Last news in Fakti

27 Декември, 2019 10:59 8 103 41

Последната снимка на Opportunity от Марс

  • марс-
  • opportunity-
  • марсоход-
  • снимка
Последната снимка на Opportunity от Марс - 1

При изучаването на планетите на Слънчевата система голяма роля се отдава на автоматичните механизми, пътуващи по повърхността и предаващи безценни визуални данни, които позволяват създаването на база за по-нататъшна работа.

Едно от тези устройства е марсоходът Opportunity, който демонстрира чудесна устойчивост, но "загина" в пясъчна буря. През цялото това време устройството непрекъснато се движи по Марс, излъчвайки така необходими на учените снимки на Земята. Opportunity се захранва от слънчевата енергия и точно преди мисията му да завърши преждевременно в марсианската прашна буря на 10 юни 2018 г. устройството изпрати последната си снимка.

Последната снимка на Opportunity от Марс

Експертите от НАСА интегрираха всички изображения в един панорамен изглед. При гледане на единично изображение се вижда, че някои снимки са оцветени, а някои са направени в черно и бяло, което показва липса на енергия в устройството. Учени от НАСА са открили възможността и описват панорамно изображение, посочвайки конкретни обекти от географията на Марс.

По-специално, в централната част на снимката е показан ръбът на кратера Endeavour, простиращ се в далечината. От лявата страна на марсохода са разположени геоложки находища, които сега се изучават от астрофизиците. Също така на снимката можете да видите Долината на постоянството, която до момента е неизследвана.

Изображенията, предадени непосредствено преди смъртта на Opportunity, могат да предоставят безценна информация за бъдещите колонизатори на червената планета, които в далечното бъдеще ще могат да открият древния марсоход.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    35 20 Отговор
    Това са го снимали на ларгото пред ЦУМ.

    Коментиран от #3

  • 2 Голям Слон

    44 38 Отговор
    На мен и до ден днешен ми е странно как човечеството може да изпраща марсоходи, луноходи и какви ли не летящи джаджи с послания, а не може да проучи дъното на окената. Или пък да направи средство, различно от батискаф, което да пренася един екипаж хора (колкото атомна подводница да кажем).. То е ясно, че на Луната американци не са стъпвали. Честно казано и сега ми е малко спорно :-)

    Коментиран от #4, #7, #16, #29, #36

  • 3 ШопЕн

    8 7 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    По-скоро в Сердика ..
  • 4 Наблюдаващ

    31 13 Отговор

    До коментар #2 от "Голям Слон":

    Пропуснал си доста уроци по физика , Слоне !

    Коментиран от #6

  • 5 676

    35 13 Отговор
    Това е Перник след управлението на ГЕРБ!
  • 6 Голям Слон

    37 12 Отговор

    До коментар #4 от "Наблюдаващ":

    Напротив! Бях отличен ученик. Просто трудно се събирам в рамката на учителите и останалите "отлични" ученици, които освен написаното в учебниците, нищо друго не четяха. Изглежда и ти не си даваш сметка, че много от нещата изобщо не са такива, каквито ни ги представят. Всичко ясно го знаем. Всичко неясно е БОГ.. Няма значение! Нашата планета не успяхме да изучим, но отдавна гледаме отвъд нашата галактика и се правим, че я разбираме.. Весели празници!

    Коментиран от #17

  • 7 Да си знаеш

    24 31 Отговор

    До коментар #2 от "Голям Слон":

    Виж това,че си невежа и неможеш да си обясниш нещо,незначи,че е невъзможно.Океаните не се проучват,защото към тях няма такъв интерес какъвто има към космоса.В космическите изследвания се влагат десетки милиарди всяка година.В океаните нищо подобно.Ако се влагаше и там,щяха да се разработят технологии досега най-вероятно.Колкото тая глупост дето си написал за Луната,дори незнам с каква връзка я казвам,ама то е ЯСНО ,че си куха лейка.

    Коментиран от #8, #9, #11, #12, #33

  • 8 Голям Слон

    22 15 Отговор

    До коментар #7 от "Да си знаеш":

    Аха, разбрах. Знам си, че съм доста над останалите. Но със сигурност съм и доста под някои други капацитети, които нямат обяснение, защо до марианската падина се спускаме с батискаф, а не с подводница. И че всички отговори за Земята се крият там :-) Нищо, свикнал съм да бъде презиран, защото съм извън матрицата. А онова за Луната неслучайно го казах. Само явни капацитети, като теб, не успяха да ме разберат. Изглежда, защото са концентрирани върху незначителните неща, отколкото върху важните. Нещо много специфично за определено съсловие в България. Масово, за съжаление.

    Коментиран от #10, #13, #15

  • 9 676

    37 15 Отговор

    До коментар #7 от "Да си знаеш":

    „Извърших огромна измама на американската общественост, която сега ще разясня, включваща правителството на САЩ и НАСА, а именно, че кацанията на Луната са фалшифицирани и аз бях този, който засне фалшификациите“, признава Стенли Кубрик.
    Нищо не твърдя аз!
  • 10 Никой

    15 6 Отговор

    До коментар #8 от "Голям Слон":

    Както изследването на космоса, така и изследването на дълбините са еднакво важни. Има хиляди умни хора работещи и в двете сфери, откъдето са излезли много от технологиите, които използваме сега. Като не можеш да допринесеш с нищо поне не се заяждай с глупави теории. Има редица технически причини направата на скафандър за открития космос да е по-лесно от такъв за работа при стотици бара налягане.

    Коментиран от #21

  • 11 онзи

    3 8 Отговор

    До коментар #7 от "Да си знаеш":

    Правен си с грешната страна на дедувя не Слона!
  • 12 Байчо

    7 7 Отговор

    До коментар #7 от "Да си знаеш":

    Да бе защо да има нещо ценно на дъното на океана ;)) там не може да има ценни метали и нефт или газ, то дъното е дъно нали ;)
  • 13 ссссс

    17 19 Отговор

    До коментар #8 от "Голям Слон":

    Незнам кой те презира и кой не,ама ти не си извън матрицата,а си направо в матрицата.Първото,което е за Лунните мисии няма нито едно достоверно доказателство,което да сочи,че са били фалшифицирани.Не ми се занимава да разтягам лукуми сега по тая тема,но фалшифицирането е абсолютно невъзможен сценарии,особено по това време и едно такова нещо ще излезе 3 пъти по-скъпо от колкото самите мисии ! Колкото до спускането до дъното на Марианската падина."Батискаф" е също вид подводница,а ако знаеш кое и как работи,няма да задаваш глупави въпроси и да се мислиш,че специален случай и някой дето бил аут от матрицата !

    Коментиран от #14, #22

  • 14 Хеви метъл

    11 9 Отговор

    До коментар #13 от "ссссс":

    Не си хаби енергията!Слона е меломан,аудиофил който чува звуци,недостъпни за простосмъртните.
  • 15 Чичо Тони

    10 6 Отговор

    До коментар #8 от "Голям Слон":

    Ами то батискафа е вид подводница. Или бъркам нещо? Не вярвам да е самолет.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Абе ей

    10 7 Отговор

    До коментар #6 от "Голям Слон":

    Слонче , не зле човек да се съмнява , но когато го прави е добре да търси доказателства за или против . Това става с четене , което твърдиш , че не ти е чуждо . Руснаците не се съмняват за стъпването на луната , защото са го заснели , но за да знаеш това трябва първо да е публикувано , а после и прочетено . А за Бог , това е много по-ясно , той е в нас , не в космоса !
  • 18 Електрошок

    15 6 Отговор
    Интервюто на Кубрик е очевидна фалшификация!Даже демонстрациите на генератори на енергия от вакуума в тубата са по-реалистични!И дъщеря му,и бившата му съпруга отричат той да е способен на такова нещо!Потомците на изобретателя на чушкопека не мож ги излъга!Те знаят всичко-и за плоската земя,и за кухата земя,и за безкрайната енергия от вакуума,и за"откритията"на Тесла.Чалгата не е само в музиката,тя е и в науката!
  • 19 Васил

    3 6 Отговор
    Също като от Перник да не би сондата да е кацнала на язовир Студена?
  • 20 ха ха хахаха

    11 8 Отговор
    Тук някакъв набожен сектант с име "Голям слон" тръгнал да ни обяснява,че кацанията на Луната били фалшиви,защото Кубрик режисъорчето така бил казал.Е да с това сериозно доказателство,което си дал неможем да спорим.ха ха хаха
  • 21 ха ха хахаха

    10 9 Отговор

    До коментар #10 от "Никой":

    Какво се опитваш да разсъждаваш ?! Мълчи си по-добре.Има десетки причини поради която космоса е много по-интересна сфера в която да се инвестират пари и да се изучава от колкото това да се прави в океаните.Океаните са картографирани на 95% и не будят чак такъв интерес какъвто ти се иска да е.Държавите отделят милиарди и проценти от икономиката за изследване на космоса поради ред причини.Най-малкото там има неограничени възможности за откриване на нови неща и то неща които могат да ни помогнат за развитието и разбиране на всичко което ни интерсува.Океаните са много по-негостоприемна среда за хората от колкото космоса,а и там освен ресурси,неможеш да намериш нищо друго ! Тук таме може и да намериш нещо от историята,но само до там.Това ще са много похарчени пари за изследване на нещо,което вече имаме някаква идея какво ще представлява !
  • 22 Наблюдаващ

    1 10 Отговор

    До коментар #13 от "ссссс":

    Подготвен си за спор само със слон и то от зоопарка .

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 сссс

    7 2 Отговор

    До коментар #22 от "Наблюдаващ":

    Сериозно ли то беше най-умного неще с което можеше да ми отговориш бе аутист ?
  • 25 Голям Слон

    12 9 Отговор
    Част от драскащите не правят разлика между батискаф и подводница. Което си е за тяхна сметка. Но където глупостта е образец, разумът е безумие.

    Коментиран от #30

  • 26 мани мани

    9 4 Отговор
    тези снимки казват само едно: "тъпи човеци, внимавайте планетката ви да не стане ей такава!"

    Коментиран от #27

  • 27 ссссс

    5 8 Отговор

    До коментар #26 от "мани мани":

    Глупости,това няма как да стане.Такъв процес като този дето се е случил с Марс ,отнема милиони години,Хората нищо ще сме причината за подобно нещо,нито ще сме живи,за да станем свидетели на това.
  • 28 1111

    2 7 Отговор
    Е как древния марсоход ве? Мъск планира да изпрати цукало на Марс още 2021 г.!
  • 29 злобар

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Голям Слон":

    Човече каква е ползата от изучаването на океанското дъно като там се плава било с подводници или батискафи . Не можеш кьорава магистрала да построиш .
  • 30 эпсилон

    8 6 Отговор

    До коментар #25 от "Голям Слон":

    Не им се ядосвай. Повечето пишещи във "Факти" имат някакви комплекси и си ги избиват тук. Чети и ще видиш, че щом се появи някаква тема и веднага лъсват всички диагнози от учебниците по клинична психиатрия. Колкото да проучването на океаните и моретата на планетата земя си прав, че не се хвърлят толкова сили за изучаването им, колкото се хвърлят за изучаването на космоса. Това обаче е измамно усещане, защото почти всяка държава, която има излаз на море или иокеан има морски или океанографски институт със съответния научен персонал. Те работят като пчелички и никой не чува за тях. Има си специализирани издания за областта. не така е с космоса. Малко са страните, които имат финансовия и научен потенциал да изследват космишчески обекти. На пръв поглед тези изследвания са само губещи финансово и полза имат единствено учените. на практика обаче, не е така. Не споменавам военните аспекти на техническия прогрес в тази област. Добивът на изключително редки метали, извършване на дейности, невъзможни при условията на земята, пранове по усвояване и колонизация. Много скоро държавите с възможности във тази област ще започнат да имат юридически и не дай боже военни проблеми при усвояването на луната и космоса като цяло. Не напразно САЩ и РФ, Китай вече имат род войска - космически сили. Индия и още няколко държави просто не дават гласност, и те имат претенции в тази област.
  • 31 дивака

    0 2 Отговор
    но тук ще може да се живее..........
  • 32 ИвайлоФ

    2 2 Отговор
    Мяза ни на разклона за нашето село, гугъл-ърт
  • 33 Домакин

    1 4 Отговор

    До коментар #7 от "Да си знаеш":

    Не знам той дали е невеж, но ти определено си! В изречението ти: " Виж това,че си невежа и неможеш да си обясниш нещо,незначи,че е невъзможно." , имаш две съществени граматически грещки. Запетайката в началото не се слага пред "че", а пред "това че"! Не можеш и не знаеш не се пишат слято!
    После си писал и "незнам" ... Та, да даваш компетентно мнение по космически въпроси, е малко смешно.

    Коментиран от #35

  • 34 АналоГовнет

    4 1 Отговор
    създаванвто на колонии на Луната и Марс увеличава с пъти шанса на човечеството да съществува и след 1000 години , изследването на морското дъно едва ли . Освен това , че дупки като Марианската падина не са достатъчно добре изследвани , съвсем не означава че морското дъно не е изследвано добре , все пак основната му част е много по-лесно достъпна . Дори и да има нещо полезно на тази дълбочина , то със сигурност ще бъде някакъв организъм , който ще ни помогне да колонизираме космоса . Преди няколко години китайците и японците картографираха луната , облитайки я от много малка височина , релефът заснет от тях и този , който е заснет от мисиите АПОЛО съвпада на 100% , а не е било възможно НАСА да разполага с толкова подробни картогравски материали през 1969-та . За мен това е абсолютно доказателство за това че хора са били на Луната и нито един контра аргумент не издържа на критика.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Даскала

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "Голям Слон":

    Вместо да пишеш тъпотии, си намери работа и изкарай пари за по-сериозна оптична апаратуа. Може пък да видиш някои любопитни неща оставени по Лунната повърхност от мисиите Аполо. И едно малко жокерче - ако беше наистина много разсъждаващ, щеше сам да си се досетил какво щяха да направят великият СССР и при най-малкото съмнение, че чичо Сам е изфабрикувал кацането на Луната - щяха да ги разкостят! Идея си нямаш какво е за един Вожд на народите да сведе глава и да каже пред всички: "Да, американците бяха първи..."
    Щото те нямат спътници, нямат радари, нямат изтребители, достигащи ниска орбита по онова време (МИГ 25 с таван почти 38 километра!), ами те чакат тебе да се пръкнеш и да им разясниш нещата кой къде кацал и къде не! Хах!
  • 37 незнайко

    2 5 Отговор
    Защо продължават да ни ЛЪЖАТ !!! Нямал енергия затова снимал черно бяло !!! Когато имаше пълната енергия къде са снимките ???

    Коментиран от #38

  • 38 Писна ми от тролове

    6 3 Отговор

    До коментар #37 от "незнайко":

    Можеш да проследиш в снимки буквално целия път на марсохода.Кой беше ти,че някой да тр лъже,незнам.
  • 39 Гошо

    2 0 Отговор
    От коментарите е очевадно, че русофилнята пак простее...
  • 40 Ясен

    0 1 Отговор
    Тва е снимано в яз. Студена бре.......не на Марс :)
  • 41 е6226

    0 0 Отговор
    Тая снимка е правена в Гренландия 🇬🇱 там си е направо марсиански пейзаж.