Last news in Fakti

28 Февруари, 2019 17:26 10 488 27

Продажбите на аудиокасети са скочили двойно

  • аудиокасета-
  • продажби

Звукозаписната индустрия отчита главоломен скок в търсенето на популярните някога аудиокасети. Ако през 2017-а продажбите на музика на такива архивни носители са отбелязали ръст с 30%, миналата година скокът е бил цели 125%.

През 2018 г. във Великобритания са купени над 50 000 албума на касета - абсолютен рекорд за последните 15 години. На фона на 83-те милиона, продадени през 1989 г., това е нищо, но когато практически всички суперзвезди от Ариана Гранде до новите пънк рок групи издават музика на лента, може да се говори за истински носталгичен бум, смятат от бранша.

Според експерти меломаните са привлечени от музикалния ритуал, който съпътства слушането на касета. Магнитната лента има ограничен живот и за разлика от цифровите формати рано или късно губи свойствата си. Съвременното поколение не изпитва физическо усещане от музиката, а касетите са като живи същества.

По-цинично настроените обаче смятат "завръщането" на аудиокасетата за най-обикновен маркетингов трик. Според тях романтиката и физическият контакт с носителя не могат да компенсират недостатъци като нуждата от пренавиване и ниското качество на звука, а аудиокасетите, които сега се продавали като топъл хляб, неминуемо щели да събират прах като някакъв исторически артефакт или аксесоар, а не медия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванов

    14 36 Отговор
    Абе бегай мани се с тези касети, вече има радио Енерджи!!!

    Коментиран от #2

  • 2 Ломбев

    38 8 Отговор

    До коментар #1 от "Иванов":

    Точно енерджито е "Лаксмаги Джаксмаги" - джангър , джанжър и само джангър

    Коментиран от #3

  • 3 Иванов

    6 18 Отговор

    До коментар #2 от "Ломбев":

    Е ти Шопен ли искаш или Лили Иванова? Поне няма да слушаш една песен хиляда пъти. За култура си има опера, за чалга дискотеки, всичко останало е на телефона или на флашка.

    Коментиран от #27

  • 4 набор 1989

    10 2 Отговор
    Продават ли се още системи за аудио касетки? Всичко вече иж дигитално.....не знам

    Коментиран от #12

  • 5 БЕН ГЪЗАРА

    10 11 Отговор
    МОИТЕ ГИ ХВЪРЛИ ПРЕДИ ГОДИНИ В КОНТЕИНЕРА КОМПЛЕКТ С КАСЕТОФОНЯЯ
  • 6 hmhmhm

    5 11 Отговор
    щом им се купува отживелица да купуват.
  • 7 F2O3

    10 10 Отговор
    Носталгия.На времето като деца и юноши се радвахме на някое TDK или HITCHI,а сега....носталгия.Иначе небих си купил.Всичко с времето си.
  • 8 Меломан

    24 1 Отговор
    Ще свалям стария дек от тавана! Край с музиката от ютуб.
  • 9 Julio

    19 2 Отговор
    Израстнах с плочи и касети. И когато някъде средата на 90-те се сдобих със свестна уредба и дискове, разбрах че изобщо не съм слушал музика а просто някакъв шум...
    Може би днешните хлапета намират чар в тая работа, но касетите изчезнаха във водовъртежа на историята напълно закономерно. И на никой не му се наложи да ги забранява за да изчезнат. За разлика от новите "революции" които се налагат силово. Да - за количките на батерийки става въпрос...
  • 10 софиянец

    38 3 Отговор
    Може да не повярвате, но една качествена аудио касета IVто поколение,с т.н. метална лента, просвирена от също качествен дек, ще ви извади по-естествен и натурален звук от най-напудрения FLAC, просвирен от ДАК за 1000 лв. Много малко ДАК-ове могат да се доближат до естественото звучене на аналоговия запис. Който има възможност да сравни, знае за какво говоря. Същото важи и за "древните" винилови плочи.

    Коментиран от #13, #24

  • 11 Obey the law

    3 16 Отговор
    Все още не мога да повярвам, 2019 е а все още пускат чисто нови записи на касетки.
    Хипстърска му работа
  • 12 Баш майстора

    18 2 Отговор

    До коментар #4 от "набор 1989":

    Всеки, който се е занимавал с професионални аудио записи знае на какво се записва. За набор 89 и нагоре ще кажа, че не е на флашка, или CD. А ако искаш да слушаш качествен звук и искаш да си купиш нещо ново и да е най-скъпото.... щи те оставя да са поинтересуваш сам. И да, пак няма да е с флашка или CD.
  • 13 Арменеца

    14 5 Отговор

    До коментар #10 от "софиянец":

    Абсолютно те подкрепям за това което си написал!!!Звукът от сд е супер метален и дървен,а от касета е мек и по-богат сякаш.Е има си и минуси касетата но за мен е по-добра от Сд-то.
  • 14 F2O3

    17 3 Отговор
    В аудио техника няма нищо по -красиво от чистия аналогов звук .И ако гарнираш с малко лампово звучене се получава нещо неповторимо.
  • 15 плямпала

    5 11 Отговор
    Много ги разбирате: "чист аналогов звук" и "лампово звучене". Лампата е естествен филтър и с 500-1000 часа живот, а плоча се слуша на грамофон, който не сте виждали на живо и не може, да си го позволите. Плочата се пълни с прах и на стандартен грамофон има 200 часа живот. А игличката има 1000 часа живот. Музиката не се слуша само, а и се гледа. Мога, да настроя мр3-ка , да звучи като аналогова. А който не иска да слуша шума на вентилаторите на компютър, си купува дек и върти касети.

    Коментиран от #16

  • 16 F2O3

    14 3 Отговор

    До коментар #15 от "плямпала":

    Занимавам се с аудио от 1987г.Много се радвам,че ме светна за плочите.Предполагам,че това са някакви черни дискове по които стържат някакви игли.Сега сериозно що се отнася това за лампите и mp3-те направо счупи тъпомера.
  • 17 Yamaha M1

    14 3 Отговор
    Запис от CD на касетка TDK Metal или Sony,Maxell,подсилено с Equaliser.Нищо в момента не може да изкара по добър звук! Който се сеща,знае за какво става въпрос.
  • 18 F2O3

    11 2 Отговор
    TDK си беше класика в жанра онези времена.Когато дойдоха "илиенските" времена всичко отиде някак си по дяволите .
  • 19 BatkoPsihopatko

    5 8 Отговор
    Лудити хипстъри всякакви. Очаквам и пишещите механични машини да вдигнат продажбите.
  • 20 който е обикалял корекомите знае

    21 2 Отговор
    Дек AIWA AD-F660,усилвател PIONEER SA-8800,тонколони PIONEER HPM-100,аудиопроцесор PIONEER RG-2.Повярвайте,Н-Я-М-А Т-А-К-Ъ-В З-В-У-К!!!!!!!!!!!!!!!!Н-Я-М-А!!!!!!!!!Тази комбинация от машини ми я подсказа един приятел на баща ми,който беше по онова време радист по корабите и на всичкото отгоре заклет радиолюбител.Имаше точно такава събрана система у тях. Препоръчана му е от някакъв инженер японец.Невероятен звук!Не знам как да го опиша точно,слушал съм много скъпи системи,но този звук някак си е жив.Не се възприема само като слухово усещане,човек го усеща и с тялото си.Цялата стая се изпълва със звук...кадифено мек и в същото време кристално чист.Басът е невероятно мощен,отчетлив и бърз.Просто кара земята да трепери,но по някакъв красив начин и то дори при най-ниски нива-около 2-3 вата.В същото време е абсолютно балансиран с другия честотен спектър.Аналоговият звук не може да бъде победен като звук!Пробвал съм какви ли не CD плеъри,но освен оперативното удобство,повече нищо положително не се получи.
  • 21 Николай

    14 2 Отговор
    В момента четири фирми разработват нови модели ролкови магнетофони. Едната е Ревокс. Защо ли? Родените след 89 та няма да разберат. Пък ние ще си купим, въпреки, че цените почват от около 10000 евро.
  • 22 незнайко

    10 2 Отговор
    Това не е само носталгия а и по ДЪЛГОВЕЧНИЯ носител. Вече го доказаха. Самолетните черни кутии все още са с магнитни ленти !!! При съвременната техника качеството на записа върху магнитна лента е изключително високо и човешкото ухо не го различава !!! Може да се възродят и нови модели видеомагнетофони !!!
  • 23 F2O3

    8 2 Отговор
    Към 20,21и22-много стойностно от Ваша страна.Хубаво е,че все още има хора,които я разбират тази техника.Експериментирал съм доста.По-горе съм го казал.
  • 24 нАКа 47

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "софиянец":

    Като изключим винила, общо-взето си надрънкал пълни тъпотии.
  • 25 Мда

    1 0 Отговор
    А пък аз продадох 36 касетки по 2.50 лв . Останаха ми 24
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Иванов

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Иванов":

    А ти си ТЪП!