Last news in Fakti

5 Февруари, 2020 18:48 3 093 6

Натискаш клаксона - чакаш повече на светофара (ВИДЕО)

  • светофар-
  • клаксон-
  • индия

Полицията в Мумбай изпробва необичаен метод в опит да отучи местните автомобилисти от досадния навик да натискат клаксона за щяло и нещяло. На няколко кръстовища в индийския град са инсталирани светофари с датчици за шум и в момента, в който някой започне да бибитка, продължителността на червения сигнал се увеличава.

Когато системата отчете шум над 85 децибела, таймерът, отброяващ времето до включване на зелена светлина, се рестартира, а водачите трябва да висят на кръстовището напразно. "Колкото повече сигнализираш с клаксона, толкова повече ще чакаш", гласи предупреждение на цифрово табло на кръстовището.

Експериментът продължава вече няколко месеца и мумбайските водачи вече са измислили име на такива светофари - "наказателни". Резултатите са окуражаващи и властите в града смятат да монтират системата на още кръстовища.

Мумбай е един от градовете с най-натоварено автомобилно движение и се подрежда на четвърто място в света по задръствания след Бангалор (също в Индия), Манила (Филипините) и Богота (Колумбия). Властите в Бангалор вече са се заинтересували от мумбайското ноу-хау за борба с клаксоните и също планират да въведат "наказателни" светофари.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЗС

    7 5 Отговор
    Начи зимам една вувузелка, сядам си на пейка в парка и си свиркам през 30 сек, начи цялото кръстовище спира, докат не ми омръзне? Тва е рядко голяма тъпотия, а и кой ти свирка на червено, всеки свирка в наносекундата като смени на зелено
  • 2 V jk vc

    6 5 Отговор
    То и в софия трябва да направят същите.
  • 3 Obey the law

    5 2 Отговор
    Значи язък за оня, който ще чака Бърза помощ.
  • 4 Коmapak

    5 5 Отговор
    Какви коли в Индия?! Всичко е на две колела и много много правила не спазва! Не вярвам наказателната мярка да помогне.
  • 5 сектант

    3 1 Отговор
    отивам там с една блутут тонколонка и да видиш как ще им се стъжни живота
  • 6 type-R

    2 0 Отговор
    Ами те са си точно за мотор с техния климат. Едно 250 кубиково моторче и ще си царя на задръстванията.