Last news in Fakti

29 Март, 2019 10:03 5 228 6

Царевица лекува драскотините по боята

  • nanomer-
  • боя-
  • лак-
  • самовъзстановяване

Леките повърхностни драскотини по автомобила не са болка за умиране, но дразнят. Решението обикновено е полиране, но често и то не върши работа. Едно ново покритие от Германия обещава лесно лечение за плитки наранявания по боята с помощта на... сешоар.

Екип от учени от Института за нови материали "Лайбниц" и Университета в Саарланд изобретиха лак за автомобилни каросерии и други лъскави повърхности, който се самовъзстановява. Веднага трябва да се уточни, че лечението е ефективно само при драскотини с дълбочина до 20 микрона, така че материалът не е панацея срещу вандали.

Nanomer съдържа "нанесен върху полиротаксан циклодекстрин, който запълва празнината в боята, образувана от драскотината. В съчетание с хетеро полисилоксани и неорганични наночастици при температура 80 градуса започва самовъзстановяване".

Казано на прост език, немските учени са разработили материал с мрежеста структура на базата на царевично нишесте, чиито молекули са нанизани на полимерни вериги като халки на корниз с ограничителни тапи отстрани, но могат да се движат по него при определени условия. Резултатът е гъвкава и еластична мрежа, чиито частици стават подвижни при нагряване и запълват празнините сами.

Самовъзстановяването започва при 80 °C, но пълният ефект става видим след 1 минута на 100 °C. Такава температура трудно може да се достигне с домашен сешоар, но не е проблем за специализирани уреди. Nanomer ще бъде демонстриран на Международното изложение за промишлени технологии в Хановер от 1 до 5 април.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шефа

    18 2 Отговор
    Овалвате в царевично брашно и панирате !
  • 2 сектант

    14 4 Отговор
    и един приятел беше с новата х6 ама я одрах с ключ - после ми стана виновно и реших да я закарам в една нива с кукуруз малко да се оправи - като цяло има лек напредък след като я покарах 20 30 декара навътре

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Хамав

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "сектант":

    ти ако я покараш в тази нива ще я довършиш тотално откъм боя.Листата на царевицата режат като с нож и шкурка.Сопри се малко и не преувеличавай....

    Коментиран от #5

  • 4 годечанин

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "сектант":

    е па пробаи така да си пастираш дрьстеро може и да светне ,шматкаааа .
  • 5 Иван

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Хамав":

    Айде бе ... Наистина ли мислиш така?
  • 6 Селяндур

    0 0 Отговор
    Сейте кукуруз!🌽