28 Ноември, 2019 12:21 8 926 20

NGVA: Бъдещето е TIR-ове на метан

  • метан-
  • камиони
NGVA: Бъдещето е TIR-ове на метан - 1

Броят на автомобилите на природен газ, които се движат по европейските пътища, надхвърля 1,4 милиона, отчита последният доклад на Асоциацията за превозни средства с природен и биогаз (NGVA Europe) за 2019-та година. Зарядната инфраструктура е добре развита и поддържа мрежа от 3665 горивни станции за сгъстен природен газ и 214 бензиностанции за втечнен природен газ. Както автопаркът, така и мрежата от станции постоянно се разширяват в цяла Европа, посочват още от асоциацията.

Компресиран или втечнен (CNG или LNG), природният газ е основно метан, който все повече се произвежда от възобновяеми източници, под формата на биометан и синтетичен природен газ. Природният и възобновяем метан може да се смесва без ограничение, като по този начин се осъществява постепенно и гъвкаво преминаване към въглероден неутралитет, т.е. към нулеви емисии на въглероден диоксид. Това означава, че CNG и LNG технологиите могат да намалят емисиите на парникови газове с до 95%, което представлява важен актив за околна среда и индустрията, изчисляват създателите на доклада.

"Природният газ, използван като транспортно гориво, допринася за комфорта на водача и маршрута с по-ниски нива на шум до 50% по-малко в сравнение с дизела. В същото време транспортните средства на природен газ са достъпни решения не само за лични автомобили, но и за товарния транспорт", коментира Андреа Герини, генерален секретар на NGVA Europe.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 куку руку ку

    16 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "преминаване към въглероден неутралитет, т.е. към нулеви емисии на въглероден диоксид."
    Е ТЕ ТОВА няма как да се получи, защото и при най-доброто изгаряне на метан СН4, се отделят 2 молекули вода и една молекула въглероден двуокис, или диоксид (както е по-известен откак се погейчи светът).

    Коментиран от #4

  • 2 Петър

    3 21 Отговор
    И как по-точно ще изкачи даден баир ,натоварен с какво ли не? С метан не могат да отлепят коли като фиат панда с тегло под тон,а тировете не ги виждам. Чудят се какво да измислят да спрат дизелите и двигателите с вътрешно горене и накрая да трябва да се купят към 1/2 милиарда коли ,които да са електрички ( ще измислят колко е вреден и метанът, не се съмнявайте в това). Само дето с тия електрички ще ни трябват още 2 теца като козлодуй,за да ги зареждаме и освен това ще трябва да спираме постоянно,защото батериите едни 500 км не издържат.

    Коментиран от #3, #5, #6, #11, #14

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гост

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "куку руку ку":

    Синтетичния метан се произвежда именно от въглероден двуокис от атмосферата и вода разложена чрез електролиза , като се заменят двата атома кислород с четири атома водород !! Което може да стане и с ток от ВЕИ , така че екологичната страна е измислена !!! Обаче цената естествено е три четири ПЪТИ по-висока от природния газ и с тока който е нужен , ако се ползва за директно зареждане в електромобил ще минеш 5-6 ПЪТИ по-голямо разстояние и то на много по-ниска цена , без да говорим за всички други неразрешими проблеми на изкопаемото двг !! Тоест няма да я бъде със синтетичния , но докато има евтин естествен ще може да замени петрола в преходния период !!

    Коментиран от #13

  • 5 гост

    29 1 Отговор

    До коментар #2 от "Петър":

    В момента дори в България се движат няколкостотин тира на метан , при това фабрични , а не преправяни !! И за твое съжаление с нищо не са по-лоши от дизеловите кюмбета !!

    Коментиран от #7

  • 6 Миризлив пор

    23 2 Отговор

    До коментар #2 от "Петър":

    Ей хора спрете с тези градски легенди за "умирането на двигателя" когато мине на газ или на метан. Вярно е, когато се ползваха изпарители за карбураторни двигатели всеки въртеше крановете да му харчи по-малко а ако и центровката на запалването не беше наред и тази кола вече умираше. Във момента при съвременните двигатели и инжекциони дизел на метан или пропан-бутан дори има и по-висок въртящ момент от този на нормалния дизел. Вземете малко се пообразовайте и тогава пишете.
  • 7 Цеко сифоня

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Не му се сърди на Пешо. Той не е виновен че пандичката му не може да избута селския баир.
    По темата - До сега съм виждал само камиони IVECO на метан. Двигателите са бензинови, дават много тиха работа. С едно зареждане и с до 20 тона товар, пробега е 800 км. В баир си вървят наравно с другите. Основния проблем са ниско разположените бутилки. Дори и по западноевропейските пътища има вероятност да измааш нещо от долу.

    Коментиран от #9

  • 8 Алфа Ромео

    11 1 Отговор
    Не че се фукам но писах преди време че може би трябва да се развиват двигателите на пропан-бутан и метан, според мен са по-еко от електричките.
  • 9 гост

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Цеко сифоня":

    Метановите бутилки са безшевни , тоест без заварки , издуват се под налягане от една цяла заготовка и са със дебелина на стените над 16 мм !! Тоест са най-здравата част от целия камион , ако ги удариш е по-вероятно да се спука шасито или закрепващите скоби , отколкото бутилката ! И влекачи на метан предлагат и МАН и Скания и други , просто на Ивеко са най-евтини и затова в България са най-купувани естествено !
  • 10 Скания

    20 0 Отговор
    Вече 3 месеца я карам, 410коня оригинал метан. Страхотен камион, тих, удобен и най-важното икономичен, 28кг метан на 100км среден разход пълен-пълен, 38тона тотал. Дизел феновете могат да почват с плюенето😋😋😋
  • 11 Иван

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Петър":

    Ти карал ли си камион на метан?Щото аз да и да ти кажа , върви много добре и по баирите се справя .Все пак зависи и от обема на двигателя. Зареждането учудващо за България е добре има почти навсякъде метан станции.Проблема ,че разликата в цената е доста голяма. Пробега тепърва ще го увеличават , но за България 500 км са си добре.
  • 12 7695

    8 1 Отговор
    Всъщност от техническо-практична гледна точка не е баш като "няма да я бъде тая". Синтезирането и нагнетяването на метан може да става когато има слънце и вятър, а когато няма - да го пускаш от хранилището. В такъв случай, прословутите "средно производство и потреблемие" на теб и Електрика вече започват да имат смисъл. А не е маловажно, че един метарен резервоар е несравнимо по-прост, евтин и рецеклируем от всякакви батерии и няма нужда от нито от редки метали, нито от сложни електроники за управление. Тъй като обаче болшинството народ е технически неграмотен, в това число и политиците, нямам съмнение, че изборът на "технология на бъдещето" зависи от всичко друго, но не и от технически и прагматически съображения.
  • 13 куку руку ку

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Нещо бъркаш понятията. Метанът е най-лесно произведимият газ, просто ти трябва био маса и гниене. Виж, водород да отделиш е друга бира. И водород не се отделя от вода, защото връзката водород- кислород е много здрава и трябва огромно количество енергия за да се разцепи молекулата на водата. Виж, връзка водород- въглерод е много по-слаба и затова е по-рентабилно да се добива водород от метан (а не обратно- метан от водород).
    Както казах за производството на метан, изкопай дупка, сложи зелена трева вътре, херметизирай я, а после акай в дупката и... метанът е готов. Само не акай ако пиеш антибиотици, че ще падне рЕзко производството на метан.
  • 14 куку руку ку

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Петър":

    Метанът е единственото гориво, което може директно да замени дизелът. Запалва се като нафтата, при впръскване при високо налягане. Докато при пропан-бутанът трябва да има и дизелово гориво за запалване на сместа, т.е. газова уредба за LPG се прави 40% дизел, 60% пропан-бутан. А с метан... просто 100% метан и дизелът си работи.

    Коментиран от #15

  • 15 Бай Онзи

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "куку руку ку":

    Нещо си се объркал! Метана е най-устойчивото на детонация гориво, така че без искра няма как да стане. Мисля, около 120 му беше октановото число.

    Коментиран от #16

  • 16 куку руку ку

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Бай Онзи":

    KAжи тогава как се движат старите съчленени Икаруси на метан, сложили са им запалителни свещи? ВзЕми се поразрови кое гориво, какво може да замени директно и какво става ако ги объркаш!

    Коментиран от #17, #18

  • 17 Миризлив пор

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "куку руку ку":

    Пак се започна със споровете. Всеки е прав за себе си НО има в предвид различни видове двигатели. При "старите икаруси" се ползваше стария двигател, дизеловата помпа се "законтря" двигателя да работи на празен ход слага се дроселова клапа и се поставя редуктор (изпарител) като за карбураторен двигател. Палиш на нафта, газта тръгва и прави гориво-въздушната смес НО си пръска по малко дизел който пали сместа. Ако трябва да се сложат свещи вече трябва да падне степента на сгъстяване (обикновено се сменят буталата) и от там пада мощността. После вместо редуктора се слагат дюзи и т.н. и вече кога двигателя е проектиран да работи на газ.... тук вече не знам може и да има свещи.
  • 18 Бай Онзи

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "куку руку ку":

    Махат се ГНП, дюзи и се слагат свещи, разпределител, дросел, намаля се комресията,но явно, понятие си нямаш от ДВГ. Поздрави!

    Коментиран от #19

  • 19 стоян

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Бай Онзи":

    До 18 ком -Да има такива двигатели произведени тук-дизелов Перкинс -монтираха им свещи и дистрибутор за мотокари но с пропан бутан
  • 20 Скромен

    0 0 Отговор
    Двигателите, работещи с метан са: 9-литров, с мощност 340 к.с. и 13-литров, с мощност 410 к.с. Те предлагат същата динамика като дизеловите двигатели с подобна мощност. Могат да се захранват със сгъстен природен газ (СПГ/CNG) или с втечнен природен газ (ВПГ/LNG).

    Камионите, захранвани с ВПГ изминават повече километри с едно зареждане, отколкото тези, работещи със СПГ, но пък станциите за зареждане със СПГ са много повече от тези с ВПГ.