Last news in Fakti

8 Май, 2019 15:16 2 664 10

60% ръст в продажбите на хибриди у нас

  • електромобил-
  • хибрид-
  • продажби-
  • статистика

България е сред 28-те членки на ЕС, в които има регистриран ръст в продажбите на хибридни автомобили, показват данни от анализ на Евростат и Асоциацията на производителите на автомобили (АСЕА) за 2018 г., цитирани от БТА. През миналата година у нас са били купени около 2 100 автомобила с алтернативно задвижване срещу 1 300 през 2017 г., което е увеличение с почти 60 на сто, показва статистиката на АСЕА. Като цяло

в ЕС са продадени около 2 милиона леки коли, класифицирани като електромобили или хибриди

В България по последни данни се движат около 800 изцяло електрически коли и над 2 000 хибрида. В момента на пазара у нас 18 различни марки предлагат автомобили с алтернативно задвижване, като цените им варират между 60 000 и 80 000 лева. Освен високата цена, главната спирачка за развитието на този "транспорт на бъдещето" у нас е липсата на достатъчно зарядни станции и бонуси и отстъпки, предлагани при покупката на електромобил в развитите европейски страни.

България изостава от водещите европейски държави

в активното развитие на електроразпределителната инфраструктура, което трябва да обезпечи изграждането на национална мрежа от зарядни електростанции с достатъчна мощност. За това ще са нужни целеви инвестиции в електроразпределителните мрежи в продължение най-малко на 5-7 години за минималното разгръщане на зарядни станции с висока мощност в страната.

Едно от малкото предимства, които ползват собствениците на електромобили и хибриди у нас, са освобождаването им от общински данък за превозни средства и безплатното паркиране в големите градове.

През миналата година в държавите-членки на ЕС са регистрирани 262 млн. нови автомобила. Около 2 милиона или по-малко от 1% от тях са класифицирани като електромобили или хибриди. За сравнение 58 на сто от продадените в ЕС автомобили са били с бензинов двигател, 36 % - дизелов, а останалите са били с алтернативно задвижване, отчита статистиката.

Според последни актуални данни на АСЕА най-висок дял в продажбата на електромобили и хибриди през миналата година е регистриран в Литва и Латвия.

В Литва ръстът е от 225%

или 2 494 продадени автомобила с алтернативно задвижване срещу 767 през 2017 г., а в Латвия - 102% (824 срещу 408).
Значително увеличение в продажбата на електромобили и хибриди отчитат и в две от съседките ни. В Румъния ръстът е близо 80 на сто (3 237 през 2017 г. срещу 5 809 през 2018-а), а в Гърция - над 70% (4 980 срещу 2 906).

Очаква се през 2020 г. в ЕС да има мрежа от

най-малко 800 000 зарядни станции

за коли на ток срещу 20 000 в момента. За изграждането ѝ са предвидени близо €10 млрд., които ще бъдат инвестирани в европейска инфраструктура за зареждане на коли с ток вместо с дизел и бензин.

През следващите 10 години се очаква стремителен ръст в продажбите на електрическите превозни средства в Европа. До 2030 г. водещите индустриални държави на континента и по света ще прекратят вътрешните продажби на автомобили на въглеродни горива, а броят на автомобилите с ДВГ в експлоатация бързо ще намалява.

Масовото навлизане на електромобили в Европейския съюз, което се очаква през следващите 5 години, ще доведе до

силно поевтиняване на транспортните услуги и строителството

и ще стимулира появата на нови технологии, производства и професии, показват анализите на експерти.

Според тях държавите-членки на ЕС, които не успеят да вървят в крак с новите технологии и с тяхното информационно и инфраструктурно обезпечаване, ще търпят значителни търговски загуби и ще са подложени на санкции както заради използването на бензинов и дизелов транспорт, така и заради недостатъчен капацитет на националните мрежи от зарядни станции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    11 12 Отговор
    скоро като излезе Дъстър хибрид, мисля да клъвна натам. Очаква се с един резервоар да изкарва 3000 км
  • 2 Meganoob BG

    23 3 Отговор
    Хибриди, защото някои хора не знаят какво да си правят парите. А заедно с това и ръст в продажбата на кибрити, защото повечето хора още се топлят на дърва.
  • 3 иванчо

    4 9 Отговор
    който гласува за бсп по един хибрид бонус
  • 4 ВСЕКИ ПЪТ КОГАТО ЛЪСКАТЕ БАСТУНА

    6 8 Отговор
    ЗАДЕЛЯЙТЕ ПО 2 ЛВ-ПИША ВИ ОТ ЯХТАТА МИ..
  • 5 икарус

    7 4 Отговор
    Каквато и кола на ток да си купа , нафта пак ше краднем.
  • 6 ауьяоож

    9 6 Отговор
    Хм, излиза, че хибридите по принцип са много хубави, но без "бонуси и отстъпки" са непродаваеми. Но да повторим - чудесни са и са "транспорта на бъдещето". Да ви ... и бъдещето, да ви ...! Същата недоклатена история, както и при пълните електрички.
  • 7 Тони

    17 4 Отговор
    Toyota Auris Hybrid 2018, 1.8 бензин, карам с 90 km/h и ми показва 6.7 разход на гориво, a 2.0 TDI Golf 7 - 4.6 разход. Пикам ти на хибрида човек!
  • 8 лучший в мире продавец автомобилей

    5 2 Отговор
    Мечти,мечтииии......
  • 9 Driving pleasure

    9 2 Отговор
    Лани продадооме 1 - таз година 6! Важно е да преизпълним плана в проценти ;)
  • 10 999

    9 2 Отговор
    ужас,след 4-5 год хибрида е на половин цена а после е 500ев и по малко.а батриите са скъпи....