Last news in Fakti

4 Януари, 2020 11:30 6 157 26

Windows 10 е номер 1 за 2019-а

  • windows-
  • microsoft
Windows 10 е номер 1 за 2019-а - 1

Windows 10 - операционната система, която Microsoft официално стартира в средата на 2015-та, стана платформа номер едно за настолни компютри през 2019-та, след като успя да изпревари своя предшественик Windows 7.

Статистиката, предоставена анализатора NetMarketShare, осигурява по-подробен поглед върху представянето на водещите операционни система за изминалата година.

Windows 10 е номер 1 за 2019-а


Windows 10 е започнал годината с 40.90% пазарен дял, преди да падне до 40.30% през следващия месец. До края на годината обаче операционната система е отбелязала ръст от близо 14%, завършвайки 2019-а с личен рекорд от 54.62%.

Windows 7, от друга страна, е губил пазарен дял през цялата година, очевидно заради наближаващия край на поддръжката на софтуера, насрочен за 14 януари. Операционната система е работила на 37,19% от устройствата по целия свят преди 12 месеца и след това постепенно е спаднала до пазарен дял от 26,64% през декември. С оставането на по-малко от две седмици до края на жизнения цикъл е много вероятно резултата на Windows 7 да продължи да намалява.

Излишно е да се казва, че останалите операционни системи изостават и не представляват заплаха за доминацията на Windows 10. Например Windows 8.1 работи само на 3,63% от устройствата в световен мащаб, докато macOS 10.14 има пазарен дял от 3,50%.

Windows 10 несъмнено ще продължи да расте през 2020-а, не само защото това е най-новата версия на Windows, но и поради смъртта на Windows 7. Microsoft ще пусне и две актуализации за водещата си операционна система тази година, първата от които вече е финализирана и се очаква да стане достъпна за първата вълна от производствени устройства през април или май.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Значи Байо

    28 4 Отговор
    Лапкането край няма, корпорациите доказаха, че са най-голямата мафия.
  • 2 наивник Тъпанарий

    11 7 Отговор
    Ще има ли милост за смартфоните с
    Windows 10?
  • 3 Мариа

    1 14 Отговор
    Вы только посмотрите какие красивые и привлекательные девчонки --> getbadgirl. com
  • 4 8001

    15 12 Отговор
    Бил Гейтс , най благородният милиардер.Раздаде безплатно Уиндоус 10
    на почти 90% потребители.
  • 5 ЧИТАТЕЛ

    1 7 Отговор
    от 14 януари УОНДОУС 7 МЪРТЪВ ЛИ Е ще го има ли

    Коментиран от #11

  • 6 Ал та фанах Атаопънах

    20 8 Отговор
    Не знам какви ги плещят, новият компютър го купих с Уиндоус 10 и вървеше по-лошо от старият ми, забавяше нормални неща като да ми показва снимки и клипове, а най-лошото че крашваше по време на задължителни ъпдейтове. Добре че го махнах и си върнах Уиндоус 7, от тогава работи като часовник.

    Коментиран от #19

  • 7 назад сте

    3 28 Отговор
    С Мак ОС съм и ви си смея. По-стабилна операционна система не съм виждал. Перфектно се интегрира с телефона ми и служебния компютър. Всяко съобщение, смс, и имейл ги получавам къдет съм, всичко се сихнронизира. Системата е безброй пити по-стабилна от Линукс, онова има проблеми с драйвери, а Мак-а е железо!

    Коментиран от #8

  • 8 Питанка

    14 3 Отговор

    До коментар #7 от "назад сте":

    Що, кое от това не го може уиндовс?

    Коментиран от #10

  • 9 onq s konq

    17 3 Отговор
    В съзнанието на Хората битува схващането,че пиенето на кафе с много Захар е Просташко.Та вица от соца:Поръва си в Кафенето някакъв клиент кафе и Сарвитьорката го пита с колко захар го иска,а той се провиква гордо:"С 3 лъжички захар - така,както го пие др.Т.Живков!Някой нещо да каже от присъстващите?"...Следва пълна тишина:)Казвам го това по повод,че откак се помня съм си на "ХР" -така както и др.ПУТИН/имаше преди дни такова инфо/.Някой нещо да каже?!
  • 10 казвам ви

    2 10 Отговор

    До коментар #8 от "Питанка":

    Да не се рестартира, когато реши да си сваля ъптейди. Да не блокира. Колко често трябва да си рестартираш компа, щото аз моя никога. Като ти звънят по телефона излиза ли ти на десктопа, а смс-сите? Свалените файлове виждаш ли ги и на телефона? А разните задачки и бележки синхронизират ли се, известията излизат ли ти навсякъде. Твоя комп генерира ли ти нова, случайна парола за всеки акаунт, който си правиш по сайтовете и после да ти я помни на всяко устройство, което ползваш. Нямам една-с-една еднаква парола. Твоя комп дали е модел 2012, а да работи днес по-добре от всички пластмасови уиндоус щайги? Просто софтуера е правен за този хардуер. Не може да сравняваш Дачия с Мерцедес.

    Коментиран от #12, #17

  • 11 Готин

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "ЧИТАТЕЛ":

    Всичко ДОБРО от Microsoft вече е мъртво! Мъкааааа, мъка! Тези със семиците, дори със спряна поддръжка няма да минат на десетка , макар цената да е 14$!!!
  • 12 Готин

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "казвам ви":

    Казвам ти!
    Най-голямата грешка на Microsoft е, че се опитва да прилича на Macintosh!!! Мака е за хора с обикновенни изисквания, който искат лесно и бързо без да мислят, но за професионалиста е безсмислен труден за работа Гъдел. Същата работа е и iPhone. Демек: Голяма работа Съм, ама нищо не разбирам!

    Коментиран от #13

  • 13 дилетанти

    3 9 Отговор

    До коментар #12 от "Готин":

    Глупости, Макът е за професионалисти. Той е Юникс, разбираш ли, от него произлиза Линукс. На Уиндоус имате един Дос, а за сериозна работа ви трябва да добавите среда, подобна на Линукс.
    За професионалистите изборът се свижда до Мак и Линукс, но за второто трябва да отделяш супер много време да го поддържаш да работи въобще, да си трошиш главата с драйвери, докато при Мака всичко работи!

    Коментиран от #14

  • 14 Да да

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "дилетанти":

    Така беше и едно време. Москвичи караха само професионални монтьори. Тоест всичко, което е скапано ,те прави професионалист. То по уиндолс работят само аматьори,нали? А по Андроид са даже дилетатнти! А Мерцедеса дали върви добре като Рено с 1,5 ТДИ или Айфоня е с по-хубавия дисплей на Самсунг?
  • 15 некойси

    2 2 Отговор
    Да, де ама по какви критерии е №1? Щото ако е само на брой инсталирани компютри не е фактор.
  • 16 Blackthorn

    7 2 Отговор
    Аз пък съм за Линукс, а ако ще е Уиндоус, то да е ХР!
  • 17 Питанка

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "казвам ви":

    Еми то те пита дали да се рестартира, като не искаш недей. Вин 10 не забива поне аз за 2 години не ми е забивало. Като ми звънят по телефона за какво ми е на компа безсмислица иначе може да се направи, някоя друга безсмислица искаш ли?
  • 18 догкойна

    5 2 Отговор
    На мен Windows 10 както и Android на Гугъл изобщо не ми харесват. От Windows-ите до сега стария спрян XP, сегашните 7 и 8.1 са най-добри.
  • 19 само да кажа

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ал та фанах Атаопънах":

    че с удоволствие го изтрих и си качих 7-цата
  • 20 БирникЪ

    3 0 Отговор
    Отдавна се отказах от "прозорците". Установих, че всичките версии имат едно общо "качество" - не е ясно дали ще "забие", а кога.
    А, и още нещо - всичките версии при работа на компа трупат огромно количество регистри, "мъртви" файлове, ненужни или с нулева дължина такива, което в един момент започва да тормози системата. Който не вярва - да си пусне System Mechanic" (или подобна програма) и ще види трагичния резултат.
  • 21 5454

    1 2 Отговор
    E защо Windows,а не някой руски софтуеър ?!
  • 22 123

    2 0 Отговор
    На Windows 10 не могат да се спират ъпдейтите, a те правят компютъра по-бавен. Като инсталирам windows веднага спирам ъпдейтите. Докато работи седмицата ще съм с нея.
  • 23 несъгласен

    4 0 Отговор
    1) да - на най-много ПОТРЕБИТЕЛСКИ машини е. Със сървърите, където са големите отговорности, положението е точно обратното. Чудно защо ли. Същото е положението и с IoT, същото и с мобилните операционни системи. Пак чудно защо ли.

    2) Колко от вас са чели EULA при инсталирането на Windows10? Нито един - просто който ви го е инсталирал е цъкнал yes и толкова. Причината за узаконеното присъствие на толкова много телеметрия и вградени шпиониращи вас функции в Windows е едно изречение в това EULA, което казва, че с цъкането на yes вие се съгласявате вашите данни да са собственост и на microsoft. GDPR? Както каза Сноудън за тия, дето имаха акъл да слушат: нямате лично пространство. Нека перефразирам - с масовия хардуер, с масовия софтуер и дресирани с вменяваната на масата хора пасивна робска настройка на съзнанието няма как да имате лично пространство. Този шпионаж е опасен не само защото ви шпионира вас лично. Той е опасен, защото позволява на определени организации да ни анализират, претеглят, манипулират и транжират на обществено ниво. Нека го кажа по начин по който дори и най-отнесените от СМИ-пропагандата да няма как да кажете "Не знаехме": като допринасяте с действието и бездействието си за благополучните операции на посочените три-четирибуквени организации да шпионират вас, вие предавате не само себе си, а и всички - в това число вашите собствени деца - и ги обричате на обсебване и геноцид по схеми като Ран-ът и подобни. Който не вярва да провери стат
  • 24 несъгласен

    2 0 Отговор
    Който не вярва да провери статистиките на населението ни, които се очаква да излезнат скоро. Емиграция? Не. Бягството във все по-откачащата поредна римска империя (ЕС/САЩ) не е решение, а скачане в устата на вълка.
    Образовайте се колкото се може по-добре на тема информационна сигурност. Накарайте децата си да се образоват и да ви настроят компютъра(лаптопа), смартфона (таблета), телевизора, рутера така че да не може да ви шпионира и да праща данните ви на когото си поиска когато си поиска. Или поискайте доверен специалист да свърши това за вас. Не се залепяйте за операционна система: Windows10, MacOS, IOS са с вградени шпиониращи вас функции и телеметрия. Струва си да се научиш на нещо ново, стига то да те пази.
  • 25 несъгласен

    2 1 Отговор
    3) Windows би ви трябвал непременно само за няколко неща: autocad, Adobe CC, някои редки и специфични MS Office приложения, игри, които все още не са пуснати за операционни системи с отворен код или не вървят добре под него. За всичко останало имате интерес да обмислите най-малкото използването на някоя от многото вече операционни системи със свободен и отворен код. Да, точно ГНУ/линуксите имам впредвид. Те отдавна са добри и като работен плот, а колкото до драйверите - да вече почти за всичко си има драйвери. Колкото за малкото хардуер за който няма - ами за мене това означава, че не искат парите ми.

    Навремето ни се виждаше преувеличение философията на хора като Ричард Столман, обаче днес нещата се затягат с такава степен, че всички, дето са над чалга/сериали ниво на съзнанието имате пряк интерес да се образовате на тема информационна сигурност. Не преувеличавам, напротив, смекчавам. И не, да се образовате и смените навиците си, операционната система и др. няма да спре на 100% всичкия шпионаж. Целта не е това. Целта е да падне под сегашното критично ниво.
  • 26 Boxer 3

    1 0 Отговор
    Оригинално лаптопа, който ползвам 12та година беше с Виста.
    Скоро след това му инсталирах ХР, докато не го спряха. Добре, минах на 7, до сега.
    Писна ми от техните шмекерлъци!!!
    Минавам на Линукс!
    Поздрави!