Last news in Fakti

16 Май, 2012 12:02 2 468 0

Бронежилетка с климатик

  • бронежилетка-
  • климатик-
  • empa

Швейцарската компания Empa, специализирана в разработката на нови материали и тъкани, представи бронежилетка с вградена климатична инсталация. Изобретението ще позволи на полицаи, военни и охранители да се чувстват комфортно и в безопасност дори в най-разтапящите горещини.

Бронежилетката на Empa разполага с подплънки, пълни с вода. Тя се изпарява през специална мембрана и държи хладно на носещия. Допълнителен вентилатор се грижи за циркулацията на въздуха под жилетката.

Инженерите на Empa са срещнали трудности с вграждането на вентилаторчето. Съществуващите модели се оказали с недостатъчна мощност и трябвало да проектират изцяло нов, а кевларът в желитките наложил разработката на специален метод за запояване с диодни лазери за запазване на гъвкавостта на материала.

Бронежилетките са от ключово значение за предпазване на живота, но затрудняват естественото регулиране на телесната температура до опасни граници. Носещите често сравняват усещането със сауна.

Бронежилетката с климатик вече е тествана в реални условия. Контролна група от полицаи в Цюрих са я изпробвали и са дали изключително висока оценка на качествата й.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА