Last news in Fakti

2 Май, 2012 11:37 1 502 1

Facebook набира донори на органи

  • органи-
  • трансплантации-
  • бъбрек-
  • facebook
Facebook набира донори на органи - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Социалните мрежи явно могат да спасяват човешки живот. Историята на Майкъл Шелинг от Сан Диего (САЩ) го доказва. Уморен от продължително чакане за трансплантация на бъбрек, 50-годишният консултант в продажбата на видео игри решил да поеме нещата в свои ръце.

Преди около три месеца мъжът създал страница във Facebook, за да открие съвместим с тялото си бъбрек. Днес донор е намерен и текат медицински изследвания преди важната операция, пише Ройтерс.

Това са точно историите, които Facebook би искал да се случват по-често. Изпълнителният директор на корпорацията Марк Зукърбърг вече призова потребителите (около 900 милиона души) да споделят с всички, ако могат да бъдат донори на органи.

В интервю за телевизия АВС той обяви очакването си социалната мрежа да повиши ангажираността на хората към сериозния проблем с присаждането на донори.

Само в САЩ за бъбрек чакат 92 102 нуждаещи се, но за година се правят средно около 28 500 трансплантации. На всеки четири часа в страната умира човек, чакащ да животоспасяващата операция. Веднъж попаднеш ли в списъка на чакащите, може да минат години.

Ето защо  Facebook се надява да помогне в решаването на кризата с органи.  Мисли се за разработване на специално приложение към статуса на потребителите, което ще показва техния„донорски статус“.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 rumen

    0 0 Отговор
    как мога да стана донор на черен дроб