11

  • 10 Бай хой

    4 0 Отговор
    А зимата ко праим? Форда няма да запали.
  • 11 СтарТИРаджия

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Да да":

    Да, да, само където движението в Холандия е толкова напред в бъдещето (да не говорим за пътищата), че камионите се движат дето се казва из парковете и странно - не пречат на никого?! В интерес на истината хубаво е пловдивският кмет Тотев да го командироват за седмица в Холандия. Да разбере какво аджеба е умен светофар и, че даде (и взе де) парата за глупости!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Morgoth

    0 0 Отговор
    Това е бъдещето, но СЛЕД като се въведат автономните коли.