Last news in Fakti

6 Февруари, 2019 19:30 29 720 55

Графенов радиатор харчи 80% по-малко

  • solus-
  • графен-
  • радиатор

Швейцарска компания твърди, че е разработила най-ефективния отоплителен радиатор на пазара. Solus има нагревателни елементи от тънък слой графен, който не променя качествата си в продължение на поне 30 години.

Графеновият радиатор отоплява 5 пъти по-ефективно от воден и 20 пъти повече от електрическите аналози. Харчи 200 Вт, може да отоплява помещения с обем 15 кубически метра и според изчисленията на създателите му може да спести до £520 (€600) от годишната сметка на средно статистическо британско семейство за отопление.

4.5-килограмовият Solus прилича на голям стъклен панел в черно и се вписва удачно в почти всеки интериорен дизайн. Дебел е само 1 см, висок е 75 см, а широчината е 32 см. Цената е €170, а доставките започват през април.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Счупиха природните закони

    71 21 Отговор
    "Графеновият радиатор отоплява 5 пъти по-ефективно от воден и 20 пъти повече от електрическите аналози."

    Всеки електрически нагревател има КПД над 99%. Тези как успяха да постигнат от 500% до 2000% КПД не знам? Сигурен съм, че дори ще има балъци които ще повярват. Само не знам авторът към тях ли спада, да ни поднася тази фалшива новина?

    Коментиран от #4, #51

  • 2 подозрителен

    75 1 Отговор
    Колко им е киловатчас на тея, че ще спести толкова на година? Всички дето живеят в затворените комплекси на Константин и Елена, вече нямат нощна тарифа! ТИМаджийте са им шибнали само дневна тарифа във фактурите, защото са собственици на Енерго Про с 68% дял и си правят, каквото поискат! Журналистите вместо да ме триете, вземете и проверете, това е безобразие!!!
  • 3 Крали Марко

    26 1 Отговор
    Много ми хареса момента в клипа, когато цайса говори за нанотехнологии, а в същото време показват как някой маже с шпаклата в радиаторчето.
  • 4 Емил

    21 22 Отговор

    До коментар #1 от "Счупиха природните закони":

    Не е точно така! При преминаване от електрически W към реални топлинни W (или ckal) има доста неточни (меко казано) превръщания! Възможно е получаване на повече топлинна енергия от един ват ел. енергия!

    Коментиран от #8, #29

  • 5 onq s konq

    34 4 Отговор
    Стара като света е приказката че "С пръдня боя не става".Може и да отоплява 15 куб.м въпросният уред,но ДО КАКВА ТЕМПЕРАТУРА?А между другото 15 куб.м са "помещение" с размери д.2,5 х ш.2,5 х височина 2,5 метра.Ами да дойде шефа на Компанията у нас на "обмяна на опит"да му се обясни и ДЕМОНСТРИРА как безотказно работи един ЕЛЕКТРОМЕР С ДИСТАНЦИОННО И отчита толкова колкото "се откъсне от сърцето" на абоната и тогава вероятно...ще си скъса дипломата:)
  • 6 Гост

    37 1 Отговор
    15куб са горе-долу 6кв.м стаичка. За един средностатистически хол от 20кв/м,ще трябват три радиаторчета или нещо по-голямо,като модел. При тази цена,нямат шанс,пък нека да е швейцарско.

    Коментиран от #7

  • 7 Ще ти трябват даже 20!

    0 40 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Абе ти 2 и 2 можеш ли да събереш!!! Ако стаята ти е 20 кв ще си вземеш 300 ватов глупакоооо!!

    Коментиран от #9

  • 8 Кроми

    35 1 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    Може , ако захранва термопомпа , та да добави " откраднатата " топлина , при класическия нагревател има точни формули за получената енергия , разсейвана като топлина . това ,че са го боядисали в черно сигурно вдига рязко ефективността с частици от процента , а не в пъти , маса плоска измама за балъците ,проспали часовете по физика .

    Коментиран от #28

  • 9 Готин ама не съвсем

    36 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ще ти трябват даже 20!":

    Я пак с математиката, или не правиш разлика между обем и площ??
    При стая 2на 3, сиреч 6 квадратни метра по 2,5 метра височина, стават 15 кубика! При площ на стаята 20 метра квадратни по 2,5 метра височина става обем 50 метра кубични! Сиреч 3 и нещо радиаторчета! Оставам настрана, че тези направо са направили перпетум мобиле! Такава стая може да се отоплява с такова радиаторче, ако е изолирана като за световно! 25 см. изолация поне, на стените плюс 4-слоен прозорец с 8 камерна дограма и К стъкла!

    Коментиран от #26

  • 10 Vw beetle

    18 2 Отговор
    Въпросът е колко топлина отдава , при тези 200 вата консумация . Дори и да е добра технология , изпълнението е само за красота . В клипа пише , че се нагрява до 90 градуса , което е хем опасно , хем безмислено . Трябва да има друг дизайн , а не като този - бутиков .
  • 11 Счупиха природните закони

    27 2 Отговор
    "Въпросът е колко топлина отдава , при тези 200 вата консумация ." Още в първото мнение ти казах, че по закона на джаул-ленц, ще отдаде ТОЧНО 200вата. Само Димов може да изкара повече, като преизчисли чрез понятието "почасов разход" каквото и да означава то.

    Коментиран от #13

  • 12 Шокар

    32 1 Отговор
    Нема по добро от пружина персон и половина.
  • 13 Vw beetle

    4 21 Отговор

    До коментар #11 от "Счупиха природните закони":

    По кой закон добрите климатици отдават 4 киловата , при консумирани един ? Или термопомпите , или конвекторите ? Дълеч си от тази материя . Лъчевитете са с 800-1000 кпд , но са също доста скъпи , а и опасни за животоподдържаща електроника .

    Коментиран от #14

  • 14 Счупиха природните закони

    43 1 Отговор

    До коментар #13 от "Vw beetle":

    Климатиците работят по цикъла на Карно. Те не произвеждат топлина директно, а я транспортират от околната среда, затова нямат КПД, а СОР.

    Коментиран от #15, #45

  • 15 Vw beetle

    2 33 Отговор

    До коментар #14 от "Счупиха природните закони":

    Я пак го кажи , че климатиците не произвеждат топлинна енергия . Те я трансформират от какво ? Ти сериозно ли ?

    Коментиран от #17, #43, #53, #54

  • 16 АЙДЕ БЕЕЕЕ

    14 0 Отговор
    ЛЪЖА , ИЗМАМА И НИЩО ПОВЕЧЕ !!!!!!!!!
  • 17 Язе

    21 0 Отговор

    До коментар #15 от "Vw beetle":

    Като не разбираш си трай.
  • 18 Христо

    20 0 Отговор
    Тука стана смях в залата 😁
  • 19 Иванов

    12 0 Отговор
    И на мен ми се чини, че тези ни занасят. С 200 вата можете да се отоплявате само с кварцова лампа и то ако сте близо до нея в по- голяма стая. Ако стаята е 2 на 3 м. даже ще ви стане и жега.

    Коментиран от #20

  • 20 Сега разбрах тайната!

    18 0 Отговор

    До коментар #19 от "Иванов":

    Този отоплителен уред е САМО за човека седнал на стола срещу него на картинката. Дааа, така може и да има икономия в сравнение с това да топлиш цялата стая. Столът обаче трябва да бъде с цяла облегалка, като този на картинката, иначе ще ти е студено на гърба и кръста.
  • 21 гост

    18 2 Отговор
    Електрическите уреди са с коефициент 1:1, консумира един киловат, отдава един киловат, или по-точно 950вата. Няма технология, която да направи един нагревател, който е закрепен към кабела да отдава топлина 5 пъти повече отколкото консумираната електроенергия. Тия го изкараха като инверторен климатик, но физиката си е физика. Инфрачервените радиатори също може да казват, че топлят повече спрямо консумацията, но там пак е друга физика и друг спектър на вълните. Проста пластина направена дори от графен няма просто от какво да увеличи отдаваната топлина, защото електрона си е електрон, не се размножава в графеновата клетка.

    Коментиран от #24

  • 22 Голям прос

    12 0 Отговор
    Глупости на търкалета. С 200W не можеш да стоплиш 15 куб м стая. Може да направиш да не ти замръзнат тръбите през зимата

    Коментиран от #23

  • 23 Тцъ, не си прав

    12 0 Отговор

    До коментар #22 от "Голям прос":

    С 200 вата може да загрееш стаята и до 50 градуса, но това не зависи от вида на нагревателя, а от топлозагубите на помещението, които зависят от топлоизолацията му.
  • 24 Тцъ, не си прав

    3 5 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    И ти не си прав.
    "Електрическите уреди са с коефициент 1:1, консумира един киловат, отдава един киловат, или по-точно 950вата."
    Къде изгуби 50 вата по пътя? В какво са се превърнали?
  • 25 ar146ts

    10 0 Отговор
    Има едно нещо ,което се казва ЕНЕРГИЯ.Няма как с 200W мощност да отопляваш 15 м3,ако ще и златен да е радиатора и правен на МАРС по космически технологии .
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Бай Иван

    13 0 Отговор
    И язе съм тъй...вкарам 200гр. маастика и съм раат! Ни жена ми требе ни радиатор!
  • 28 Емил

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "Кроми":

    Май ти си проспал часовете по физика?! Колко от излъчената енергия от един отоплителен уред е топлина (инфрачервен спектър)? Това, че превръща 98% от ел. енегията в електромагнитни вълни не значи, че повечето е "топлина"! МНОГО СТЕ УМНИ, А МА НЕДОГЛЕЖДАТЕ!
  • 29 Счупиха природните закони

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    Май всички сме спали в часовете по физика щом не можем да си обясним това: "Възможно е получаване на повече топлинна енергия от един ват ел. енергия!"

    Ще бъдеш ли така добър да ни обясниш какво сме проспали и как можем от един електрически нагревател да получим повече от един ват топлинна енергия, при използване на един вата електрическа енергия? Това противоречи на закона за запазване на енергията, но сигурно и някоя част от него сме проспали.

    Коментиран от #32, #33

  • 30 гост

    4 1 Отговор
    Пише че харчи 200 вата , значи топли за 200 мата или по-малко.Не благодаря.Духалка за 20 бева харчи 2000 вата и топли за 2000 вата.
  • 31 хаха

    1 12 Отговор
    Слънцето как от 1 ват произвежда 100 вата? А?
  • 32 Емил

    2 5 Отговор

    До коментар #29 от "Счупиха природните закони":

    Топлинната енергия е само част от спектъра (инфрачервената), която излъчва един нагревател. Примерно, светенето на нагревателя (това, което виждаш червено) не топли! Има още доста излъчвания на електромагнитни вълни, които не се виждат, но пак не топлят. Ако графена превръща 100% от ел. енергията в инфрачервени лъчи - това е вече постижение! (Изобщо не отварям дума за това, че реотана е реактивен консуматор и не може да ползва голяма част от хармониците на променливия ток, въпреки, че електромерът ги отчита!)

    Коментиран от #35

  • 33 Готин ама не съвсем

    14 2 Отговор

    До коментар #29 от "Счупиха природните закони":

    От един ват енергия се получава един ват!!!!!!!!!!!!!!
    При климатиците и при хладилниците има прав и обратен цикъл на Карно! В климатика вкарваш един киловат и получаваш примерно 4-5 киловата. Зависи от коефициента на преобразуване! Може и два, може и повече от пет. Тука вече играе роля качеството на климатика. Но това не значи, че сме направили перпетум мобиле! Та, климатика има външно тяло. Допълнителните киловати се вземат ОТ ВЪНШНАТА ОКОЛНА СРЕДА! Защото в него влиза въздух с температура примерно 15 градуса, а излиза от него с температура 5 градуса! Сиреч, сме откраднали едни 10 градуса от външния въздух и умножено по количеството преминал и допълнително охладен въздух, получаваме допълнителната мощност от климатика. На същия принцип са и термо помпите. Като там топлината може да идва от охлаждането на външен въздух, или от подземна вода или от солена вода вкарана в оборот и поемаща температура, сиреч енергия от земните недра!
    Нещо допълнително за обяснение? Може барем едно мерси да кажете!

    Коментиран от #34

  • 34 Чукча писател, не читател

    1 4 Отговор

    До коментар #33 от "Готин ама не съвсем":

    Конкретно зададеният въпрос беше : " как можем от ЕДИН ЕЛЕКТРИЧЕСКИ НАГРЕВАТЕЛ да получим ПОВЕЧЕ ОТ ЕДИН ват топлинна енергия, при използване на един вата електрическа енергия?" Обяснението ти е за термопомпа, а не за нагревател. Нищо различно от това, което съм написал още в пост 14.

    Коментиран от #36

  • 35 Счупиха природните закони

    6 1 Отговор

    До коментар #32 от "Емил":

    И защо реши, че всички нагреватели светят? Освен това, в какво се превръща видимата светлина след като бъде погълната? Изненадаа - в топлинна енергия. Реотанът е напълно активен товар и няма реактивна съставка. Електромерите на жилищата НЕ отчитат реактивната съставка частните клиенти не трябва да се съобразяват с фактора на мощността. Електромагнитните излъчвания са под 1% от потребената мощност. Затова навсякъде се казва, че реотана има КПД над 99%
  • 36 Готин ама не съвсем

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Чукча писател, не читател":

    Добре. От един ват енергия вкарана в нагревател, получаваме един ват енергия. Можем единствено да извадим загубите от този един ват и да получим примерно 0,9 вата! Всичко останало е бош лаф!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Я. Петров

    1 0 Отговор
    100W ако ползваш медни страници е още по ок. Не ги гася.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 въпросче

    1 2 Отговор
    А цената му каква ще е? Да не се окаже, че ще си избие парите от икономията след 10-тата година ако не е сдал багажа дотогава, извънгаранционно разбира се....
  • 43 12345

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "Vw beetle":

    Нямаш си идея колко се излагаш. Уред който консумира 200 вата не може да създаде повече от 200 вата топлина. Това първо. Второ - климатика не създава топлината - той я мести от вън - затова има външно тяло умнико. Енергията която климатика потребява е за транспортиране на топлината отвън/вътре. Според теб ако външната температура е нула Келвина климатика пак ще топли така ли?

    Коментиран от #47

  • 44 Onq s konq

    4 1 Отговор
    Когато в коментарите има мекерета не завършили средно образование, а пишат по теми където е добре да са имали по физика поне добър (4) става смешно
  • 45 Иван

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "Счупиха природните закони":

    По-добре кажи, че смяташ, че е вероятно да е маркетингов трик и спри, че инак доста смешно е български цървули да се присмиват на държава с една от най-високите приозводителности в света и то не коя да е ами Швейцариия. Направо си е плачевно само факта така както сме в нашето положение в БГ да намираме кусури на швейцарците.....
  • 46 Шаран БГ

    3 2 Отговор
    За кои ли балъци е предназначена тази статия ? 2,61 х2.62 килия от затворнически карцер х Н=2,2....= 15 куб.метра.И после.... "харчи 200 Вт", за какво време ?? За минута, за час, за денонощие, за две ?? И за тези 30 години трябва ли да го изключвам някога ?Много весело писание, както съм натъпкал печката, ей сега хуквам да си купувам швейцарски радиатор. Нещо с промоцийка, на изплащане без оскъпяване ..... ??
  • 47 Само минавам

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "12345":

    На -273,15 гардуса целзий няма да има кого да стопли!
  • 48 висок

    2 0 Отговор
    Пичове, помислете, ходили сте на даскало! Ако графеновия радиатор превръща тока в тясна лента инфрачервено излъчване..... става. От 20 г съм си направил отопление от стари печки ЕЛВА с кварцовите пръчки. Направил съм последователна схема от нагревателите и при консумация на 400W отоплявам голяма стая. Само в абсолютна тъмнина се вижда как пръчките са тъмно вишнев цвят! На 2-3 м от нагревателите топлината я усещаш в костите си като от камина с жар.
  • 49 Гост

    3 1 Отговор
    15 куб метра е 6 квадратни....това за циганските коптори ли е разработено? за външните кенефи?
  • 50 123

    3 2 Отговор
    От къде идва енергията на този радиатор че отоплява 20 пъти по- ефективно от електрически? Всеки отоплителен уред работещ с реотан отдава толкова топлина колкото ел. енергия консумира независимо от формата му - конвектор, духалка, радиатор.
  • 51 незнайко

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Счупиха природните закони":

    Асно е написано 15 кубически метра ! Това е помещение 2.5/2.5/2.5 метра се топли с 200 вата . За хол с размери 3.5/5.5/2.5 което е 48 кебически метра ще се необходими 3+ такива нагревателя или 600+вата, което не е много по малко от другите електрически отоплители !!!
  • 52 стоян

    4 0 Отговор
    Сигурно е нагревател с инфрачервено излъчване на вълни които не познаваме Защото на новите нагреватели вместо кантал използват графит А графена се произвежда от графит - от който се произвеждат и изкуствени диаманти
  • 53 Влади

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Vw beetle":

    Много ме “кефят” такива хора. Неграмотни, но със самочувствие, че и обиждат...
  • 54 Асо

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Vw beetle":

    Неграмотник си!
  • 55 Реотанчо

    2 0 Отговор
    Разликата между реотанната, кварцовата, карбоновата и т.н. електронагревателни печки е в % трансформираната електрическа енергия в инфрачервена светлина. Най-ефективната дължина на инфрачервена светлина е от нагрято тяло при 220°С. Няма значение какво е нагрятото тяло. И да няма утечки в други неефективни честоти и разни индуктивни загуби. Харесва ми че е нагревателен филм от графен и няма никакви индуктивности. Графенът е алтропна форма на въглерода и изглежда като пчелна пита. Не съм съгласен: с 90°С и с цената. Ако е графен ще е стотици пъти по-скъпо. ТОВА Е ФАЛШИВА НОВИНА или невярна реклама!