Last news in Fakti

23 Март, 2012 17:11 2 700 4

Художник ще ни спасява от енергийна криза

  • художник-
  • изобретение-
  • енергийна криза-
  • румен урумов

Изобретение използва движението на вълните, за да произвежда ток

Звучи като фантастика, но е истина – изобретението на Румен Урумов вече е с патент. Съоръжението, което той е създал, се нарича Вълнови енергогенериращ буй, съобмщи Gramofona.com. Идеята му хрумнала преди 14 години, след което се заел да я осъществява. Докато достигне до окончателният вариант на уникалната „шамандура” са му били нужни 3 години и половина. Ходенето по мъките пък, докато изобретението получи необходимите разрешения и се патентова, трае още 3 години. Сега – за да се внедри в производство, не се знае колко ще се чака, защото трудната част – финансиране, предстои. Производството на едно съоръжение струва около 35 хиляди лева. За изработката му в производствен цикъл са необходими 6 месеца. За сравнение – един ветрогенератор втора употреба струва 120 хиляди евро.  Изобретателят мечтае откритието му да заработи в България. От гражданско движение „Днес” се ангажират да съдействат това да се случи.

Румен Урумов е изпитвал прототипа на съоръжението през четирите сезона. При условията в Черно море със средна  височина на вълните  25-35 см буят може да произвежда електроенергия с мощност  1,1 мегавата. Самото устройство е с диаметър 3 метра и се разполага на 400  метра навътре в морето. То е разчетено до произвежда 100 kWh. В зависимост от необходимостта могат да бъдат няколко буя, като разстоянието помежду им е 5-6 метра.

Може би на специалистите ще е нужна повече информация, а ще могат да разчетат и чертежа /вж. снимката/. Но за широкият кръг читатели най-важното е да знаят, че има и други възможности за производство на електроенергия, и те са много по-екологични и по-евтини. И не на последно място – че има човек, който ги е открил.

Румен Урумов е от Пловдив. Художник с 6 изложби – там. Преди 14 години усеща, че му е душно и тясно там и идва със семейството си в Царево. Дали заради морето, или защото изобретенията му са хоби – успява да докара докрай вълшебното устройство за ток от морето. Сега работи по друго изобретение – вятърна турбина… Но за нея ще ви разказваме друг път.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Явор Кръстев

    1 0 Отговор
    Добре де ,ама дайте схеми и чертежи някакви , снимката е с лошо качество и нищо не се вижда пък и тия неща със снимки не се онагледяват.
  • 2 Васил

    1 0 Отговор
    Интересно,това означава,че ще си избие парите за 4 месеца работа .
  • 3 The Bear

    0 0 Отговор
    Браво - дайте да се огледа това и да се внедрява - само да не се опорчи начинанието от чичковци паричковци, които ще почнат да преговарят за финансиране чрез изнудване в условията и пак нещата да завършат по Български - с фиаско....
  • 4 ВЪПРОС

    0 0 Отговор
    по-малък вариант за река не може ли да се направи ?