Last news in Fakti

25 Февруари, 2020 10:15 11 799 13

Що е то "кърб фийлър" и за какво служи?

  • кърб фийлър-
  • парктроник-
  • ретро

В инвентара на ретро маниаците има огромен брой различни аксесоари за разкрасяване на любимите олдтаймери. Хромирани тасове, гуми с бял кант, стари куфари на тавана и какви ли още не гиздави прелести се борят за вниманието на публиката. Освен че изглеждат добре обаче, някои от тях имат и чисто практически функции.

Що е то "кърб фийлър" и за какво служи?

Точно такъв полезен аксесоар са странните на пръв поглед "мустаци", които стърчат от предниците и задниците на някои ретро автомобили. Приличат на антени, закрепени за предната броня или арката на задния калник зад колелото.

Що е то "кърб фийлър" и за какво служи?

Дължината им е подбрана така, че да се подават настрани от каросерията отвъд гумите. Понякога се монтират и от двете страни на колата, понякога само отдясно, но винаги имат едно и също предназначение.

Що е то "кърб фийлър" и за какво служи?

Тези екстравагантни мустаци се наричат "кърб фийлъри" (англ. curb feeler - "който усеща бордюра"). Измислени са от американските за техните хот родове и изпълняват функцията на механичен парктроник.

Що е то "кърб фийлър" и за какво служи?

При прекалено опасна близост до бордюра или друго препятствие, което не се вижда добре от мястото на водача, "кърб фийлърът" започват да стържат по него, издавайки характерен звук.

Що е то "кърб фийлър" и за какво служи?

По този начин предупреждават шофьора, че е време да спре, за да не издере скъпия хромиран тас или джантата. Тъй като имат гъвката структура от тел или пружина, "паркинг мустаците" са достатъчно здрави да се справят със задачата си.

Що е то "кърб фийлър" и за какво служи?

"Кърб фийлърите" изглеждат добре и си вършат работата, но не са напълно безопасни. Освен бордюра "антените" могат да надраскат съседния автомобил или да шибнат доста болезнено по краката стоящ на тротоара пешеходец. Въпреки това ретро любителите ги предпочитат пред съвременните парктроници - такава модерна глезотия на олдтаймер би била меко казано неуместна.

Що е то "кърб фийлър" и за какво служи?


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коmapak

    44 46 Отговор
    Грозен аксесоар за некадърни шофьори😊

    Коментиран от #12, #13

  • 2 голем смех

    22 10 Отговор
    Лада с бял кант и Волга със спици...

    Коментиран от #9

  • 3 NikNay

    30 6 Отговор
    Хм, интересно. Само не виждам как тия джаджи ще одраскат друга кола или ще ударят пешеходец по краката. Май автора пише ейтака за да се направи на заинтересован за "безопасността" ...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 мани мани

    3 17 Отговор
    скъпият хромиран ... ? кое му е скъпото на това да хромираш? и т'ва си е огромна тъпотия с т'вяяя 4удуо :P баш си е кат' за кухите американоидни олигофрени и блядовете с техните Болги ... баш ше си прецакаш бронята и изкривиш като опреш от недъгавост с теа 4урки мани беги ва ... а и как може да надереш кола или крак на някой не е истина ... само тъпири биха си сложили такова извращение!

    Коментиран от #6

  • 6 Никой

    18 0 Отговор

    До коментар #5 от "мани мани":

    Опитай се да паркираш американски шлеп от 60те пък после да видим дали няма да ти трябват. На лади изглежда не на място ама доста им отива на американските коли от 60те и 70те.

    Коментиран от #7

  • 7 мани мани

    3 9 Отговор

    До коментар #6 от "Никой":

    ако трябва по 10 пъти ще излизам отвънка да гледам, ама такава тъпня няма да си сложа ... и дори сега по някой път си излизам да гледам :) аз си карам американска спортна кола и хич не е къса :)
    определено ще задира колите, к'вито ни са тесни пътищата и има все спрели коли на платното и т.н. :) може би върши работа за инвалиди :)

    Коментиран от #10

  • 8 Hahah

    4 3 Отговор
    На тия соц кочини не им отиват, виж на някой ретро кадилак е друго
  • 9 Каруцаръ

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "голем смех":

    Блядовета са маняци, а статията е руска....тааа, споко :)
  • 10 Каруцаръ

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "мани мани":

    Аз УРАЛа така паркирах-15 см-слизам,гледам, 15 см- спирам, гледам..........една седмица, до кат му свикна де ....... :)
  • 11 Ладите

    0 0 Отговор
    ме кефят яки са
  • 12 Няма значение

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Коmapak":

    кадърни ли са или не тия джанти струват повече от колата ти сигурен съм и затова човека трябва да си ги пази.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.