21 Януари, 2020 13:59 3 306 12

Нов метод за добив на кислород на Луната

  • луна-
  • реголит-
  • кислород

Колонизацията на най-близките космически тела е една от най-важните задачи пред съвременната космонавтика, но това изисква постоянни доставки на кислород от Земята, което е трудно и скъпо. Ето защо учените постоянно търсят алтернативни методи за производството на въздуха, необходим за живота в извънземни екосистеми.

Европейската космическа агенция твърди, че е открила ефективен способ за добив на кислород за бъдещите колонизатори на Луната. Той ще се произвежда от лунния прах (реголит), който се състои от 40-45% кислород.

Нов метод за добив на кислород на Луната

Методът е относително прост. Реголитът се смесва с разтопен калциев хлорид (CaCl2), след което се нагрява до 950°C и се подлага на електрическо напрежение. Процесът на електролиза на разтопените соли е съпроводен от отделянето на кислород.

Реакцията е доста ефективна - от 3 тона лунен прах се получава 1 тон кислород. Той е годен както за дишане, така и за производството на ракетно гориво. Остатъчният продукт са метални сплави, които могат да се използват за строителството на лунни станции.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кълвач

    27 7 Отговор
    Хе, хе , то било проста работа! Утре започваме.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Боцо

    31 3 Отговор
    В България от кислород се прави лунен прах, а от метални сплави-скрап.Нека Боко да е с вас!
  • 4 Пандо

    12 4 Отговор
    са остава д а кажат отде се взема CaCl2

    Коментиран от #5

  • 5 Госあ

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Пандо":

    От земята примерно. Зависи каква е стехиометрията на реакцията. Но след като съобщават за този метод, явно е възможно
  • 6 Асан

    11 7 Отговор
    Халоооо, космическата агенцияяяя. А оправете всичко в всички държави на Земята па тогава погледнете към Луната на.
  • 7 Балкан Боклук

    9 1 Отговор
    Вземете ме с вас бе - пърдя на поразия та ще дишате по-чист въздух от софиянци!
  • 8 Метода за ...

    5 3 Отговор
    Само дано за достигане на 950°С не са необходими дърва за огрев или ел.ток от атомен реактор. По икономочно ще е засаждане на "амазонска джунгла".
  • 9 оня с коня

    8 3 Отговор
    Отсега кроят планове как да бастисат Лунната природа,а неминуемо ще почват и да горят Отпадъци,щото там няма кой да им държи сметка.
  • 10 ссс

    3 2 Отговор
    Те първо да кацнат на Луната, да изградят бази, а после да мислят дали ще доставят кислород или ще произвеждат. На МКС като оцляват с филтри да не би да са станали маймуни? Все още няма кораб, който да кацне сигурно и надеждно на Луната, камо ли на Марс. А за разходите за подобни мисии въобще не става дума кой ще ги плаща и каква им е целта. Да, хубаво е да има развитие и цел, но вместо да се работи за енергийна обезпеченост на Земята, за пречистване на въздух и вода, за пълен рециклируем цикъл на стоките те гледат към небето и обясняват, че това било важно. Ама през последните 100г. индустриализацията е пагубна за планетата, ако продължи в същия дух децата ни ще съществуват в токсична среда и действително няма да имат съществен избор, защо трябва да се стига дотам? Защото някой е решил да дава милиарди за Космоса, но не и за чиста енергия без отработени газове ли? Когато виждаш, че действието убива планетата защо не спираш каквато и да е цената, а продължаваш въпреки разума?
  • 11 ддд

    2 0 Отговор
    За зареждането на една ракета са необходими към 10 тона втечнен кислород, разбра се условно казано според размера на ракетата, та това означава минимум 30 тона лунен прах и отделно още стотици килограми катализатор, които трябва да бъдат премъкнати и рафинерията да се захранва с тях, после да бъдат изхвърлени. Ами метан? Той е повече отколкото кислорода при зареждането. Откъд ще го получат на Луната? А защо не се направят присто едни цистерни с гориво в околоземна орбита и те да бъдат зареждани от автономни кораби? На Земята има кислород и метан в изобилие и то много евтин. На Луната е смислено да се генерира кислород само за животоподдържащи системи, които да гарантират оцеляване дори и при липса на пречистване или повреда в системата за съхранение на кислорода. Някак си по-лесно е да се доставят 5 тона кислород в резервар отколкото да се достави 100тона оборудване за рафинерия и машини за транспорт на рудата, топлинен генератор и строителна техника.
  • 12 хаха

    0 0 Отговор
    Няма нищо невъзможно! Въпросът е на каква цена. Колко енергия ще е неоходима за производството му и от къде ще дойде? Трябва да стоварят атомен реактор!