Last news in Fakti

17 Януари, 2020 16:18 43 276 253

Шоково поскъпване на тока за електромобили

  • електромобил-
  • зарядна станция-
  • цена

Една от най-големите вериги зарядни станции в Европа Ionity обяви, че променя правилата за ползване на терминалите и тарифите си. Собствениците на електромобили вече няма да плащат еднократна такса за зареждане, която в момента е €1, а за количество електроенергия по €0.79 на киловатчас. С прехода към новата методика зареждането на Nissan Leaf, например, ще струва повече от пълненето на резервоара на бензинов Volkswagen Golf.

Ionity е създадена от BMW Group, Daimler, Ford Motor и Volkswagen Group, а малко по-късно към проекта се присъединява и Hyundai. В момента това е една от най-бързо развиващите се вериги със зарядни станции в 20 държави. Тази година броят им ще нарасне до 400.

След въвеждането на новия ценоразпис зареждането на Nissan Leaf с 62-киловатчасова батерия ще излиза на собственика €49. За същата сума може да се напълни 35-литровият резервоар на Golf с 1.4-литров бензинов двигател. Японският електромобил обаче може да измине само 385 км с едно зареждане, докато обсегът на "фолксвагена" е почти 600 км.

От Ionity коментират, че новата система за ценообразуване е "по-прозрачна" и "икономически жизнеспособна". Представители на веригата напомнят също, че предлагат на клиентите си абонаментна услуга, която предоставя преференциални условия за зареждане.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Точно

    168 22 Отговор
    И вижте пак, кой ще спечели от това! Киловат час на Ионити е 0,79 евро!!!!!! Аааааа, зарядните на Тесла 0,25 евро на Киловат час! 3 пъти по-евтино на Тесла! А, защо купуват Тесла тези хора, не мога да разбера! Немските производители, сами се гърмят в краката!
    https://www.teslarati.com/tesla-superchargers-3x-cheaper-vs-ionity/

    Коментиран от #11, #22, #65

  • 2 Ивайло

    202 47 Отговор
    Ами да - тоя ток от какво се произвежда??? Нали от същите изкопаеми горива в ТЕЦ-овете, срещу които реват екоджендърите!!! Да не идва ей така от въздуха??? Който потребява, плаща за съответното количество - пазарен принцип!!!

    Коментиран от #92, #188, #218, #226

  • 3 законите на електрото

    130 7 Отговор
    Cлeд въвeждaнeтo нa нoвия цeнoрaзпиc ...........


    Само това ще напиша: 😂

    Коментиран от #73

  • 4 Иванчо

    193 26 Отговор
    А не бе, тока ще бъде безплатен и електричките ще се кефят за сметка на останалите ! И обяда ще бъде супер безплатен - вино и кебапчета. Ама друг път.
  • 5 Гост

    186 9 Отговор
    Айде честито!
  • 6 Еее

    215 20 Отговор
    Удариха секирата на електричките.

    Коментиран от #43, #78

  • 7 законите на електрото

    148 16 Отговор
    Забравих да допълня: Най-готино ще е с "абонаментната услуга" за да си зареждаш еФФтинки киловати. За бавно стоплящите - караш, не караш - пак плащаш. 😂😂😂

    Коментиран от #79

  • 8 Стадо човешко

    208 10 Отговор
    После кажете, че не е всичко за пари. Нищо няма значение, само парите.

    Коментиран от #207

  • 9 Българина

    216 31 Отговор
    Показаха си рогата. Усещам че вторичен пазар за ел коли ще има колкото за телефони на старо....... Разберете че няма начин ел коли нито да са по евтини за експлоатация нито по екологични заради батерията. Една технология измества друга но крайния резултат като замърсяване и използване на ресурси е същия и нараства дори!

    Коментиран от #20

  • 10 мислещ

    126 25 Отговор
    Хехе, кой ли можеше да предположи... Очевидно, не и джендърите с електрички.

    Коментиран от #29

  • 11 Алфа Вълкът

    95 29 Отговор

    До коментар #1 от "Точно":

    Тя затова, теслата е по $ 1млрд вътрешно всяка година и да не мислиш, че ще ги оставят да продават тока си тук за €0.25? Нали тоя ток трябва да го вземат/купят от някъде и дори да си го произвеждат сами, ще има регулация и ще ги задължат да го продават около средната цена в ЕС.

    Коментиран от #30

  • 12 Jack Bauer

    102 10 Отговор
    И с тази цена на горивото-ток електричките ще станат масови и на цена като бензин/дизеловите коли. Разбира се тогава няма да има безплатна зелена/синя зона, данъка и винетките ще са като на всички останали. А за нас няма да има никакво значение дали караме на бензин, дизел, ток, метан, водород или пропан-бутан.

    Коментиран от #15

  • 13 Ахахахаха

    41 65 Отговор
    Какво си показаха незнам! Само виждам увеличение на продажбите на Тесла! 3 пъти по-ниска цена! Колко ли европейски коли, ще се продадат така?
  • 14 Българина

    113 40 Отговор
    А сега си представи че си купуваш ел кола на старо, и пробега е на половина! Да ами ти зареждаш пак за същите пари до горе!!!! Сиреч кола на старо ще харчи двойно на новата ел кола!?!? Кое му е екологичното или икономичното. Сиреч бедните хем ще карат стари коли хем ще плащат двойно на километър! При двг такива простотии няма

    Коментиран от #16, #17, #85

  • 15 мислещ

    81 20 Отговор

    До коментар #12 от "Jack Bauer":

    Точно. Нито "горивото" ще е по-евтино, нито ще има други преференции, но за сметка на това поддръжката ще е мноооого по-скъпа с тия батерии.

    И, разбира се, също така няма (И не е) да е по-"еко". Нито батериите са еко, на този етап и производството на тока преобладаващо никак не е.

    То което е истински изгодно или еко, никога не се допуска да стане масово. Поне не и без да му намерят цаката така че да лапат и да ни цакат достатъчно.
  • 16 Глупости

    61 38 Отговор

    До коментар #14 от "Българина":

    Не ти изразходва двойно! Не ти зарежда пълна енергия, зарежда по-малко енергия. Мозъци.
  • 17 мислещ

    64 3 Отговор

    До коментар #14 от "Българина":

    Тук мисля, че грешиш. Като падне капацитетът на батерията, тя просто ще се зарежда по-бързо и ще изчерпи по-малко ток.
    Но това са маловажни подробности. Така или иначе ще трябва да се мисли за смяна и пак ще е много по-скъпо, отколкото с бензинова (Освен ако не е някоя VAG-бричка с TSI-ка, направена да изкара 100 000, и то със зор и огромен разход на масло от самото начало).
  • 18 pepe le pew

    75 13 Отговор
    Спирайте аецовете и тецовете, ставайте зелени и бегайте у гората.

    Коментиран от #70

  • 19 Антилон

    57 12 Отговор
    Очаквам да заведат дело срещу Тесла с обвинение за дъмпинг цени на тока и тогава сектантите ще разберат кон боб яде ли.

    Коментиран от #23

  • 20 Ивайло

    31 9 Отговор

    До коментар #9 от "Българина":

    Коментара ти е в десетката!!!
  • 21 mhm

    47 22 Отговор
    СПОКО Мъск ще им изяде главата. Не случайно от години пройзвежда соларни керемиди в сащ, сега ще пройзвежда в цял свят. Тия сами си слагат главата на цапарника...

    Коментиран от #28

  • 22 Да сметнем

    33 37 Отговор

    До коментар #1 от "Точно":

    При разход например Модел 3, 16 кВ на 100 км.
    при средна скорост, излиза 4 евро на 100 на бърза зарядна. Ми не е лошо.

    Коментиран от #24, #87, #161, #181, #182

  • 23 Хахаха

    38 23 Отговор

    До коментар #19 от "Антилон":

    Зарядните на Тесла са собствени и не могат, да ги задължат да вдигат цените.

    Коментиран от #32

  • 24 мислещ

    58 10 Отговор

    До коментар #22 от "Да сметнем":

    Е чакай, то такъв вид прецакване винаги е плавен процес, това е само началото - ясно, че няма от самото начало да уплашат джендърите, а само когато стане прекалено късно и няма избор.

    Коментиран от #27

  • 25 EEe

    34 3 Отговор
    Абонаментната услуга сваля цената от 0,79 EUR/kWh са над 60%. Явно искат хората или да им плащат абонаментче или да не зареждат на техните зарядни. Евроятно се движат в посоа да си зареждат само техните марки и да шкартират другите.
  • 26 Driving pleasure

    53 18 Отговор
    Ох на батко ватманчетата - боли ли а? :D
    айде пак дружно да обяснявате колко е евтино да си шифьор на тролейбус и как ти връща кинти :)

    Коментиран от #35, #84

  • 27 Не вярвам

    23 12 Отговор

    До коментар #24 от "мислещ":

    Тесла са зависими от продажби, момче. Ако вдигнат цените, ще загубят клиенти. Мъск знае как да продава. Той започва да печели от месечен абонамент за интернет от 10 евро. Като сметнеш по продажбите, ще видиш една добра месечна сума от абонамент.
  • 28 мислещ

    49 11 Отговор

    До коментар #21 от "mhm":

    Да, той Мъск е благотворително дружество и хич няма да вдигне цените, когато си наложи марката и бизнеса и когато електричките станат безалтернативни под натиска на еко-джендърите.

    Коментиран от #41

  • 29 Мислиш, ама грешно

    33 8 Отговор

    До коментар #10 от "мислещ":

    Защо си мислиш, че сме вярвали, че цената на зареждане без значение от зареденото количество е икономически жизнеспособен модел. Преписвачите на тази статия разбира се отново ни пързулнаха, че сесията струвала 1 евро, след като доколкото си спомням струваше 8 евро.

    Това обаче няма значение. Важното е, че винаги сме вярвали, че стогодишните които държат тези зарядни, в един момент ще вдигнат цената, защото не им е в кръвта да подаряват нещо. Те са свикнали да не смятат проценти надценка, а направо да умножават x 2, х4, х8, кой колкото е склонен да даде и чак тогава да добавят още 20%.

    Даже очаквах първо да изкупят конкуренцията, а после да вдигнат цените, но явно съм им подценил лакомията.
  • 30 Просто така си мислиш

    11 22 Отговор

    До коментар #11 от "Алфа Вълкът":

    Електроенергията е стока като всяка една и никой не може да те задължи на каква цена да я продаваш. В най-лошия случай могат да сложат някаква такса, но надали дори ще се доближи до акциза на бензина.
  • 31 На газ, и да ме хванат за финните частиц

    40 9 Отговор
    Тия ,още много малко и ще кажат,изкарвайте конете и това е. После зобта,ще фръкне и те така! На газ,е най-екологично,най- икономично! Фабрична газова на колата,е като да вземеш мома от село за жена-хем работлива,хем послушна,хем и икономична! Обаче и на тях,ще гледат да им намерят цаката!
  • 32 Антилон

    14 7 Отговор

    До коментар #23 от "Хахаха":

    С колкото и ника да пишеш се познава, защото не знаеш къде се слага зачетая, а що се отнася до дъмпинг цените, няма значение дали си държавен, частен, собствен или извънземен ако продаваш нещо под себестойността му.

    Коментиран от #33, #37, #81

  • 33 Аре бе

    15 17 Отговор

    До коментар #32 от "Антилон":

    Зачетая - какво е това? Цената на тока е по-ниска. Тесла не продава под себестойноста, а с много малка надценка! Ясно ли е?

    Коментиран от #38, #222

  • 34 Blackthorn

    11 5 Отговор
    Супер шоу Невада, е вашата награда, ооо-ааа-еее :D
  • 35 АУУУУУ

    42 9 Отговор

    До коментар #26 от "Driving pleasure":

    Не бе колега , те са ЕКОЛОЗИ ... А пък аз щот съм прос селянин си купих Каптюр дизел за 30000 лева тоест наполовина на цената електричката и за 42 евро минавам 700 километра градско. ОБАЧЕ КАТО КАРАМ КОЛАТА ГЛЕДАМ НАДОЛУ ОТ СРАМ ЗАЩОТО СЪМ С ДИЗЕЛОВ А , НЕ МОДЕН ЕЛЕКТРИЧЕСКИ .....
  • 36 Driving pleasure

    33 8 Отговор
    Електрофилчета, на другара Мъск на сперчардърит сложете ако обичте още 5 евро цента - средната цена е 0.30 евра
    И само да ви напомня, че от началото на миналата година Тесла 2 пъти вдига цените за зареждане...
  • 37 Не е

    12 7 Отговор

    До коментар #32 от "Антилон":

    Във всички държави цената на зарядните е малко по-висока от мрежовата! Малко!

    Коментиран от #40

  • 38 Антилон

    4 1 Отговор

    До коментар #33 от "Аре бе":

    *запетая
  • 39 гост

    21 17 Отговор
    Ами немци брато, после се чуди защо САЩ се пълни е електрички и хората плащат 500долара лизинг и 7 цента на зарядната, а акциите на Тесла задминаха закостенялите производители. Немците искат да кажат, че 60евро за 300км са "ок" или по 20 евро на 100км?!? Те искат да си избият инвестицията в инфтаструктура и да изплатят университета на бравнуците си за година. Пълна смешка е това. Ще си висят празни зарядните.

    Коментиран от #42

  • 40 Driving pleasure

    20 5 Отговор

    До коментар #37 от "Не е":

    Ти нящо ни занасяш... в САЩ средната цена на кВч е 12 цента, средната цена на зарядна на тесла беше 26 цента сега мисля е близо 30 цента - това не е малко това си е 2/3 горник и там

    Коментиран от #146

  • 41 Мислиш ама не

    14 26 Отговор

    До коментар #28 от "мислещ":

    Точно защото е бизнес, Тесла няма да вдигне цените, а ще ги намали. В момента ако аз си купя от магазина фотоволтаични панели, с надценка от производител, вносител, търговец на едро, търговец на дребно плюс ДДС, цената за 1кв мощност е около 800 лв. Този киловат ще произвежда около 1300 киловатчаса годишно. Ако ги сметнем по цената на която продава Тесла, това са 650 лв на година. А Тесла са производители на такива панели, за които не стига че няма да плащат ДДС, но и ще им ги приспаднат за разходи, следователно ще си ги изкарат още първата година от 25 години живот на панелите. Кое казваш му е скъпото? Ако ги сметнем по 1,50 на киловатчас както продават онези кожодери от статията, ще изкарват по 2000 лв годишно 25 години напред при вложени 800 лв. 50 000 за вложени 800! Как според тебе му се казва на това, ако не е пладнешки обир?

    Коментиран от #44, #46, #90, #171, #237

  • 42 Driving pleasure

    23 2 Отговор

    До коментар #39 от "гост":

    Айде да споделиш сега де ги тия зарядни по 7 цента да знаят хората и да одат там :)
  • 43 Каква секира бе брат

    10 22 Отговор

    До коментар #6 от "Еее":

    Каква секира са ударили на електричките? Все едно Лукойл да вдигне цената на бензина на 20 лв за литър, а shell да я свали на левче. Това означава ли, че са ударили секирата на бензиновите автомобили? Като ти е скъпо на Лукойл, зареждаш другаде и толкова. Цената на тока в момента е около 5 евроцента на едро.
  • 44 мислещ

    40 3 Отговор

    До коментар #41 от "Мислиш ама не":

    Не се излагайте, Apple и Samsung намаляват ли цената на телефоните, или напротив? Вие май сериозно вярвате в Дядо Коледа? То затова и сме на такова положение. Вярвате в политици, в телефонни мошеници, изобщо, много вярващи.

    Коментиран от #48

  • 45 До всички неразбрали

    13 16 Отговор
    Нормално е цената на бързите зарядни станции да е висока. За да могат да отговорят на високите изисквания за мощност без да натоварват преносната мрежа, тези зарядни станции складират електроенергията в батерии или суперкондензатори, а след това зареждането на електромобилите става от тях. Тези буферни батерии имат живот изразен в брой цикли, които намаляват с всяко зареждане и трябва да бъдат включени в цената. На тези зарядни станции ще зареждат само баровци, които биха разменили допълнителните 15 минути за зареждане от своето време за 40 евро повече. Останалите ще си зареждат на нормални цени за двайсетина минути вместо за пет минути.
  • 46 Измамник

    34 3 Отговор

    До коментар #41 от "Мислиш ама не":

    Тесла няма да вдигне цените, казваш. Аз съм долу под балкона ти, можеш ли да ми хвърлиш 10:хиляди лева, другата седмица ще ти върна 12 хиляди, хи хи хи

    Коментиран от #47

  • 47 мислещ

    22 2 Отговор

    До коментар #46 от "Измамник":

    Междувременно може да отскочи до мобилния си оператор да подпише поредната 2-годишна мега-хипер прИмоция; сигурен съм, че и на тях много вярва. Големите бизнесмени само за нашия интерес мислят...

    Коментиран от #50

  • 48 Мислиш ама не

    9 23 Отговор

    До коментар #44 от "мислещ":

    Пропускаш факта, че все още има собственици на Тесла които зареждат безплатно и ще зареждат до края на живота на автомобилите им. За останалите зареждането стана платено, за да може с изкараните пари да се увеличи броя на зарядните станции. Поинтересувай се колко зарядни станции има Тесла само в Европа и ги сравни с броя на тези смешници стогодишните, които всички накуп, не могат да си позволят да построят поне толкова, да не говорим за повече.

    Коментиран от #49

  • 49 мислещ

    25 2 Отговор

    До коментар #48 от "Мислиш ама не":

    Пропускам, защото е маловажно. Ти продължаваш да си гледаш само какво е положението в момента и не влагаш никаква мисъл в перспектива като всеки типичен послушен консуматор. Точно защото Тесла се превръща почти в монополист, в един момент ще се врътне кранчето жестоко.

    Коментиран от #51, #53

  • 50 Свикнал си да те лъжат

    5 17 Отговор

    До коментар #47 от "мислещ":

    Само където пропускаш момента с либерализацията на електроенергийния пазар и децентрализацията на производство на енергия. Точно обратното на телефонната мафия, които ти дават лъжливият избор между три компании, които са в заговор. Като отидеш на паркинга покрит с фотоволтаични навеси, собственика на паркинга може да ти продаде токът на каквато си иска цена, без да е зависим от монополисти, които искат да му купят стока за без пари. На това му се казва конкуренция.

    Коментиран от #52, #54

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Какъв монополист може да е Tesla?

    6 17 Отговор

    До коментар #49 от "мислещ":

    Тесла изграждат само бързи зарядни станции. Такива които нормалния шофьор ползва два-три пъти в годината, когато ходи на море или някъде надалече, където не може да му стигне пробегът на батерията с един заряд. Върни се прочети мнението за цената на бензина от един до 20 лв. Ако ти имаш избор на коя бензиностанция ще заредиш? На 20 лв? Хайде не се излагай ще идеш на най-евтината, на която можеш. Още повече, че при бензина могат да те прецакат, но ток менте няма.

    Коментиран от #55, #56, #58

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 незнайко

    29 4 Отговор
    КОЙТО СИ МИСЛЕШЕ, ЧЕ ИМА БЕЗПЛАТЕН ОБЯД СЕГА Е РАЗБРАЛ, ЧЕ ТРЯБВА ДА ГО ПЛАТИ !!! ЗАРИБЯВАНЕТО БЕШЕ НАПРАВЕНО И СПИРАНЕ НЯМА !!! СЪЩОТО Е И С ЦЕНИТЕ НА МОБИЛНИТЕ УСЛУГИ !!! ПАРИ, ПАРИ И ПАК ПАРИ Е В ГЛАВИТЕ НА МИЛИАРДЕРИТЕ !!!
  • 58 Мислещ

    14 4 Отговор

    До коментар #53 от "Какъв монополист може да е Tesla?":

    Ами нямам избор. Няма да го има и при електрото, независимо на теория как (ще) е. Защо да ти продават евтино, като ти ще купиш така или иначе (Защото няма да има бензинови в един момент?)?

    Коментиран от #59, #62

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Диамантената ръка

    18 4 Отговор
    А добър ден, почнаха изненадите...
  • 61 Госあ

    23 5 Отговор
    Мисля че е ясно на всички,че нея миксери са по мръсни дори от дизелите. Както веитата от тецовете на газ. Аз повече на нея циркове изобщо не се връзвам. Знае се,кои са истинските екологичи технологии, просто измекярите трябва да бъдат навряни,там откъдето изпълзяха и ще се оправят нещата, защото най големия екологичен проблем е консумацията. Или както пишат Гардиан,ако мислите за екологията,по добре си карайте стария автомобил !

    Коментиран от #63

  • 62 Не мислиш търговски

    3 16 Отговор

    До коментар #58 от "Мислещ":

    Ако си инвестирал в паркинг, инвестирал си да му направиш фотоволтаичен навес, за да стоят автомобилите на клиентите на сухо и на сянка, ще гледаш ли с лека ръка на съседния паркинг, който е пълен и му плащат и за зареждане и за паркинг, само защото е пуснал тока за зареждане с една стотинка по-евтино в момента? На това му се казва конкуренция, на която няма как да станеш монополист, защото всеки може да си купи фотоволтаици и никой не може да подкупи слънцето да пече само върху неговите. Освен това всеки ще може да си произведе тока и сам, ако искат да го цакат с високи цени. Тези в момента могат да си го позволят, защото са единствените, но високите цени и високата печалба ще мотивират и други да построят зарядни станции. На това му се казва бизнес мислене и бизнес логика, която очевидно не ти се отдава.

    Коментиран от #69

  • 63 На всички било станало ясно

    8 20 Отговор

    До коментар #61 от "Госあ":

    Напротив, на всички стана ясно, че се опитваш да изкараш черното бяло. Хайде да ми обясниш какво му е мръсното на един фотоволтаичен панел, който изчиства въглеродния си отпечатък дори да е произведен само и единствено с въглищна енергия още преди края на втората година, а след това повече от 20 години произвежда без никакви вредни емисии? Ами ако този същият панел е произведен с ВЕИ енергия, какво ще му е мръсното?

    Коментиран от #64

  • 64 Госあ

    18 4 Отговор

    До коментар #63 от "На всички било станало ясно":

    С тоя панел,мое да произведеш единствено чаша чай. И какво общо има самото му производство,цикъл на експлоатация и рециклиране ? Дори да се използва ядрена енергия !

    Коментиран от #71

  • 65 Бачо Киро

    25 3 Отговор

    До коментар #1 от "Точно":

    На Тесла станциите зареждат по-бавно, затова тези вдигат тарифата. Рекордът на Тесла за дистанция за 24 часа е направен със зареждане точно на тези, а не на Тесла. Крайно време е да разберете, че изкуствените подпомагания ще си дойдат на мястото и ще приключите с плюсовете. Токът не пада с дъжда от небето безплатно.

    Коментиран от #67, #68

  • 66 Баси

    27 2 Отговор
    Който не е разбрал .... това е само началото на купона ;)
  • 67 Не е точно

    6 8 Отговор

    До коментар #65 от "Бачо Киро":

    Тези зареждат до 350 кВ скорост, а на Тесла новите са до 250 кВ. Тези зареждат до 350 кВ но колите не приемат тази скорост Тайкан приема 280 кВ, а Модел 3 250 кВ. Толкова колкото са и новите зарядни, в момента е 200 кВ. Така че нищо тук не помага тази скорост.
  • 68 Дрън-дрън

    8 13 Отговор

    До коментар #65 от "Бачо Киро":

    Рекордът на Tesla беше направен на тези, защото просто няма бързи зарядни станции в Европа. Освен това, Тесла е единствения автомобил, който може да зарежда толкова бързо на тези станции. Един nissan leaf например, ще зарежда на тази 350кв станция точно толкова бързо, колкото и на някоя 50 киловатова, защото максимума с който може да зарежда е 50 киловата. Бързите зарядни станции на Тесла са 250 киловата, но дори на тях Тесла може да зарежда с максимална мощност само първите проценти, а след като зареди батерията над половината, мощността която може да поеме батерията е по-малко.

    И не знам защо упорито избягвате факта, че токът, зеленият чист ток наистина пада от небето, а не се крие под земята.
  • 69 Driving pleasure

    21 3 Отговор

    До коментар #62 от "Не мислиш търговски":

    Винаги ме усмихва това как ще си купиш фотоволтаик и "няма да те цакат"... а би ли обяснил къде ще го инсталираш тоя фотоволтаик? В къщи на покрива ? Ако въобще имаш възможност защото в градовете преобладаваща част живеят в многоетажни сгради... или пред офиса? Щото обикновено колата ти прекарва светлата част на деня, времето в което може да заредиш с фотоволтаик пред офиса, в къщи е вечер по тъмно когато тоя фотоволтаик може само да си го биеш в главата, че си потрошил пари за него...
    А и колко киловата инсталация щ ти тряба да зареждаш 60+ квч батерия?
  • 70 gorski

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "pepe le pew":

    a tam ot kade tok be.s kakvo da zarejdame i-fon4eto,a?!?
  • 71 Вземи се образовай малко

    5 21 Отговор

    До коментар #64 от "Госあ":

    Че се излагаш като дърт пенсионер, който не знае какво е киловатчас. Онези панели, които струват 800 лв, заемат 5м² (ако не знаеш това са 2м х2.5м) и произвеждат 1300 квч. Това е количество енергия с които един климатик 12-ка ще работи 70 дни на пълна мощност денонощно.

    Ако го обърнем в километри, един електромобил може да измине 9000 километра с тази енергия без да отдели грам въглероден двуокис от зареждането. Пак за сведение, едно стандартно паркомясто е 25м² и може да се покрие с пет пъти по толкова фотоволтаици. Тоест само на едно паркомясто се събират фотоволтаици които осигуряват 45 хиляди километра годишно. Умножи това по 100, за да получиш приблизителните километри от среден по големина паркинг. Чаша чай казваш, а?

    Коментиран от #72

  • 72 Госあ

    23 7 Отговор

    До коментар #71 от "Вземи се образовай малко":

    Образовах се, значи в Колорадо вадят по макс 2000kWh на година от квадратен метър,но в Мичиган по 1400. Интересно в Осло колко ще бъде. Не знам колко ще минеш с кола, на е все тая ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ ТЕЯ СОЛАРИ ОТДЕЛЯТ 50% ПОВЕЧЕ ВЪГЛЕРОДЕН ДИОКСИД ОТ АЕЦ. За какво си говорим изобщо ?!!! И цялата планета да облицоваш в соларни панели,пак няма да изкараш толкова енергия колкото от няколко АЕЦ освен това.

    Коментиран от #96

  • 73 куку руку ку

    22 2 Отговор

    До коментар #3 от "законите на електрото":

    Хвърлиха захранката и сега жънат урожая от шараните...
  • 74 Мозъци

    7 9 Отговор
    Кой зарежда на тези зарядни, мозъци? Купувачите на Ауди! Кои коли зареждат с тази скорост? Тесла си зареждат на техните, Лийф и Голф зареждат бавно и не зареждат на тези защото няма смисъл, те не приемат тази скорост. Кой зарежда там? Единствено Ауди.
  • 75 JPower

    28 4 Отговор
    В сайта е пълно с вярващи, че тесла и др. Електрички са направени не с цел печалба, а за кеф на плебея!!!! Икономически теори не ми се обясняват, но елекричката нито е еко, нито евтина, нито е ефективна!!!! Тия мечтатели с фотоволтаиците да им обясня, че не си струва да се инвестира в панели(автономна инсталация) за една къща, камо ли за заряда станция!! Единствено Ел. Колата ще има смисъл, еко и търговски, ако тока е от АЕЦ..... Обаче, в България има около 2.8 милиона регистрирани автомобила и с товарните стават около 3.63 милиона... Та, ако всеки ден се зареждат половината, т.е. 2 мил. С по 16кв ток нужен за 100 км. Пробек се получава 2 000 000х16кв. = 32 000( тридесет и две хиляди МЕГАВАТА) ¡!!?!!!!!!АЛООООО, КОЛКО РЕАКТОРА СА НИ НЕОБХОДИМИ СЕ ПИТА В ЗАДАЧАТА???!!!

    Коментиран от #98

  • 76 Plameni

    7 3 Отговор
    Както пише в статията Ionity е създадена от Mercedes ,BMW и други. За собственици на електрически автомобили Mercedes ще има карти Mercedes me Charge с които ще зареждат по 0.29 ,за другите които нямат карти цената след 31 .01 ще е 0.79 например за собствениците на Nissan Leaf.Картата е едногодишна без такса.

    Коментиран от #77

  • 77 Шараните лапнаха.Не разбрахте ли

    18 3 Отговор

    До коментар #76 от "Plameni":

    Че ще ходите пеша.С електрички ша са движат само Богоизбраните а вий ща имате даже лимит на Живота си.....
  • 78 Бургас 63 мастика странджанска падина

    19 2 Отговор

    До коментар #6 от "Еее":

    Оооо това е само началото като станат 10 пъти повече електричките в европа ще гони цената на бензина 1 квч = 1л бензин 1,35€ дано поне да изравнят пробезите.
  • 79 Вранглер рубикон 5.7 хеми малък блокСА

    14 0 Отговор

    До коментар #7 от "законите на електрото":

    И за още по бавно схващащите ако А1 купят Йониката и си на абонамент караш не каташ малко каташ много не караш много ПЛАЩАШ хахаххаах ай честито
  • 80 Никой си

    11 2 Отговор
    Е няма безплатен обяд
  • 81 перничанин

    12 1 Отговор

    До коментар #32 от "Антилон":

    Прав си колега , сигурно е норвежеца . Тоя тип страда от разслоение на личността , а и отдавна е на другия бряг и то от евтината страна.
  • 82 брей брей

    9 0 Отговор
    ти да видиш....
  • 83 Мастер

    10 0 Отговор
    Не разбрахте ли вече на велосипеди и метрото
  • 84 Тесла Х

    7 17 Отговор

    До коментар #26 от "Driving pleasure":

    Имам Тесла. Понеже е най-скъпата, тока ми на техните зарядни е БЕЗПЛАТЕН. Живея си добре:)))

    Коментиран от #89, #99

  • 85 Бах м.. му

    4 9 Отговор

    До коментар #14 от "Българина":

    Че и сума ти плюсове са ти дали. Колата изразходва двойно ток!!!! Много мозък, в тази малка страна.
  • 86 Стан

    15 0 Отговор
    Това е то пазарната икономика. Търсенето определя предлагането. Явно електричките станаха доста и решиха че е време да започнат да изкарват пари от зареждането. Скока обаче е много сериозен и очаквам да видя ответни реакции.
  • 87 Димов

    24 3 Отговор

    До коментар #22 от "Да сметнем":

    16квт/100км ама го дават при 50км/ч. Ако караш със 110км/ч го дават двоен разход ;) Ай смятай пак.
  • 88 Димов

    17 1 Отговор
    Електрика, почна се мой. Както ти го казвах многъ пъти, а ти много пъти го отричаше. Айде стой и смятай следващите години, колко криви сметки си правил.

    Коментиран от #91

  • 89 Driving pleasure

    27 2 Отговор

    До коментар #84 от "Тесла Х":

    Да платиш 100 хиляди и да се кефиш, че тока ти е безплатен... евала, тва е гениален бизнес модел :)
  • 90 Гост

    23 2 Отговор

    До коментар #41 от "Мислиш ама не":

    Цените почнаха да се вдигат, а балъците още вярват в намалянето им. Лошо, Седларов, лошо.
  • 91 Driving pleasure

    17 1 Отговор

    До коментар #88 от "Димов":

    Чакай, общините губят от данъци и паркиране, скоро и тия "екстри" ще се върнат", а държавата от акцизи на горивата смъква милиарди и не вярвам да има бюджет, който да ги прежали тия пари... тепърва ще слушаме колко е евтино с електрика :)
    Но ми е жал за балъците, които последно ще я притежават тя електричка, тях как ще ги дръстят за рециклиране на батериите просто им е бедна фантазията :)
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Чакайте

    2 12 Отговор
    И писаха се сума ти глупости, а те нещата не са точно така. Ще има абонаменти за Ауди, ФВ, Порше и БМВ месечния абонамент ще е около 19 евро! Тази цена ще е такава за останалите марки автомобили! Така че ще е евтино.

    Коментиран от #95, #157

  • 94 Ха ха

    14 2 Отговор
    Така се чакаше - Еди кол отзад за еко електро пидалите
  • 95 Ха ха ха

    9 0 Отговор

    До коментар #93 от "Чакайте":

    Мноу мноу йуфтино шъй нсчи
  • 96 Продължавай да се образоваш

    2 8 Отговор

    До коментар #72 от "Госあ":

    Добивът е от киловат инсталирана мощност, а не на квадрат. За България е 1200-1400 в зависимост от района и годината. Като се "образова" от къде ги отделя фотоволтаика този "50% ПОВЕЧЕ ВЪГЛЕРОДЕН ДИОКСИД ОТ АЕЦ" . А колко отделя АЕЦ?

    Колко площ трябва за да се замести АЕЦ? Миналата година е била рекордна с 16,5 милиона мегаватчаса. 5кв.м. произвеждат 1,3мегаватчаса, следователно ще трябват 12,7 милиона х 5м2 = само някакви си 63 милиона квадратни метра. Май не са кой знае колко, а?

    Коментиран от #101, #102, #114

  • 97 Антиелектрика

    8 2 Отговор

    До коментар #92 от "Антиелектрика":

    Пак ли падна на ниво писане на педерастии с чужди никове?
    Тъкмо си четях и се чудех кога пак ще се изходиш.
    Надали проумяваш всъщност какъв м@лоумник си!
    Сигурно и на сън бълнуваш ника ми, нали?

    Но нещата лека-полека си идват на място, въпреки тролските кретении изписани тук от електрофилните профани.
  • 98 Ползвай калкулатор

    3 10 Отговор

    До коментар #75 от "JPower":

    Защото си зле със сметките. "около 3.63 милиона... Та, ако всеки ден се зареждат половината, т.е. 2 мил. С по 16кв ток нужен за 100 км. Пробек се получава 2 000 000х16кв. = 32 000( тридесет и две хиляди МЕГАВАТА) ¡!!?!!!!!!АЛООООО, КОЛКО РЕАКТОРА СА НИ НЕОБХОДИМИ СЕ ПИТА В ЗАДАЧАТА???!!!"

    Ако пропуснем преувеличенията на пробега, броя и бъркане на мощност с енергия, дори тогава по твоите сметки ще са необходими 32 000мегаватЧАСА за зареждане за денонощие при производство на АЕЦ Козлодуй 52 000 мегаватчаса за денонощие. С други думи в реалността и един реактор ще е много. Устройва ли те отговора?

    Коментиран от #103, #104, #158

  • 99 АУУУУУ

    11 1 Отговор

    До коментар #84 от "Тесла Х":

    виж сега ако имам 200000 лева за кола последното нещо е това дали ще ми е безплатно така нареченото гориво. АКО НАИСТИНА СИ Я КУПИЛ ТАЗИ КОЛА ????? аз си купих кола за 30000 и първото което погледнах колко ще ми струва на 100 км.

    Коментиран от #100

  • 100 Защо сте толкова заблудени

    11 4 Отговор

    До коментар #99 от "АУУУУУ":

    Защо си мислите, че богатите хора не си правят сметката и харчат безразборно? Това го правят само хора, които не са си спечелили парите, а ги получават наготово.
  • 101 Госあ

    7 3 Отговор

    До коментар #96 от "Продължавай да се образоваш":

    Абе я се скрии бе. Ти ли ше ми обясняваш или да вярвам на статии в елсевиър !!! К'во се опитваш да смяташ бе ? Има хора, които са смятали и са публикували резултати и те са приети от други. Образовани ! Смешка
  • 102 Госあ

    7 1 Отговор

    До коментар #96 от "Продължавай да се образоваш":

    😂 Кое не разбра от #72 ??? Кое ? Т'ва ,че в Норвегия и Англия добива ще бъде 3 пъти по нисък от Колорадо или кое ? Това са най високият клас волтаици.

    Коментиран от #109

  • 103 Driving pleasure

    10 0 Отговор

    До коментар #98 от "Ползвай калкулатор":

    АЕЦа нищо, че е 2 мВ работи обикновено на 80% тоест тамън още 1 аец ти трябва само за електричките.

    Коментиран от #106

  • 104 JPower

    16 1 Отговор

    До коментар #98 от "Ползвай калкулатор":

    Като изключим невежеството ти и трудност с математиката, ще ти обясня!!!! Инсталираните мощности в България са близо 12 500 мегват/ часа. Тока не можеш да го складираш в буркани, бидони, чували и т.н. Та, средното потребление на ток в България е от 5000 до 6500 мегавата на час. Според експерти, Ел системата може да издържи мах. до 7 800 мегавата на час.... Таааа, философеее, кво ще стане, ако решат 500 хил.ел автомобили, решат да се зареждат в един и същи момент??!!! Като те чета, ще им раздаваш купони или ще им спираш тока!!!! Не че не може да стане, ама те питам пак, колко реактора ще ни трябват, за да има този ток и какво ще правим с излишната Ел енергия..... Ааа, и най- важното, колко стотин милиарда ще струва???? Вземай "" елката'' и смятай... Ако може де!!!!
  • 105 Driving pleasure

    16 3 Отговор
    Аз не знам що спорите...
    Факт 1 независимо дали ще построите АЕЦи или не - тока на зарядната пак ще ви го продадат за 1 евро киловата :)
    Факт 2 ако минете на солар - вечер ще имате много задушевна атмосфера с жената вечеряйки на свещи :)
  • 106 Когато цифрите говорят и троловете мълча

    7 3 Отговор

    До коментар #103 от "Driving pleasure":

    Ето ти мощността в момента. Нещо да кажеш?

    MW %
    АЕЦ 2156 40.40%
    Кондензационни ТЕЦ 2298 43.07%
    Топлофикационни ТЕЦ 464 8.70%
    Заводски ТЕЦ 145 2.72%
    ВЕЦ 15 0.28%
    Малки ВЕЦ 61 1.14%
    ВяЕЦ 171 3.20%
    ФЕЦ 0 0.00%
    Био ТЕЦ 26 0.49%
    Товар на РБ 5504

    Коментиран от #108, #110

  • 107 Госあ

    14 1 Отговор
    Аз не знам как да му се обясни на това момче с бакалските сметки,че една атомна електроцентрала заема 300х по малка площ от ветрогенераторите и над 70 пъти по малка площ от соларите. За хора с пустини може би е окей,но пак остават тези 50% повече въглеродни емисии при производството и рециклирането на нея панели. Франция има 70% ядрена енергия в микса и не и е в повече в никакъв случай. Тука ми сравнява колко била произвела Козлодуй,ами това е 15 % от българския енергиен микс, 12% са ветрогенератори и солари и 54% тецове. Затова е и толкова скъп тока апропо,защото соларната енергия е 30-40 пъти по скъпа. И не на последно място ядрената енергия има 4 пъти по голям капацитет на използването, което ще рече че 92% от енергията се използва константно през цялата година. Какво има да се смята повече ???? Хората са го сметнали

    Коментиран от #159

  • 108 Driving pleasure

    6 1 Отговор

    До коментар #106 от "Когато цифрите говорят и троловете мълча":

    не съм сигурен, че ти разбрах данните... 2та мегавата на Козлодуй произвеждат 2.1 ли? айде, че 40% от общото го разбирам... ама 2156 ??

    Коментиран от #111

  • 109 Когато цифрите говорят, троловете мълчат

    1 6 Отговор

    До коментар #102 от "Госあ":

    Ти какво не разбра? Смятах за България. 63 милиона квадратни метра са нищожна площ, но ще заместят годишното производство на АЕЦ Козлодуй, като намалят замърсяването от тецовете на въглища. Очевидно по света има достатъчно площ за да се покрие нуждата от енергия. Проблемът е разминаването на производството и потреблението. Проблем, който се решава с батериите, включително и тези на зарядните станции. Вятърните генератори също балансират производството, защото произвеждат най-много, когато не пече слънце.

    Коментиран от #112, #160

  • 110 Госあ

    5 1 Отговор

    До коментар #106 от "Когато цифрите говорят и троловете мълча":

    Мощностите в България са произвели 12 755 981 MWh електроенергия през първото тримесечие на 2019 г. Колко е това в соларни панели и колко ще струва ? И колко емисии ще отделят,при тези 50% повече сравнение с АЕЦ ?

    Коментиран от #113

  • 111 Когато цифрите говорят, троловете мълчат

    2 8 Отговор

    До коментар #108 от "Driving pleasure":

    Точно така! Дори в момента вече е АЕЦ 2160 мегавата 45.26% . Ако приемем, че както твърдиш от 6 милиона българи, 4 милиона имат автомобил и изминават с него ВСЕКИ БОЖИ ДЕН по 50км, то ще са им необходими по 8 киловатчаса на ден. Точно колкото им е необходимо да си стоплят бойлера да се изкъпят.

    Коментиран от #122

  • 112 Госあ

    8 0 Отговор

    До коментар #109 от "Когато цифрите говорят, троловете мълчат":

    Това са тези 15% на Козлодуй от общия енергиен микс. Второ, невъзможно е да се разчита на солари само , защото електричеството е непостоянно.трето колко ще ни струва тока. Четвърто с нея въглеродни емисии по добре да си горим въглища. И пето ,ако всички минат на електромобили, хората ти казаха какво ще се случи, което е свързано с второто

    Коментиран от #115

  • 113 Какви емисии от фотоволтаика

    3 7 Отговор

    До коментар #110 от "Госあ":

    Къде му е комина? Стига си повтарял това нелепо твърдение.

    Коментиран от #116

  • 114 Daaa

    13 1 Отговор

    До коментар #96 от "Продължавай да се образоваш":

    Ами колко акумулатора трябват да съхранят тази енергия докато на някой му дойде кефа да си зареди теслата, а? Аз само питам.

    Коментиран от #117

  • 115 Когато цифрите говорят, троловете мълчат

    2 5 Отговор

    До коментар #112 от "Госあ":

    Хайде да замълчиш, когато говорят цифрите, а?АЕЦ 2160 мегавата 45.26% . За какви 15% говориш?

    Коментиран от #118

  • 116 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #113 от "Какви емисии от фотоволтаика":

    Има статия публикувана в Elsevier, но там ще можеш да видиш само абстракта. https://www.google.com/amp/s/www.nextbigfuture.com/2019/04/nuclear-energy-is-50-better-than-solar-for-lifetime-co2-emissions.html%3famp

    Коментиран от #121

  • 117 Ами обратно е

    3 4 Отговор

    До коментар #114 от "Daaa":

    Ами просто ще си заредиш Теслата, когато тока е евтин, като пече слънце или духа вятър, за да си го ползваш когато искаш. Онези на осмия етаж с панелките ще плащат по колкото им кажат.
  • 118 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #115 от "Когато цифрите говорят, троловете мълчат":

    За 2018 В изпълнение разпоредбите на Закона за енергетиката и Наредба №3 за лицензиране на дейностите в енергетиката, Ви информираме, че относителният дял на всеки енергиен източник в общото количество електрическа енергия, продадено от ”ЧЕЗ Електро България” АД, в качеството му на Краен снабдител, на клиентите си през 2018-та година е следното: АЕЦ Козлодуй -15%
  • 119 Четеш и не разбираш

    2 4 Отговор
    "Ви информираме, че ОТНОСИТЕЛНИЯТ дял на всеки енергиен източник в общото количество електрическа енергия, ПРОДАДЕНО от ”ЧЕЗ Електро България” АД"

    И какво ме интересува колко процента от купената енергия на ЧЕЗ е от АЕЦ. Ами те ако искат и един киловатчас няма да купят от там.

    Коментиран от #120

  • 120 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #119 от "Четеш и не разбираш":

    А коя те интересува evn ? Написах в Гугъл и ви излезе тази графика. И това е според наредба номер 3 за енергийния микс на България бе братчед. Evn по друга наредба ли работят ???

    Коментиран от #123, #124

  • 121 Четеш и не разбираш

    1 9 Отговор

    До коментар #116 от "Госあ":

    Цитирам от твоя източник "Проучването установява, че всеки киловатчас електроенергия, генерирана през живота на ядрена централа, има отпечатък от емисии от 4 грама CO2 еквивалент (gCO2e / kWh). Отпечатъкът на слънчевата енергия идва при 6gCO2e / kWh, а вятърът също е 4gCO2e / kWh. Най-добрата слънчева технология на най-слънчевото място има отпечатък от 3gCO2 / kWh, някои седем пъти по-ниска от най-лошата слънчева технология в най-лошото място (21gCO2 / kWh). "

    Както виждаш, съвременните фотоволтаици в България имат въглероден отпечатък равен или по-добър от АЕЦ. А дори да заредиш електромобил чрез най-лошия сценарий - фотоволтаик от 1950г, поставен на северния полюс с 21гр/квч емисии , ще отделиш 3гр СО2 на км при средни за новите автомобили за 2019г около 120гр/км. Другия път се опитай да разбереш какво четеш, преди да се излагаш!

    Коментиран от #128

  • 122 Driving pleasure

    5 0 Отговор

    До коментар #111 от "Когато цифрите говорят, троловете мълчат":

    Аз пак не разбрах как с НОМИНАЛНА мощност 2000 произвеждаш 2200? На тоя свят няма даже и чистачка в АЕЦ на която да и дойде на ум да напъне системата на 110% от номинала и! Тва ще изпуши и ще каже бум :)
  • 123 Госあ

    11 0 Отговор

    До коментар #120 от "Госあ":

    Анализирай това : 30-40 пъти по скъпа енергия, 50% повече въглеродни емисии, 70 пъти по голяма площ, 4 пъти по неефективно усвояване на енергията. И к'во, трябва да използваме солари ? Я стига ! С електромобилите е същото сравнени с хибридите. А Гардиан пишат,че смяната на автомобила с нов означава автоматично повече въглеродни емисии при производството отколкото да си караш стария 😂

    Коментиран от #131

  • 124 Четеш и не разбираш

    2 7 Отговор

    До коментар #120 от "Госあ":

    Хайде стига де! Трябва да те таксувам за обяснения какво четеш. Наредба 3 задължава доставчиците на енергия да информират клиентите каква енергия им продават.А им продават такава, каквато купят на борсата. Ако искаш, може да си купуваш само зелена енергия.

    Коментиран от #125

  • 125 Госあ

    7 0 Отговор

    До коментар #124 от "Четеш и не разбираш":

    😂 да се,само че зад тези цифри има ефективност -25 за слънчевата и 90 % за ядрената. Не се прави на умен,а прочети просто заглавието

    Коментиран от #126, #127

  • 126 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #125 от "Госあ":

    Това се отнася за предната информация, иначе това наистина го извадих по първата графика от Гугъл за енергиен микс на България
  • 127 Четеш и не разбираш

    1 5 Отговор

    До коментар #125 от "Госあ":

    Е стига де! Неспасяем случай си! Какво разбираш под "ВСЕКИ КИЛОВАТЧАС ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ, генерирана ПРЕЗ ЖИВОТА на ..." Какво общо има кога ги произвеждат и по колко на година?

    Коментиран от #129, #130

  • 128 Госあ

    4 0 Отговор

    До коментар #121 от "Четеш и не разбираш":

    Та така, опитай да го прочетеш до края и виж индексите на вложена и добита енергия и коефициентите на ефективност. И ще разбереш защо заглавието е такова.

    Коментиран от #133

  • 129 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #127 от "Четеш и не разбираш":

    Коментар 128 ;)
  • 130 Госあ

    7 0 Отговор

    До коментар #127 от "Четеш и не разбираш":

    А общото е времето на експлоатация и по колко се произвеждат , или е се тая по колко ще изкара един панел или една батерия 😂 това е отразено в коефициентите вложена и добита енергия и ефективност.
  • 131 Какво да анализирам? Измишльотини?

    4 6 Отговор

    До коментар #123 от "Госあ":

    "Анализирай това : 30-40 пъти по скъпа енергия, 50% повече въглеродни емисии, 70 пъти по голяма площ, 4 пъти по неефективно усвояване на енергията"

    Коя енергия била 30-40 пъти по-скъпа и кой друг освен тебе го твърди това? Мога да ти дам 1000 линка, които твърдят, че ВЕЧЕ вятъра и слънцето дават най-евтината енергия.

    Площта какво значение има? Както видя, площта на едно паркомясто осигурява годишния пробег на 3 автомобила. Само паркингите и покривите могат да задоволят 100% от ЕНЕРГИЯТА необходима на България, но това ще е глупаво, защото МОЩНОСТТА ще е огромна и през лятото няма да има какво да правим толкова енергия. Глупаво беше и засаждането на нивите с Фотоволтаици на високите цени преди години.

    Коментиран от #132, #134

  • 132 Госあ

    7 1 Отговор

    До коментар #131 от "Какво да анализирам? Измишльотини?":

    Дават най евтината заради субсидиите от държавата 😂 като на мъск производството. Надявам се, поне си разбрал че цикъла на експлоатация на едно съоръжение и вложената и добита енергия от него определят ефективността. Иначе, 200 кв.км, са си 200кв.км
  • 133 Четеш и не разбираш

    2 6 Отговор

    До коментар #128 от "Госあ":

    Продължаваш да разбираш всичко на обратно. Опитай за разнообразие да разбереш написаното:"11% от енергията, ГЕНЕРИРАНА ОТ ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛА на въглища, се компенсира с енергия, необходима за ИЗГРАЖДАНЕТО НА ЦЕНТРАЛАТА и снабдяването с горивото, както показва диаграмата по-долу. Това означава, че въглищните централи имат EROI от 9: 1.

    Атомната енергия е два пъти по-добра от въглищата, като енергията е ВЛОЖЕНА в електроцентралата и горивото компенсира 5% от НЕЙНАТА ПРОДУКЦИЯ, което се равнява на EROI от 20: 1. Вятърът и слънчевата енергия в момента са ПО-ДОБРИ със съответно 2% и 4%, което се равнява на EROI от 44: 1 и 26: 1."

    Коментиран от #135, #136, #139

  • 134 Госあ

    5 1 Отговор

    До коментар #131 от "Какво да анализирам? Измишльотини?":

    Ядрена енергия в сащ $0.0775/kWh, соларна енергия в ЕС - 10 евро. От различни страни и източници са,защото нямам време да се ровя

    Коментиран от #137

  • 135 Четеш и не разбираш

    2 5 Отговор

    До коментар #133 от "Четеш и не разбираш":

    Разшифровам: При EROI 26:1 и живот на панела 25 години, панелът ще произведе енергията необходима за неговото производство за по-малко от година и ще изчисти въглеродния си отпечатък.

    При EROI 20:1 и живот на ядрената централа 60 години, тя ще произведе енергията за нейното изграждане за първите 3 години.

    Коментиран от #142

  • 136 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #133 от "Четеш и не разбираш":

    Киловат час/ за целия живот на съоръжението. Кое не разбираш ? Ядрената отделя 4г, соларната 6г

    Коментиран от #138

  • 137 Не сравнявай ябълки с портокали

    3 2 Отговор

    До коментар #134 от "Госあ":

    Взами да дадеш актуални цени на НОВОИЗГРАДЕНИ мощности. Преди само 6 години в България слънце-70ст, АЕЦ-2,5ст, ама вече не е така.
  • 138 Четеш и не разбираш

    2 3 Отговор

    До коментар #136 от "Госあ":

    Къде пък ги прочете тези грамове в цитата в пост 133? Абе ти на какво си вече?

    Коментиран от #156

  • 139 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #133 от "Четеш и не разбираш":

    Да,тези индекси отнесени към life cycle. Ще прочета като имам време цялата статия и ще ти разшифровам и аз защо соларите отделят с 50% повече въглероден диоксид, кото си толкова любопитен.утре ще пиша по някое време
  • 140 Лошия

    9 0 Отговор
    Някой писа, че 1кв.м. фотовол. дава 1 кв. енергия и че едно парко място покрито с фотовол. ще зареди колата. Покривам мойто парко място с 10кв.м. с фотоволт, които ми произвеждат 2 кв. енергия. Питам колко денонощия ще ми зарежда колата, ако батерията е 100 кв. а ако е 200 кв..

    Коментиран от #141

  • 141 Добрия

    2 3 Отговор

    До коментар #140 от "Лошия":

    Колко литра ти е резервоара? Да предположим 60 литра. Всеки ден ли му сипваш по толкова? 30 дни по 60 литра, 1800 литра на месец - браво господине!

    Едно паркомясто е 25кв.м. и могат да му се инсталират 5 киловата панели. В слънчев ден може да зареждат по 30км пробег за всеки час зареждане. За 8 часов работен ден - максимум 240км, реалистично 150 км или 750 на седмица. Ти по колко минаваш на седмица?

    Коментиран от #154

  • 142 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #135 от "Четеш и не разбираш":

    Погледнах сега и приключвам темата. През цялото време ти говорех за въглеродни емисии ,а не за eroi индекс това са две различни неща всъщност. Аз също не бях наясно с тея нека и заглавието ми стигаше. Единия анализ е LCA - life cycle analysis за въглеродните емисии, а другият е eroi за вложена и добита енергия. Та така, 50 % са си 50% повече на kWh, а възвърната енергия при фотоволтаиците е малко повече, но с по големи емисии.

    Коментиран от #143, #168

  • 143 Госあ

    6 1 Отговор

    До коментар #142 от "Госあ":

    И непостоянен и по скъп ток и по големи площи. Това е положението.

    Коментиран от #144

  • 144 Госあ

    3 1 Отговор

    До коментар #143 от "Госあ":

    И ако ме питаш защо е по скъпа енергията от волтаиците, при положение че имат малко по добър eroi коефициент,защото се използват 25% от енергията им ,а от АЕЦ-90 %
  • 145 Бахмааму

    2 1 Отговор
    На тези явно целта им е да фалират...
  • 146 До драйфинг

    1 4 Отговор

    До коментар #40 от "Driving pleasure":

    Драйфинг ето ти цените в Европа, на зарядните на Тесла. Във Франция цената на тока на мрежата е 0.19 евро на Тесла Суперчаджър е 0.24евро. В Германия цената на мрежата е 0,30 евро, на Суперчаджър е 0,33 евро. Схващаш ли душицо? И не сравнявай с Америка. Цените на Суперчаджър на Тесла са малко по-високи.
    https://electrek.co/2020/01/17/ionity-increases-electric-vehicle-charging-prices-500-percent-january-31/

    Коментиран от #152

  • 147 автомобилен инжене

    19 2 Отговор
    АБЕ КОЛЕГИ- НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ КАКЪВ Е ЦЕЛИЯТ ФИЛМ- Просто целта е да се изчисти въздуха над богатите държави и замърсяването да се пренесе в по-бедните като нашата, където ще се произвежда ел.енергията и цялото мръсно производство на автомобилостроенето. И всичко това под предлог, че "милеем за глобалното благо на всички". Това е цялата работа. Едновременно с това и ще се отреже тотално вторичният пазар на автомобили, всички автоджамбази ще "умрат", ще се купуват коли само нови и ще се хвърлят на 5-10 години както сега са телефони, перални, телевизори и всичко друго.... Да се молим само да не стане прекалено скъпо и недостъпно да се кара на течни горива, че само в тях ни е спасението... Да са живи и здрави старите ни дръгелчета, че иначе ще станем пешеходци......

    Коментиран от #148, #151

  • 148 точно така

    14 1 Отговор

    До коментар #147 от "автомобилен инжене":

    Много си прав, колега. Електрофикацията е поредното лицемерие на богатите държави и инструмент да подобрят живота си за сметка на бедните и изостаналите. Така е било от столетия, продаължава и да бъде. Просто с напредване на технологиите изникват и нови начини за прецакване на бедните. Истината е, че парата винаги ще е господар и съответно винаги богатите ще шибат бедните. Западните общества като са толкова загрижени за "цялата" планета що не вземат да затворят цикъла изцяло на контитента и да теглят чертата на екологията - има ли я или не.....Защо напредналите норвежци се изтрепаха да купват електромобили, а в същото време са водещ износител на нефт?????

    Коментиран от #149

  • 149 Що така

    11 0 Отговор

    До коментар #148 от "точно така":

    Те и собствениците на пицарии продават сумати пици, но ядат пържоли а не пици.
  • 150 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #92 от "Антиелектрика":

    О да да само в България има ТЕЦ. А германеца не е и чувал. Половината му ток е от ТЕЦ там ушанко.
  • 151 Гост

    10 1 Отговор

    До коментар #147 от "автомобилен инжене":

    Само теслофилчетата още не са го осъзнали това и продължават да си мислят че ще ги лекуват с морков. Хахахахаха
  • 152 Гост

    11 1 Отговор

    До коментар #146 от "До драйфинг":

    Изчакай още годинка две. И техните ще скочат. Почна се вече. Връщане няма. Никой не е смъкнал цена на ток.
  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Гост

    5 3 Отговор

    До коментар #141 от "Добрия":

    Кой сипва по 60л на ден бе, куйчо? Това прави по 4000лв само за гориво на месец. Кой дава по толкова? Служебните ли? Айде мислете като пишете. Теслораците никога не сте изпъквали с акъл.

    Коментиран от #164

  • 155 още от Прост

    11 2 Отговор

    До коментар #153 от "Прост":

    та исках да кажа, че вие вече ще бъдете забравили, че електричките ви ги набутаха именно със слогана "те са ЕКО".
    Заелените зони вече няма да ги има, защото виско ще е на ток, а общините ще искат да си печелят. Дори ще ви обяснят че се налага да плащате "еко паркинг" понеже, обаче защото ......
    Вие ще искате да зареждате от собствени фотоволтаични покриви на къщата си. Да ама неееее. Ще излезе наредба, че поради зачестилите пожари от батерии, автомобилите си ще може да ги паркирате само на "обезопасени места", а тия места ще ги строят такива като Пеевски, Доган и др. да не изреждам.
    От мен запомнете старата поговорка" Пътя към Ада е постлан с ДОБРИ НАМЕРЕНИЯ"
    Руснаците имат един лаф "Недолго музика играла! Недолго фрайер танцевал".
  • 156 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #138 от "Четеш и не разбираш":

    Стига си рекламира соларните панели бе търговец. От десет кладенеца вода вадиш да извъртиш фактите. Не разбра ли че никой няма да остави ТЕЦ за да се набута с твоите боклуци?

    Коментиран от #162

  • 157 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #93 от "Чакайте":

    И продължавате да си вярвате на детските мечти. Дори няма нужда да ви убеждават. Сами накапвате куката и то без нито лев реклама от страна на Мъск. Няма такива риби. От липсата на акъл у вас може да се спестят милиарди.
  • 158 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #98 от "Ползвай калкулатор":

    Не върви ли търговията със соларни системи? А другарю търговец? Зарибяваме ли а? Ама май не кълве а?
  • 159 Гост

    10 0 Отговор

    До коментар #107 от "Госあ":

    Този с различните бикове е търговец. Пласира соларни панели и пише тук за да зарибява. Използва статиите да си прикотква клиенти. Рибки лови. Не му пишете изобщо. Цифрите му са изфабрикувани. И на една батерия от магазина пише 2000мАч, ама реално е 1500. И неговите цифри са същите само рекламни. То на всички нови продукти така им пишат завишено. Който повярва все е лев отгоре за търговеца.

    Коментиран от #163

  • 160 Гост

    9 0 Отговор

    До коментар #109 от "Когато цифрите говорят, троловете мълчат":

    63 милиона кв м по-добре да ги засеем с жито бе бумак.
  • 161 ФЖа

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "Да сметнем":

    а 8 на 100 газ колко излиза
  • 162 Кауза пердута

    1 5 Отговор

    До коментар #156 от "Гост":

    Трябва да съм луд за да продавам фотоволтаици я в България. Това ще е същото като да продавам електромобили в България. Тук всички са философи и цифрите нищо не значат за тях. В тази тема говорим за това откъде ще се зареждат електромобилите в белите страни. Малко цифри въпреки че няма да ги разбереш. В България добивът от един киловат фотоволтаици е средно 1300 киловатчаса на година, а същите тези фотоволтаици ако ги сложиш в Германия имат добив само 1000 киловатчаса на година. Въпреки това, още преди 4 години в Германия отпразнуваха един милион фотоволтаични покрива. В България няма и 1000 фотоволтаични централи, повечето засяти по нивите от депутати. Има ли смисъл да говорим повече? Техническа възможност и технически решения за евтино и чисто производство на ток има. Желание няма. Няма и да има. Народа иска да го доят като му построят АЕЦ с "държавни" пари.

    Коментиран от #169

  • 163 Ха-ха-ха

    0 4 Отговор

    До коментар #159 от "Гост":

    А кой ти поправи грешките, когато обясняваше че от един квадрат фотоволтаиците произвеждат 2000 киловатчаса годишно? Ако съм искал да заблуждавам хората щях да оставя ти да го правиш с безумните си изказвания. Кажи сега и как лъжат за производството на АЕЦ Козлодуй? е как пък всички те лъжат като ти говорят с конкретни цифри а ти не можеш да кажеш дори една цифра, а сега аргументираш единствено с обиди към събеседниците? Ако моите цифри не са вярни, кажи верните.

    Коментиран от #234

  • 164 Ти също не изпъкваш с акъл

    0 5 Отговор

    До коментар #154 от "Гост":

    Човека ти обяснява, че няма да зареждаш всеки ден 100 кВ ток, освен ако не караш 500 километра всеки ден. Зареждаш толкова колкото си изгорил, като за 50 километра е около 8-10 киловата на ден, а не 100! А 8-10 киловата един фотоволтаик ги прави на ден до колкото разбрах.
  • 165 Не подценявайте близкото бъдеще

    1 4 Отговор
    Бъдещето е на електрическите автомобили в цялата им разновидност не само поради екологични но и поради икономически причини. Пазарът ще регулира и станциите за зареждане а освен това ще могат да се зареждат и по домовете.
  • 166 РЕАЛИСТ

    3 2 Отговор
    Супер автогол си направиха немците.Толкова струва и газта.Е страшно ефтино е на ток нема що.
  • 167 GHOST 1

    5 0 Отговор
    НЯМА БЕЗПЛАТЕН ОБЯД
  • 168 Пропусна най-важното

    0 9 Отговор

    До коментар #142 от "Госあ":

    В АЕЦ Белене са вложени над 2 милиарда, с които можеха да се построят един гигават фотоволтаици. Колко вредни емисии спестиха това тези два милиарда? Колко пари си върнаха? Колко такси за пренос щеше да плащаш от Белене до у вас? Колко струва преносната инфраструктура която трябва да бъде изградена и какъв е въглеродният ѝ отпечатък?
    Ако фотоволтаичната централа беше построена преди 4 години, след края на първата година щеше да е изчистила въглеродния си отпечатък, през втората година, с нейната вече 100% чиста енергия без грам co2, можеше да бъде произведен още 1 гигават мощност фотоволтаици, на третата година пак без никакъв въглероден отпечатък, да се произведат 2 гигавата фотоволтаици, а на четвъртата още четири без никакъв въглероден отпечатък. На петата още 8 гигават и да станат общо 16 гигавата. За колко време се строи АЕЦ? Знаеш ли колко въглероден двуокис ще са изчистили дотогава фотоволтаиците? Площта е без значение, защото покрива няма да ти стане по-голям или по-малък като му монтираш фотоволтаици, а предно с ще се свежда най-много до съседите ти и няма да са необходими далекопроводи. При 16 гигавата инсталирани мощности, на кого ли ще продава АЕЦ като пекне слънце?

    Коментиран от #170

  • 169 Госあ

    9 0 Отговор

    До коментар #162 от "Кауза пердута":

    Снощи вместо да се концентрирам в работата си, ми изгуби време да се ровя в неща ,които не ме интересуват пряко. Пряко ме интересуваше,това, че фотоволтаиците са по мръсни и заемат площи, които могат да се ползват за земеделие наистина. Щото ние пустини нямаме. Но нищо де, запомни това - 50% повече въглероден диоксид на kWh !!!!

    Коментиран от #176

  • 170 Госあ

    10 0 Отговор

    До коментар #168 от "Пропусна най-важното":

    Виж,повече няма да се занимавам с тези анализи, защото не е предмет на моята дейност. Но основното си остава повече въглероден диоксид за фотоволтаиците, хората са го сметнали и публикували. Разликата в цените е десетки пъти в полза на АЕЦ, а ние не разполагаме с пустини, за да си хабим най слънчевите и плодородни земи за фотоволтаици. Самият факт, че на тези земи могат да се гледат фотосинтезиращи растения утежнява още повече въглеродния отпечатък за фотоволтаиците.

    Коментиран от #174

  • 171 Дуси

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Мислиш ама не":

    Смешко! Като докараш цена 800лв/kWp за всичко, ела ми се обади. Имам едни 5000kW за правене- ще ти фи платя на 1000лв!

    Коментиран от #175

  • 172 Dido

    9 0 Отговор
    Още като излезе модел S и в БГ много хора се зомбираха по Мъск,казах, че това са хора които просто се надяват да ходят у село да пълнят корите с яйца с нещо по-евтино от газ и метан - "от газовото" дето му викат. И че в момента в който електричките станат масови, ще се вдигне цената на тока,ще измислят и акциз върху зарядните за коли и т.н.Няма държава която да се откаже от парите които в момента взема като акцизи и данъци от горивата, за да ви е по евтинУ да ходите на село, скъпи мъскзомбита!!!!!

    Коментиран от #178

  • 173 0000

    4 0 Отговор
    Това се очакваше,но не чак толкова скоро.Хиените нямат търпение да чакат още хора да си накупят електромобили,бързат да печелят големи пари,малко им се вижда....Алчността им е много голяма ,и от небето да идва тока пак ще му сложат голяма цена.
  • 174 Милион покрива

    0 5 Отговор

    До коментар #170 от "Госあ":

    Кое от милион покрива в Германия не разбра? Покриви, какво земеделие по покривите. Още веднъж повтарям покриви. Ако беше за земеделски земи, щях да говоря за вятърни генератори. Под тях може да се отглежда каквото си гледал досега. Само че те по-трудно стават за зарядни станции с батерии, защото трябва да се изграждат нови преносни мощности. Не че не става но ще отнеме повече време и средства и са по-скоро подходящо допълнение към фотоволтаиците като втори етап.
  • 175 Панели бе пич, панели

    0 4 Отговор

    До коментар #171 от "Дуси":

    Кое не разбра? Останалото си го има в зарядната станция, включително батериите. Ако искаш 5000 kWp панели за под 5000 лв, съм сигурен че мога да ти намеря поне от 10 места за 10 минути. Едни 100 лв комисионна устройват за услугата 😁
  • 176 Пропусна най-важното

    2 7 Отговор

    До коментар #169 от "Госあ":

    И отново пропусна най-важното. Производството на атомната централа започва да цапа още с производството на първия детайл и отливането на първия кубик бетон. Но започва да изчиства въглеродния си отпечатък чак след 15 години в най-добрия случай, а след това го чисти още 60 години. С други думи след 75 години, ще има 50% по-нисък въглероден отпечатък за всеки произведен киловатчас с 4гр/квч. Фотоволтаиците започват да чистят въглеродния си отпечатък още в годината на производството си, защото остава само да ги транспортират и да ги инсталират, което отнема максимум месец-два след производството.
    Да ти припомня ли че само за една година през 2012-та, в България бяха инсталирани 1000 мегавата фотоволтаици, за да не изпуснат депутатите далаверата с високите изкупни цени? С други думи ако има желание, за година-две могат да се изградят 10 гигавата фотоволтаици, които след още година ще са изчистили въглеродния си отпечатък, а след 5 до 8 години ще са се изплатили. За това време една атомна централа няма да е произвела дори един киловатчас, да не говорим да си е изчистила грам въглероден отпечатък или да си е върнала една стотинка от инвестицията. Атомната енергия прекалено мудна за тази цел.

    Коментиран от #177, #179, #180

  • 177 Госあ

    9 0 Отговор

    До коментар #176 от "Пропусна най-важното":

    Май ти нищо не разбираш !!!! 4g въглероден диоксид за АЕЦ срещу 6 за фотоволтаиците на kWh !!! И при това положение защо държавата трябва субсидира по мръсното производство с данъците на хората ??? И да се плаща 20-30 пъти по скъп ток ?
  • 178 Аха

    0 3 Отговор

    До коментар #172 от "Dido":

    Само дето Мъск не е дигнал цената, а немците. Дето обират хората с дизеларките си.
  • 179 Госあ

    10 1 Отговор

    До коментар #176 от "Пропусна най-важното":

    Какъв муден ток, постоянен ток с 90% ефективност на използване срещу 25% за фотоволтаиците. Абсолютно невъзможно е да се разчита само на фотоволтаици. Факт.
  • 180 Госあ

    8 0 Отговор

    До коментар #176 от "Пропусна най-важното":

    Колко време е цикъла на експлоатация на един реактор и колко на панел. Айде баста !!! Това са цифрите за емисиите, а тоя eroi може да се сложи в кофата, при положение че при едното се използва 20% от енергията, а при другото 90% и разликата в цените на тока е няколко десетки пъти. Край.

    Коментиран от #184, #189

  • 181 Гошо

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Да сметнем":

    Ми то с голф 1.4 пак е €4 на 100. А коко струва едно голфче и колко една тесла?

    Коментиран от #183

  • 182 еми смятай

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Да сметнем":

    тя и газта беше 40ст когато имаше по 50-100коли на газ във един среден град по големина но сега не е така а това че е в пъти по-екологично чиста от батериите на мотокарите е друга тема но не е за който неможе да смята...
  • 183 Ахааааааа

    0 4 Отговор

    До коментар #181 от "Гошо":

    Бравос за сравнението.Като направиш 3,5 секунди до 100 с Голфчето пак се обади.
  • 184 Щеше да даваш цени

    0 5 Отговор

    До коментар #180 от "Госあ":

    Цените на тока от атомните централи вече са по-скъпи. Факт. Иначе никой нямаше да строи фотоволтаици. В Китай вече не се субсидират, за разлика от атомните централи.

    Освен това пак се правиш на разсеян, че новите фотоволтаици вече имат 3 грама въглероден двуокис за киловат в час спрямо 4 грама за атомните централи, защото със същите материали с които едно време се произвеждаха 250W панели, в момента се произвеждат 350w.

    Пропускаш и факта, че едно семейство или предприятие не го интересува на каква цена излиза енергията на изхода на АЕЦ, а на каква цена я плаща в месечната си сметка. В Германия цената на изхода на АЕЦ е около 5 евроцента, но домакинствата я плащат на 30 евроцента. Следователно им е изгодна всякаква енергия под 30 евроцента. Сега разбираш ли защо има 1 милион фотоволтаични покрива там?

    Коментиран от #186

  • 185 тОЙ

    2 0 Отговор
    Досеги краднаате дизел от локомотивете и затава купуваате стари дизеле от Европа. Сеги пак ша краднете, ама ток от електричките. Хи Хи хи...... И ша викате, че оно тава електрическите дръгеле са много икиномични. Ама съгъ нема DPF и секви там филтъре да маиняте, таа ви не светка чека. Гооолема далавера. И те така.....
  • 186 Госあ

    4 0 Отговор

    До коментар #184 от "Щеше да даваш цени":

    Няма значение с нови или стари материали, при положение, че се ползва едва 25% от произведената енергия. Та цифрите остават тези- 4g за АЕЦ, 6 за солари. Ако има ново реферирано проучване - цитирай. Иначе няма какво да спорим. Въпреки субсидиите от държавата, цената на тока от фотоволтаиците остава десетки пъти по скъпа
  • 187 12345

    5 0 Отговор
    Стига сте плещили глупости за фотоволтаици, с които да си зареждате ел.колите. Фотоволтаика дава ток само през светлата част от деня, но тогава Вие с колата сте на работа. Много ми е интересно колко ток ще да де фотоволтаика през нощта, когато Вие реално ще трябва да си зареждате колата?

    Коментиран от #192

  • 188 тткгъйбб

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ивайло":

    освн тецовете сега имаш и нафта и бензин във въздуха, много електроенергия се произвежда от възобновяеми източници
  • 189 Куца ти математиката

    0 8 Отговор

    До коментар #180 от "Госあ":

    Затова те пързалят по пързалката и се впечатляваш от такива статии без да си направиш сметката какво значат тези цифри.

    Да тръгнем отзад напред. Всеки инсталиран киловат мощност, за година ще произведе 1300 киловатчаса за фотоволтаиците и 7900 киловатчаса за АЕЦ. За 25 години, един фотоволтаик ще произведе 30 000 киловатчаса енергия. Ако приемем сметките, че всеки киловатчас има въглероден отпечатък 6 грама, то значи производството на един киловат инсталирана мощност е отделило 180 кг въглероден двуокис.

    АЕЦ за 60 години ще произведе 474 000 киловатчаса, което значи, че при 4гр/квч, за производството на един киловат инсталирана мощност АЕЦ, са се отделили 1896кг въглероден двуокис. Не знам какво виждаш ти, но за мен производството на една атомна централа замърсява десет пъти повече, за една и съща инсталирана мощност, а не произвежда десет пъти повече енергия годишно, за да си изчисти по-бързо въглеродният отпечатък. Заглавието на статията очевидно си е свършило работа за хора които не могат да сметнат две плюс две и се информират от заглавия.

    Коментиран от #193, #195, #196

  • 190 До експертите

    6 0 Отговор
    При толкова много форумни експерти, моля някой да обясни защо Германия строи Северен Поток при положение че фотоволтаиците са по доброто решение?

    Коментиран от #191, #194

  • 191 До експерта

    0 5 Отговор

    До коментар #190 от "До експертите":

    Германия има производство на 46 процента на зелена енергия. Вятър слънце, вода. Малко ли е? Този процент се увеличава всяка година!
  • 192 Що не заредиш на работа

    0 3 Отговор

    До коментар #187 от "12345":

    И какво ти пречи да си заредиш докато си на работа. Така или иначе колата 8 часа стои и те чака. Дори да зарежда с мощност само един киловат, ще заредиш за 50 км на ден. Ако токът ти е бонус, даже може да си го носиш у вас да си светиш и да си гледаш телевизия. Така или иначе няма да можеш да оползотвориш в шофиране всички цикли от живота на батерията.

    Коментиран от #200

  • 193 Госあ

    4 0 Отговор

    До коментар #189 от "Куца ти математиката":

    😂 Твоите сметки пък изобщо не ме интересуват. Като публикуваш в някое реферирано списание ми се обади. На мен ми куцала математиката 😂, братчед не е толкова просто като с бакалските сметки. А това, което си написал е пълен булшит. Като разсъжденията ти за коефициентите.

    Коментиран от #197

  • 194 Експертно мнение

    0 1 Отговор

    До коментар #190 от "До експертите":

    Ами как да си затворят въглищните и атомните централи, ако нямат газ? Газта е временно решение, докато се намери начин за съхранение на енергия и се изградят умни мрежи.
  • 195 До математика

    0 0 Отговор

    До коментар #189 от "Куца ти математиката":

    Я кажи 30 000 Х 10 повече ли е или е по малко от 474 000?
  • 196 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #189 от "Куца ти математиката":

    "АЕЦ за 60 години ще произведе 474 000 киловатчаса, което значи, че при 4гр/квч, за производството на един киловат инсталирана мощност АЕЦ, са се отделили 1896кг въглероден двуокис. Не знам какво виждаш ти, но за мен производството на една атомна централа замърсява десет пъти повече, за една и съща инсталирана мощност" 😂 край
  • 197 Кое не е вярно

    0 3 Отговор

    До коментар #193 от "Госあ":

    Кажи ми коя сметка е грешна? Хайде сметни какъв е въглеродният отпечатък на един киловатчас инсталирана мощност на АЕЦ?

    Хайде по-лесен въпрос. Ако две централи имат еднакви емисии за киловат в час да речем 4 гр. както са дали за АЕЦ, имат еднакъв годишен добив, но са ги сметнали за полезен живот на едната централа за 10 години, а на другата за 60 години, коя е по мръсната за построяване?

    Коментиран от #198

  • 198 Госあ

    4 0 Отговор

    До коментар #197 от "Кое не е вярно":

    Имаш фундаментални грешки. И изобщо не мисля в момента да се занимавам с тях. Освен това не ми е в работата. Виж внимателно как се изчисляват тези коефициенти и пиши на редакцията на списанието, че онези имат грешка. Всичко ти е грешно, някой друг път може да продължим.
  • 199 Има и друго

    0 4 Отговор
    Ако е с АЕЦ ти трябва и мрежа за пренос на енергията. По мрежата има доста загуби. Ако е с фотоволтаици на място загубите от пренос и изграждане на трасета са минимални, защото не ти трябват 200 километра кабели, големи трансформатори и т. н.

    Коментиран от #201, #202

  • 200 Komapak

    4 0 Отговор

    До коментар #192 от "Що не заредиш на работа":

    Ами ако всички колеги искат да заредят? Ще се редуваме с щепселите ли? 😁
  • 201 Госあ

    8 2 Отговор

    До коментар #199 от "Има и друго":

    Ще те спипам лесно. Просто защото фактите са на моя страна. В момента даваш нек'ви цифри,които са супер несвързани на ниво 5 клас. "За 25 години, един фотоволтаик ще произведе 30 000 киловатчаса енергия. АЕЦ за 60 години ще произведе 474 000 киловатчаса" 😂 Ти луд ли си?

    Коментиран от #209

  • 202 Коmapak

    3 0 Отговор

    До коментар #199 от "Има и друго":

    Пропускаш факта, че преносната система е една за всички, като АЕЦ е един от многото ползватели. По същите кабели тече ток и от ВЕИ ТЕц ВЕЦ и фотоволтаични паркове.

    Коментиран от #203

  • 203 така е

    0 2 Отговор

    До коментар #202 от "Коmapak":

    Ако си имаш фотоволтаик на покрива и използваш главно ток от там,загубите на ел.енергия ще са минимални и няма да се натоварва преносната мрежа.Не пиша за фотоволтаични паркове,които са някъде си.
  • 204 Коmapak

    3 0 Отговор
    В моя частен случай е абсолютно невъзможно колега. Утре не знам в коя държава съм камо ли къде е работното ми място. Може за повечето хора да е така, но струпването на големи групи хора на едно място също обезсмисля и дори прави невъзможно зареждането докато си на работа. Само си представи Кепитал форт на цариградско или болница Токуда.... Т. е и твоето е частен случай на малка фирма с 10 работника. В противен случай площта о пределно е малка.
  • 205 TSLA

    0 7 Отговор
    Ето как Мъска прави коли за 55 хил.евро по-добри от спортни коли за по 100 хил.евро.Интересен тест и най-интересното е как големия слон спря по-бързо от малкия спортист.https://www.youtube.com/watch?v=UmiZ6ayCBB0
  • 206 5685

    0 0 Отговор
    Само моа кажа, на йонифайката, да вземата се ГРЪЪЪЪЪМНАААААТ!

    Тооо, не че аз не съм закачил за една жица, де иди от 3 километра и си тоооочааа и тооочааа, ама все тая...
  • 207 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 208 3548

    1 4 Отговор
    Да, ма аз си газареждам у къщи и 2.5 лева 100 км. Зареждаш само на нощничка и айдее... И тва е, ако не си играл с токомера!
  • 209 Госあ

    6 0 Отговор

    До коментар #201 от "Госあ":

    Между другото, започни от там, колко е времето на експлоатация на един реактор и колко фотоволтаика ще са необходими за експлоатация за същото време. След това, колко енергия ще даде един реактор и фотоволтаиците за това време,колко от добитата енергия ще се използва и колко въглероден диоксид е отделен за направата им. Без да се задълбочавам повече в ползваните анализи. Като сметнеш, че фотоволтаиците са по добри,можеш да пуснеш статията в някое реферирано списание, специалистите в областта да ти прегледат сметките и да станеш известен 😉
  • 210 Komapak

    3 1 Отговор
    Качвал съм се на много покриви в Германия и Дания. Не повече от 20% от площта е заета от фото панели. Ако е толкова ефективно защо не е 100% уплътнен? Въпроса е интересен и след месец ще попитам. Немците са особено словоохотливи след като ги похвалиш за нещо. 😁

    Коментиран от #211, #212

  • 211 Така е

    0 3 Отговор

    До коментар #210 от "Komapak":

    Питай ги и защо купуват Тесла а не Ауди Е-трон и напиши та да знаем.
  • 212 Госあ

    3 1 Отговор

    До коментар #210 от "Komapak":

    Само предположение, но може би защото поради факта в непостоянното електричество и процента на използваната енергия, няма смисъл от по голяма площ защото е скъпо и неефективно. Същата причина поради която енергетика базирана на фотоволтаици е невъзможна. А пък за бойлера с топлата вода им е окей и тази площ.
  • 213 Коmapak

    0 2 Отговор
    Ти ме разсмя. Говоря за 70м. сгради. Бойлер може и да стигне за един максимум два етажа. Колкото до колегата без ник, във Франкфурт има страшно много таксита ягуар електрички. Нито един от познатите ми немци няма дори електричка! Не говоря за тесла и останалите. От друга гледна точка в Копенхаген се Возих на тесла такси и шефа ми там има такава. Масово по зарядите обаче са нисани. Има бмв за рент а кар, обаче системата за регистрация и ползване е толкова сложна, че и датчаните рядко ги ползват. Иначе са разпръснати доста по целия град... В Дания държавния данък за петролни мпс е 100% За електричките паркинга е безплатен...Излиза около 30 Евро дневно. Питам, риторично разбира се. Ти коя кола би си избрал при тези условия?!

    Коментиран от #214

  • 214 Така е

    0 3 Отговор

    До коментар #213 от "Коmapak":

    Тази която е по-изгодна. Когато и при нас станат тези неща и ние ще минем на електрички и въздуха ще се поизчисти. А Дания от къде имат ток? Не са строили нова АЕЦ нали? Не съм чул да са строили.

    Коментиран от #215

  • 215 Коmapak

    1 0 Отговор

    До коментар #214 от "Така е":

    Между Копенхаген и Малмьо се намира най-големия ВЕИ в света! Не съм сигурен, че чистия въздух помага! Достатъчно е да изглеждаш един филм на Ларс фон Триер за да разбереш, че са абсолютно изтрещели! Не знам дали си спомняте какви пушиляци бяха по времето на Икарусите? Защото аз помня много добре. Станахме по католици и от папата бре! По социализма въздуха ни беше в пъти по-мръсен, но никой не говореше или пишеше за това. Сега говорим за проценти и пак има недоволни. Имам приятел от Брюксел, който редовно посещава София и твърди, че е по-чисто и по-красиво тук. Е... нямало станции за зареждане масово ама не съм чул да има тесли рент а кар тук. Може и да има ама аз да не знам.

    Коментиран от #216

  • 216 Така е

    2 0 Отговор

    До коментар #215 от "Коmapak":

    През комунизма нямаше толкова коли, а и за замерване на въздуха никой не знаеше. Но интересно че в Брюксел въздуха е по-мръсен. Там печки не вярвам да ползват и колите са им по-нови от нашите и все пак замърсяват. Предполагам твоя приятел идва лятно време в София а зимно време там? Зимно време идвал ли е?
  • 217 Коmapak

    4 0 Отговор
    Идва през три месеца от две години насам. Пак казвам, толкова му харесва, че обмисля да премести единият от офисите си тук. Пропуснах да отбележа, че е ерген😁 Не виждам никакъв шанс България да има масови електромобили в следващите 20г. Независимо от икономическия растеж. Просто такова ни е мисленето, а и първоначалната инвестиция е доста сериозна. Ако вземат да надуят тока и да махнат преференциите упражнението съвсем се обезсмисля. Апропо карам хибрид, но е чиста случайност, а не плод на целенасочено избор. 😊
  • 218 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ивайло":

    От ВЕЦ, слънчеви панели...
  • 219 Хахах

    3 6 Отговор
    Подръжниците на старите технологии са стресрнати от непознатото.Все едно да се кефиш на комунизма 1988 г.- смешно

    Коментиран от #224

  • 220 666666

    3 0 Отговор
    хората не могат да очакват тока да е на цена като у дома една зареждача не е евтина а цялата инфраструктура, заформя се нов бизнес с тези зареждайки. бързи бавни скъпи евтини зареждачи очаквано развитие в този сектор то и с тесла ще се случи скоро.
  • 221 гøст

    3 1 Отговор
    При положение че има гей барове, логично е да се построят и гей зарядни станции където да ползваме отстъпка.
  • 222 Ами

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Аре бе":

    А надценката си е яка. Просто в САЩ е по евтино. Гледам клип как се пълни резервоара на ежедневна кола 38 долара смятай сам. В ес е минало 50 Евро. За бензин говорим.
  • 223 БУУМ

    5 0 Отговор
    И честито. За това Митсубиши и други предупредиха , че електромобилите не са по-икономични и по-безвредни от дизоловите коли. Започна се със сезона на стригането на овчиците.
  • 224 Цбз

    4 1 Отговор

    До коментар #219 от "Хахах":

    Кой се стряска от хубаво?!? Просто умните виждат, че нещо не е наред, а глупците се прехласват по неща които не разбират.

    Коментиран от #225

  • 225 Ами не се стряскай

    0 6 Отговор

    До коментар #224 от "Цбз":

    Ако оставим емоциите настрана, освен таблет, електричките са и батерията на колела. За разлика от дома, тази батерия може да я преместиш на най-евтината зарядна станция и да си заредиш там. Даже може да я ползваш за "туба" или "чувал" както се изразяват тук и да носиш евтин ток на други места. И не, не става с разклонител на осмия етаж 😄, но някои живеят в къщи, а други си имат гараж с ток на същата партида с апартамента. Като се либерализира пазара, цените на тока ще станат доста динамични дори в рамките на деня, и батериите ще вършат чудесна работа.

    Коментиран от #227

  • 226 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 227 Цбз

    5 0 Отговор

    До коментар #225 от "Ами не се стряскай":

    Ей го още един от вторите. Ток щял да си носи с колата... :D
  • 228 А кой казва, че ти си от първите

    1 2 Отговор
    Има батерии по 100 киловат/часа знаеш ли колко ток е това? На повечето хора им стига за седмица. Колата ти така или иначе го носи този ток, независимо дали го разбираш или не.
  • 229 Глобално прецакване

    3 4 Отговор
    Честито, тепърва тока ще поскъпва, но по-интересното е че за разлика от бензина, винаги могат да ви дръпнат шалтера ...

    Коментиран от #230

  • 230 Глобално изпростяване

    2 2 Отговор

    До коментар #229 от "Глобално прецакване":

    Кой ти казва че тока поскъпва? Поскъпва зареждането на зарядните на Ионити а не тока да поскъпва. На който му е скъпо не зарежда там. Европейските производителите правят само услуга на Тесла.

    Коментиран от #233

  • 231 ааааааааааа

    0 1 Отговор
    Айдеееееееееееееееееееееееееееееее ехеххеехххех
  • 232 John Doe

    2 1 Отговор
    Еко активистите сега реват и подкрепят електричките. След време същите като станат масови по пътищата, ще вдигнат и цените на битовото електричество. Тогава пак ще се реве ама заради високи и непосилни сметки.
  • 233 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #230 от "Глобално изпростяване":

    Вече се чудиш какво да изсмучеш :))))))) Удавник за сламка.
  • 234 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #163 от "Ха-ха-ха":

    Май ме бъркаш с някого.
  • 235 Явер

    3 1 Отговор
    С "cloud" услугите става по същия начин. Има 3-ма играча. От начало държът 10 години ниски цени. Маркетинг всички да мигрират към "cloud"-а. След като всички са вложили милиони, за миграция рязко вдигат цените. Фирмите освен да платят, нямат друг избор, иначе ти спират услугата.
  • 236 Ха наздраве

    3 2 Отговор
    Електричките умреха...
  • 237 Язе

    2 1 Отговор

    До коментар #41 от "Мислиш ама не":

    С 800лв ще имаш панел с мощност 1кW/h пък с 800лв аз ще сипвам гориво близо година.Голямо нищо е с тия панели.

    Коментиран от #238

  • 238 Колко да сипеш

    1 2 Отговор

    До коментар #237 от "Язе":

    Е, колко пък гориво ще сипеш за 800лв? 350 литра, които в идеалния случай ще стигнат за 7000 км.

    1kWp панели ще осигури 1300 квч годишно или поне 9000км, но ще ще ги дава ВСЯКА година в продължение на поне 25 години.

    Коментиран от #239

  • 239 Антиелектрика

    1 1 Отговор

    До коментар #238 от "Колко да сипеш":

    Когато лъжеш толкова нагло, човек не може да остане безучастен. За 800 лева каква фотоволтаична система ще изградиш, лъжец? Инвертора и акумулаторите по дърветата ли растат? Колко пъти да давам реални оферти и обяви, че под 10 000 лева нищо не може да си изградиш?

    Коментиран от #240, #245

  • 240 Гледам че спорите

    0 2 Отговор

    До коментар #239 от "Антиелектрика":

    А за какво мислиш могат да служат старите батерии от Нисан Лийф? Да се хвърлят ли? На место да се хвърля се ползва за енергия от фотоволтаици. Ако ти зареди 20 кВ през деня от фотоволтаик, като се прибереш ще имаш 20 кВ да заредиш колата за 100 километра всеки ден. И това с батерия, която е за хвърляне.

    Коментиран от #241

  • 241 Антиелектрика

    1 2 Отговор

    До коментар #240 от "Гледам че спорите":

    Не очаквах да напишеш чак такава чутовна простотия!
    Горките производители на акумулатори за фотоволтаични системи, след това твое невероятно прозрение, сега ги чака сигурен фалит.
    Даже ти предлагам да ползваш и батерии от стари лаптопи и GSM-и да си съхраняваш електричеството, нищо че са раздути и стават само за боклука, където впрочем е и мястото на мнението ти.

    Коментиран от #242, #243

  • 242 Хахаха

    2 1 Отговор

    До коментар #241 от "Антиелектрика":

    Ш.атко батерии на Лийф вече се използват при строителството на сгради за съхранение на енергия. Като не си запознат си гледай работата. Учи повече. Батериите от колите които не стават за коли, се ползват за съхранение на енергия. Там натоварването е много по-малко и те са перфектни за това.

    Коментиран от #244, #247

  • 243 Хахаха

    1 1 Отговор

    До коментар #241 от "Антиелектрика":

    Ето ти и статия за това.
    https://www.google.no/amp/s/money.bg/techno/kade-shte-otidat-starite-baterii-ot-elektroavtomobilite.html%3famp=true
  • 244 Антиелектрика

    2 2 Отговор

    До коментар #242 от "Хахаха":

    Учи ти, неграмотнико. Хората дават 1000 цикъла, ама ти нали си платен, трябва да лъжеш до последно.
    Ето ти и цитат от твоята нелепа статия:
    "И дoĸaтo peдицa ĸoмпaнии ce впycĸaт в нoвoтo пpeдизвиĸaтeлcтвo, нaй-гoлeмият aмepиĸaнcĸи пpoизвoитeл - Теѕlа Іnс - нe иcĸa дa ce вĸлючи. Бaзиpaнaтa в Kaлифopния ĸoмпaния cмятa, чe бaтepиитe ѝ нaй-вepoятнo нямa дa мoгaт дa бъдaт изпoлзвaни oтнoвo cлeд 10-15 гoдини yпoтpeбa и зaяви, чe щe ce фoĸycиpa въpxy cypoвинитe oт тяx".
    Та отново казвам, че си един лъжец и за 800 лева не можеш да си изградиш абсолютно никаква фотоволтаична система!!!
  • 245 Ти чети

    0 1 Отговор

    До коментар #239 от "Антиелектрика":

    Бързите зарядни станции така или иначе имат батерии, дори когато са без фотоволтаици и вече си имат "инвертори". Не са точно инвертори, защото оперират с прав ток, но не ми се впуска в обяснения, които така или иначе няма да разбереш.

    На практика ще е необходим малко софтуер и кабели и само толкова. При правилно подбрана мощност, тези зарядни станции не само че няма да натоварват мрежата, като черпят големи мощности, но могат да я стабилизират и балансират, като дори са нетни производители, а не ползватели на електроенергия.

    Коментиран от #246

  • 246 Антиелектрика

    2 2 Отговор

    До коментар #245 от "Ти чети":

    Имам чувството, че си развален грамофон. Уж казваше, че всеки можело да си направи за 800 лева фотоволтаична система, сега пък плямпаш за вече изградени такива. И отново бълнуваш за стабилизиране на мрежата.
    Я ходи си пробутвай лъжите някъде другаде.
  • 247 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #242 от "Хахаха":

    Абе Глупи! Материалите от стрите батерии се ползват в строителството, а не, че хората строяли къщи от батерии, сякаш са лего. Лелеееее, колко зле били някой хора?!?!!

    Коментиран от #248

  • 248 Хахаха

    2 3 Отговор

    До коментар #247 от "Гост":

    Глупи про.т си. Къде пише че се използват за строене? Използват се като батерии за съхраняване на ел.енергия. Примерно блока си има фотоволтаик на покрива и зарежда батериите! Или зареждат при евтина енергия и предават при скъпа. За това се използват. Не за строене 😂😂😂😂😂😂😂😂!

    Коментиран от #249

  • 249 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #248 от "Хахаха":

    Млъкни с >>>, че ставаш смешен. Хората не щат и да чуят за стара батерия, той щял да разчита на нея за ток на цял блок, който му трябва енергия следващите 50 години. Аз имам една раздута от телефон. Дай адрес да ти я пратя, да си я ползваш създраве. Как може толкова >> хора да има на тоя свят, че и им дават гласност?
  • 250 Himtchev

    0 0 Отговор
    Тези "преференциални цени", за които споменавате са например за 2020 година на Daimler е 0,29 евро за киловат час и то без месечна такса или договор. Значително различна от обявените 0,79 евро. Информацията е следнта, цитирам:
    "Актуализация от 17 януари 2020 г .: Малко след като Ionity пусна новия модел на ценообразуване, партньорите от JV публикуваха нови условия на своята MSP услуга. В Daimler клиентите на услугата му за зареждане Mercedes me Charge ще могат да зареждат с „Ionity Package“, който позволява на водачите на EQC да плащат само 0,29 € / kWh в колоните Ionity. През първата година пакетът идва без основна такса. Какво ще поиска от Mercedes след тази година, засега не е ясно. Daimler също не иска да посочва никакви цени за пакета, когато е попитан, но моли за разбиране, „че в момента все още не можем да дадем никакви изявления за бъдещи цени“.
  • 251 Иван

    2 0 Отговор
    Карайте си ракогенераторите и природада ще реши проблема сама. :D

    Ние ще си плащаме скъпия ток от собствените си соларни панели :)
  • 252 1122

    0 0 Отговор
    Така и предполагах!Щом започнат хората да си купуват електромобили,тока за зареждане ще се дигне и цените за петрола и тока ще са почти еднакви.Така,че просто няма смисъл да си купуваме коли на ток.
  • 253 Blaj

    0 0 Отговор
    Повечето коментари пропускат че нямаш сервиз на масло, филтри, двигател, скоростна кутия, спирачни дискове, дюзи и всякакви други резервни части. Аз имам Тесла както и коли на бензин и дизел и спора дали е по икономично или не е излишен.
    Електрическия автомобил е в пъти по икономичен. Въпроса е дали можеш да си го позволиш